Aerobicul, medicament pentru creier. Ce credeau oamenii acum 130 de ani

 

Exercițiile aerobice scad riscul de boli de inimă, diabet și cancer. De asemenea, sunt bune și pentru creier. 

 

Ideea că sportul consolidează mintea nu este nouă. Un articol publicat în 1887 în The Boston Medical and Surgical Journal spune că exercițiile fizice „pot fi făcute pentru a contribui la dezvoltarea creierului și a facultăților mentale”.

 

 130 de ani  mai târziu, cercetătorii încă nu sunt sigur cum funcționează aceste beneficii - dar încearcă să afle.


Exercițiile aerobice pot reduce inflamația din creier


Inflamația cronică, răspândită în organism, contribuie la dezvoltarea unor boli precum artrita, diabetul, bolile de inimă și cancerul. De asemenea, afectează creierul și poate duce la funcția cognitivă compromisă, tulburări cognitive și Alzheimer.


Exercițiile aerobice sunt un instrument puternic pentru suprimarea inflamației din organism. Un studiu din martie 2017 publicat în Brain, Behavior și Immunity a constatat că doar 20 de minute de exercițiu aerobic de intensitate moderată au scăzut markerii inflamației la 47 de voluntari sănătoși.

De asemenea,  cercetătorii unui studiu din septembrie 2015, publicat în Journal of Inflammation au analizat efectele exercițiului aerob asupra șobolanilor lipsiți de somn și au descoperit că exercițiile aerobice obișnuite au scăzut răspunsurile pro-inflamatorii în regiunea hipocampală a șobolanilor - zona creierului responsabilă pentru memorie, învățare și emoții.

Cercetătorii au concluzionat că exercițiile fizice au un efect neuroprotector care poate contracara inflamația hipocampului din cauza privării de somn. Pentru cei care suferă de lipsă de somn, aceasta este o veste bună. Cu toate acestea, nu înseamnă că este în regulă să dormi mai puțin, cât timp faci exerciții fizice. Somnul joacă un rol major în procesarea memoriei și plasticitatea creierului, potrivit autorilor studiului.

 


Stimulează funcțiile creierului

Creierul folosește aproximativ 50 la sută din energia glucozei din organism și se bazează pe metabolismul glucozei pentru o funcționare optimă. Anomaliile metabolismului glucozei din creier pot afecta o serie de afecțiuni neurologice și psihiatrice, inclusiv boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Exercițiul regulat cu intensitate moderată poate îmbunătăți, de asemenea, metabolismul glicemiei la nivelul creierului, potrivit rezultatelor unui studiu din iunie 2017 publicat în Journal of Alzheimer Disease. Studiul a implicat 93 de adulți de vârstă mijlocie, cu risc genetic de boală. Cercetătorii au măsurat activitatea zilnică a participanților folosind accelerometre care au detectat o activitate ușoară, moderată și intensă, apoi au analizat datele.

Cercetătorii au descoperit că activitatea de intensitate moderată a fost asociată cu o îmbunărtățire a metabolizării glicemiei. În plus, cei care au făcut mișcare moderată mai mult de 68 de minute în fiecare zi au arătat rezultate mai bune decât cei care au petrecut mai puțin timp făcând efort.

 

 


Sportul îmbunătățește memoria și învățarea

Ghidul OMS 2019 recomandă sportul ca o intervenție care poate contribui la reducerea riscului de declin cognitiv al unei persoane. Exercițiul aerobic, în special, s-a dovedit a avea un efect și mai pozitiv decât alte forme de fitness.

Hipocampul este centrul învățării, al memoriei și al emoției în creier și este predispus la micșorare odată cu vârsta. O pierdere de volum în hipocamp poate duce la memoria verbală și compromiterea capacitatății de învățare. Un studiu din februarie 2015 publicat în British Journal of Sports Medicine a dezvăluit că exercițiile aerobice obișnuite par să crească volumul de hipocamp la femei, care prezintă unt risc mai mare de contracție a hipocampului decât bărbații.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel