Dieta bogată în fibre, efect dovedit în boli netransmisibile

O meta-analiză bazată pe sute de studii observaționale și clinice realizate pe o perioadă de 40 de ani, dovedește beneficiile unei diete bogate în fibre și cereale integrale. Un aport zilnic de 25 pân?...
Rezulatele meta-analizei sugerează că dieta bogată în fibre și cereale integrale reduce riscul de deces la modul general și, particular, cel datorat bolilor de inimă, cu 15 până la 30%, cumparativ cu persoanele care au dieta cea mai săracă în cele două elemente.
Particular, în cazul bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral (AVC), a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal, dieta bogată în fibre reduce riscul cu 16-24%. La 1.000 de oameni, asta se traduce în cu 13 decese mai puțin și cu 6 cazuri mai puțin de boală coronariană.
În plus, meta-analiza realizată pe baza mai multor studii clinice a relevat faptul că aportul crescut de fibre este asociat cu o greutate corporală mai mică și un colesterol mai scăzut decât la persoanele care consumă cantități mici de fibre.
Mega-studiul a fost comandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a putea actualiza recomandările privind cantitatea zilnică optimă de fibre și pentru a determina ce tip de carbohidrați oferă cea mai bună protecție contra bolilor ne-comunicabile (necontagioase, netransmisibile) și a obezității.
Ce cantitate de fibre ar trebui să mâncăm
Cei mai mulți dintre oameni au un aport zilnic mai mic de 20 de grame de fibre. În 2015, Comitetul Științific Consultativ pentru Nutriție din Marea Britanie a recomandat creșterea cantității de fibre consumate zilnic la 30 de grame, dar doar 9% dintre adulții britanici reușesc să ajungă la o asemenea cantitate. În SUA, aportul mediu de fibre în dietă e de 15 grame pe zi. Surse bogate în fibre dietetice includ cerealele integrale, leguminoase, vegetale și fructe.
243 de studii analizate
„Studiile precedente examinau de regulă un singur indicator al calității carbohidraților și un număr limitat de boli, deci nu era posibil să stabilești care alimente pot fi recomandate pentru protecția contra unie plaje largi de afecțiuni”, spune profesorul Jim Mann, de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă, autorul corespondent al meta-analizei.
„Descoperirile noastre aduc dovezi convingătoare că ghidurile de nutriție trebuie să se concentreze pe creșterea aportului dietetic de fibre și dpe înlocuire a cerealelor procesate cu cele integrale. Asta va reduce incidența deceselor datorate unei arii largi de boli importante".
Pentru această meta-analiză, cercetătorii au lujat în considerare 185 de studii observaționale și 58 de studii clinice care au implicat 4.635 de adulți. Acestea se focusau pe decese premature și pe incidența bolilor coronariene, a bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), dar și asupra incidenței diabetului de tip 2, a cancerului colorectal și a cancerelor asociate cu obezitatea: de sân, endometrial, esofagian și de prostată.
Autorii meta-analizei au luat în considerare doar studiile cu subiecți sănătoși, astfel încât constatările să nu poată fi aplicate pacienților cu boli cronice.
Cu cât mai multe fibre consumi, cu atât ți-e mai bine
Pentru fiecare plus de 8 grame de fibre în dieta zilnică, totalul deceselor și incidența bolilor coronariene, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal scade cu între 5 și 27%. De asemenea, protecția contra AVC-ului și a cancerului de sân crește. O cantitate de 25 până 29 de grame de fibre pe zi este adecvată, dar datele sugerează că un consum mai mare crește protecția.
Pentru fiecare 15 grame de cereale integrale consumate în plus pe zi, numărul total al deceselor datorate bolilor coronariene, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal scade cu între 2 și 19%. Un consum mai mare de cereale integrale a fost asociat cu o reducere de 13-33% a riscului de boli netransmisibile – ceea ce se traduce în cu 26 de decese datorate cauzelor generale mai puțin de la 1.000 de persoane și cu 7 cazuri mai puțin de boli coronariene la mia de persoane.
De asemenea, meta-analiza a inclus studii clinice legate de cereale integrale care au arătat că acestea reduc greutatea corporală. Cerealele integrale sunt bogate în fibre dietetice, ceea ce poate explica efectele benefice.
Studiul poate fi consultat AICI.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cum scap de pofta de dulce
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima