Alimente bogate în fibre, risc mai mic de boli cronice. Cât să consumi pentru maximă protecție
Fibrele sunt cunoscute pentru rolul important pe care îl au în sănătate. Acum, cercetătorii au reușit să stabilească o cantitate de fibre adecvată pentru a reduce riscurile unor boli...
Consumul de fibre dietetice recomandat în Statele Unite este de 25 de grame pe zi pentru femei (aproximativ trei jumătăți de cești de leguminoase) și 38 de grame pe zi pentru bărbați, potrivit health.harvard.edu.
Dar majoritatea oamenilor mănâncă doar jumătate din asta. Acum, un studiu comandat de Organizația Mondială a Sănătății, publicat 10 ianuarie 2019 de către The Lancet, oferă mai multe dovezi despre faptul că fibrele au un rol important în sănătate.
Consum mai mare de fibră, risc mai mic de boli cardiovasculare
Cercetatorii au combinat peste 240 de cercetări și studii clinice și au descoperit că persoanele care au mâncat alimentele cele mai bogate în fibre alimentare au avut cele mai mici riscuri de a muri sau a dezvolta boli cronice pe durata cercetărilor, comparativ cu persoanele care au consumat cel o cantitate mai mică de alimente bogate în fibre.
Cât au scăzut riscurile
Pentru fiecare creștere de 8 grame a fibrelor dietetice consumate zilnic, numărul total de decese și cazuri de boli de inimă, diabet și cancer colorectal a scăzut cu 5%, până la 27%. Autorii spun că un consum de 25, până la 29 de grame de fibre pe zi este adecvat, dar consumul a mai mult de 30 de grame de alimente bogate în fibre pe zi ar putea oferi o protecție și mai mare.
-
Un singur vaccin ar putea preveni mai multe tipuri de cancer03.12.2025, 14:55
-
-
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?03.12.2025, 12:30
-
-
De ce scade pulsul sub 60 BPM? Când e motiv de îngrijorare03.12.2025, 11:56
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
