Alcoolul și anxietatea de sărbători
Pentru multe persoane, băutura și sărbătorile merg mână în mână. Între petrecerile de lucru, întâlnirile festive și reuniunile de familie, există o mulțime de oportunități...
De fapt, voioșia dinaintea Crăciunului, care trece prin Ziua Anului Nou, reprezintă mai multe episoade de băutemai grozave decât orice alt punct din an, conform American Addiction Centres.
Și toată veselia cu alcool infuzat, ocazional, vine adesea cu o reacție dureroasă, notează Health.
Da, există simptomele standard de mahmureală - dureri de cap, greață și o nevoie de liniște totală - dar multe persoane experimentează, de asemenea, niveluri crescute de anxietate.
Așadar, având în vedere că vin sărbătorile, am vrut să ajungem la baza motivului pentru care băutura ne poate da mai multă anxietate în zilele următoare.
Se amestecă cu sistemul nostru GABA
Fluctuațiile de dispoziție pe care le simțim după câteva zile sau chiar o noapte de băut excesiv pot fi identificate în acidul aminobutiric gamma (GABA), un neurotransmițător inhibitor în creier.
Alcoolul activează sistemul GABA (care, amintiți-vă, este inhibitor), determinându-ne să ne simțim mai puțin anxioși și relaxați (dacă beți, cunoașteți senzația).
„Prin activarea unui neuron inhibitor, [alcoolul] te face să nu fii coordonat, te face să te dezinhibezi - deci ești un pic mai vorbăreț - și asta se întâmplă imediat", a spus dr. Stephen Holt, medic de medicină dependentă de medicina Yale.
Cu toate acestea, dacă bei mai multe zile la rând și, prin urmare, activezi sistemul GABA pentru o perioadă lungă de timp, sistemul GABA începe să se răcească.
„Creierul tău începe să spună:„ Oh! Există acest lucru cu totul nou în creierul nostru acum, ar trebui să facem unele schimbări ", a spus Holt.
Când în cele din urmă încetați să mai beți, sistemul dvs. GABA este încă supracompensant și se amestecă, ceea ce duce la creșterea anxietății.
„Atunci când scoți alcoolul din sistem, acel sistem [GABA] este acum revitalizat astfel încât să începi să te simți neliniștit dacă nu ai alcool în sistemul tău, a spus Holt.
În plus, alcoolul degajă un val de endorfine - opiaceea naturală a corpului nostru - ceea ce ne oferă o stare de euforie.
Când bem zile la rând, creierul începe să se aștepte tot timpul la această substanță plăcută. Și, fără asta, putem începe să ne simțim puțin apatici.
„Folosim termenul disforie, care este cam opus euforiilor", a spus Holt. "Este doar acest sentiment de goliciune și un pic de tristeșe - lipsește doar ceva - pentru că alcoolul oferea acest efect plăcut, de întărire."
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
-
-
-
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
