Acizii grași trans din alimente, limitați. Produsele nesănătoase vor dispărea de pe piață

Mai multe alimente procesate, printre care și margarina, unele produse tip fast-food, chipsurile și multe altele, ar putea dispărea de pe piață din 2021. Asta după ce Comisia Europeană a adoptat Regulamentul care...
Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze consumul de alimente bogate în acizigrași trans. Regulamentul a fost adoptat recent de Comisia Europeană.
Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021.
Acizii grași trans, limitați la 2 mg la 100 grame de grăsime
Regulamentul se referă la alimentele procesate, la mezeluri, margarină, produse de tip fast-food, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți, chipsuri, supe la plic sau mâncarea semi-preparată, alimentele cele mai bogate în acizii grași trans.
În România, datele statistice arată că aproximativ 3.000 de oameni mor anual din cauza unor boli provocate de dieta nesănătoasă.
Unele produse aflate pe piață conțin chiar și 40-50% acizi grași trans nesaturați, ceea ce prelungește semnificativ perioada de valabilitate a alimentelor. Regulamentul CE arată că statele membre vor fi obligate să limiteze conținutul acizilor grași trans nesaturați la 2 mg, la 100 de grame de grăsime din produsul alimentar.
Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.
Dieta, importantă în sănătate
Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, menționând că dieta este legată de cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa.
Țări precum Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca această regulă să devină obligatorie în statele membre.
În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.