Alimente bogate în fibre, risc mai mic de boli cronice. Cât să consumi pentru maximă protecție

Fibrele sunt cunoscute pentru rolul important pe care îl au în sănătate. Acum, cercetătorii au reușit să stabilească o cantitate de fibre adecvată pentru a reduce riscurile unor boli...
Consumul de fibre dietetice recomandat în Statele Unite este de 25 de grame pe zi pentru femei (aproximativ trei jumătăți de cești de leguminoase) și 38 de grame pe zi pentru bărbați, potrivit health.harvard.edu.
Dar majoritatea oamenilor mănâncă doar jumătate din asta. Acum, un studiu comandat de Organizația Mondială a Sănătății, publicat 10 ianuarie 2019 de către The Lancet, oferă mai multe dovezi despre faptul că fibrele au un rol important în sănătate.
Consum mai mare de fibră, risc mai mic de boli cardiovasculare
Cercetatorii au combinat peste 240 de cercetări și studii clinice și au descoperit că persoanele care au mâncat alimentele cele mai bogate în fibre alimentare au avut cele mai mici riscuri de a muri sau a dezvolta boli cronice pe durata cercetărilor, comparativ cu persoanele care au consumat cel o cantitate mai mică de alimente bogate în fibre.
Cât au scăzut riscurile
Pentru fiecare creștere de 8 grame a fibrelor dietetice consumate zilnic, numărul total de decese și cazuri de boli de inimă, diabet și cancer colorectal a scăzut cu 5%, până la 27%. Autorii spun că un consum de 25, până la 29 de grame de fibre pe zi este adecvat, dar consumul a mai mult de 30 de grame de alimente bogate în fibre pe zi ar putea oferi o protecție și mai mare.
-
Diabetul care nu are legătură cu zahărul14.10.2025, 11:06
-
Alexandru Rogobete, anunț despre vaccinarea antigripală14.10.2025, 09:47
-
-
-
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.