EXCLUSIV Adevărul despre HAMBURGER. Nastasia Belc: Nu-i bine! Nu spune nimeni să nu mâncăm, dar nu în fiecare zi

Nastasia Belc ne-a vorbit despre mâncarea de tip fast-food și despre alimentația omului modern.
Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare) este profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMB) și ne-a vorbit despre calitatea alimentelor și alimentația omului modern.
"Dacă eu mănânc numai hamburgeri o să am multe proteine, minerale și atât. Nu am vitamine care să mă protejeze într-un fel, nu am compuși bioactivi care sunt, de obicei, antioxidanți care știm că ne protejează împotriva stresului oxidativ, deci nu avem niște biomolecule care sunt în cantitate foarte mică, dar foarte importante pentru organismul nostru", a declatat Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
La cât timp putem mânca un hamburger
Potrivit ei, la fast food se găsesc și salate și ar fi bine ca oamenii să aibă o alimentație variată, nu să consume zilnic alimente supraprocesate.
"Nimeni nu spune să nu mâncăm un hamburger, dar nu în fiecare zi. Dacă mâncăm o dată la o lună sau la câteva luni nu este nicio problemă.
Problema este că avem o alimentație variată.
Dacă-mi fac acasă cartofi prăjiți în fiecare zi iar nu-i bine.
Problema este să am o educație alimentară și să gândesc că organismul meu are nevoie de multe lucruri. Sigur, omul care nu este în domeniu nu are cum să știe de ce are nevoie, dar ce trebuie să știe el e că trebuie să mănânce variat. Trebuie să aibă și legume, și fructe, un pic de carne: 70 de grame și dacă 2-3 zile nu mănâncă carne pe săptămână nu e nicio problemă, poate să aibă proteine de bună calitate și din alte surse", ne-a mai spus ea.
"Calitatea alimentelor, astăzi, este mai bună ca ieri"
Nastasia Belc a mai spus că este nevoie de educație în ceea ce privește calitatea alimentelor, atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii din industria alimentară.
"Calitatea alimentelor, astăzi, este mai bună ca ieri, sau ca în perioadele anterioare, însă suntem mai conștienți de faptul că alimentele trebuie să aibă o calitate bună, să fie hrănitoare, să fie plăcute la gust, să aibă atribute senzoriale bune și să fie, să zicem, un instrument de prevenție împotriva îmbolnăvirilor.
Așa ne dorim și așa suntem deja din ce în ce mai conștienți că alimentația reprezintă un factor care poate să prevină îmbolnăvirile și care ne poate ajuta să menținem un statut de sănătate bun", a completat ea.
Vezi mai multe în video:
-
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.