Acizii grași trans din alimente, limitați. Produsele nesănătoase vor dispărea de pe piață

Mai multe alimente procesate, printre care și margarina, unele produse tip fast-food, chipsurile și multe altele, ar putea dispărea de pe piață din 2021. Asta după ce Comisia Europeană a adoptat Regulamentul care...
Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze consumul de alimente bogate în acizigrași trans. Regulamentul a fost adoptat recent de Comisia Europeană.
Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021.
Acizii grași trans, limitați la 2 mg la 100 grame de grăsime
Regulamentul se referă la alimentele procesate, la mezeluri, margarină, produse de tip fast-food, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți, chipsuri, supe la plic sau mâncarea semi-preparată, alimentele cele mai bogate în acizii grași trans.
În România, datele statistice arată că aproximativ 3.000 de oameni mor anual din cauza unor boli provocate de dieta nesănătoasă.
Unele produse aflate pe piață conțin chiar și 40-50% acizi grași trans nesaturați, ceea ce prelungește semnificativ perioada de valabilitate a alimentelor. Regulamentul CE arată că statele membre vor fi obligate să limiteze conținutul acizilor grași trans nesaturați la 2 mg, la 100 de grame de grăsime din produsul alimentar.
Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.
Dieta, importantă în sănătate
Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, menționând că dieta este legată de cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa.
Țări precum Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca această regulă să devină obligatorie în statele membre.
În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum scap de pofta de dulce
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.