Alcoolul și anxietatea de sărbători

Pentru multe persoane, băutura și sărbătorile merg mână în mână. Între petrecerile de lucru, întâlnirile festive și reuniunile de familie, există o mulțime de oportunități pentru a fi prinși într-un vârtej al alcoolului.

De fapt, voioșia dinaintea Crăciunului, care trece prin Ziua Anului Nou, reprezintă mai multe episoade de băutemai grozave decât orice alt punct din an, conform American Addiction Centres.

Și toată veselia cu alcool infuzat, ocazional, vine adesea cu o reacție dureroasă, notează Health.

Da, există simptomele standard de mahmureală - dureri de cap, greață și o nevoie de liniște totală - dar multe persoane experimentează, de asemenea, niveluri crescute de anxietate.

Așadar, având în vedere că vin sărbătorile, am vrut să ajungem la baza motivului pentru care băutura ne poate da mai multă anxietate în zilele următoare.

Se amestecă cu sistemul nostru GABA

Fluctuațiile de dispoziție pe care le simțim după câteva zile sau chiar o noapte de băut excesiv pot fi identificate în acidul aminobutiric gamma (GABA), un neurotransmițător inhibitor în creier.

Alcoolul activează sistemul GABA (care, amintiți-vă, este inhibitor), determinându-ne să ne simțim mai puțin anxioși și relaxați (dacă beți, cunoașteți senzația).

„Prin activarea unui neuron inhibitor, [alcoolul] te face să nu fii coordonat, te face să te dezinhibezi - deci ești un pic mai vorbăreț - și asta se întâmplă imediat", a spus dr. Stephen Holt, medic de medicină dependentă de medicina Yale.

Cu toate acestea, dacă bei mai multe zile la rând și, prin urmare, activezi sistemul GABA pentru o perioadă lungă de timp, sistemul GABA începe să se răcească.

„Creierul tău începe să spună:„ Oh! Există acest lucru cu totul nou în creierul nostru acum, ar trebui să facem unele schimbări ", a spus Holt.

Când în cele din urmă încetați să mai beți, sistemul dvs. GABA este încă supracompensant și se amestecă, ceea ce duce la creșterea anxietății.

„Atunci când scoți alcoolul din sistem, acel sistem [GABA] este acum revitalizat astfel încât să începi să te simți neliniștit dacă nu ai alcool în sistemul tău, a spus Holt.

În plus, alcoolul degajă un val de endorfine - opiaceea naturală a corpului nostru - ceea ce ne oferă o stare de euforie.

Când bem zile la rând, creierul începe să se aștepte tot timpul la această substanță plăcută. Și, fără asta, putem începe să ne simțim puțin apatici.

„Folosim termenul disforie, care este cam opus euforiilor", a spus Holt. "Este doar acest sentiment de goliciune și un pic de tristeșe - lipsește doar ceva - pentru că alcoolul oferea acest efect plăcut, de întărire."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel