Adevărul despre îndulcitorii sintetici. Lector univ. dr. Elena Pogurschi: Cât de sănătoși în realitate

Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat cât de sănătoși sunt îndulcitorii sintetici și cum ar trebui consumați.
„Din ce în ce mai multe persoane înteleg că alimentația sănătoasă presupune și reducerea consumului de zahăr. Poate ați decis să înlocuiți gustările dulci sau băuturile răcoritare cu versiuni fără zahăr sau dietetice. Oricare ar fi opțiunea aleasă și abordarea problemei este important să fiți informat. Numeroase studii s-au axat pe relația indulcitori – sănătate, iar rezultatele experimentelor au scos în lumina reflectoarelor probleme de sănătate asociate acestor indulcitori, motiv pentru care am listat argumetele pro și contra utilizării acestora”, arată Lector univ. dr. Elena Pogurschi, în EXCLUSIVITATE pentru Spectacola.ro.
Ce sunt mai exact indulcitorii?
„Termenul „îndulcitori” se referă la diferite substanțe naturale sau de sinteză chimică, utilizate în industria alimentară pentru puterea lor de îndulcire extrem de ridicată și valoarea calorică redusă. Indulcitorii naturali sunt considerați cei nutritivi. În această categorie distingem îndulcitori calorici (glucoza, fructoza, sucroza, mierea, siropul de arațar) si indulcitorii mai puțin calorici, respectiv alcoolii zahărului (poliolii), cei din urmă caracterizându-se printr-o putere de îndulcire egală cu cea a zahărului si o caloricitate redusă la jumătate. Inducitorii artificiali sunt cei non calorici cu o putere de îndulcire extrem de mare comparativ cu cea a zahărului. Pe piața găsim o gamă extrem de largă de îndulcitori sintetici (artificiali), inglobați sau nu în produse cum ar fi: băuturile light, guma de mestecat, prăjituri, gemuri, bomboane, jeleuri, înghețata, produse de patiserie, proaspete sau congelate. Pentru a ne face o idee haideți să analizăm puterea de îndulcire a acestora, comparată cu puterea zahărului”, arată expertul.
Care dintre îndulcitorii sintetici sunt mai buni pentru sănătate, aflați de spectacola.ro
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!