Dieta bogată în fibre, efect dovedit în boli netransmisibile
O meta-analiză bazată pe sute de studii observaționale și clinice realizate pe o perioadă de 40 de ani, dovedește beneficiile unei diete bogate în fibre și cereale integrale. Un aport zilnic de 25 pân?...
Rezulatele meta-analizei sugerează că dieta bogată în fibre și cereale integrale reduce riscul de deces la modul general și, particular, cel datorat bolilor de inimă, cu 15 până la 30%, cumparativ cu persoanele care au dieta cea mai săracă în cele două elemente.
Particular, în cazul bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral (AVC), a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal, dieta bogată în fibre reduce riscul cu 16-24%. La 1.000 de oameni, asta se traduce în cu 13 decese mai puțin și cu 6 cazuri mai puțin de boală coronariană.
În plus, meta-analiza realizată pe baza mai multor studii clinice a relevat faptul că aportul crescut de fibre este asociat cu o greutate corporală mai mică și un colesterol mai scăzut decât la persoanele care consumă cantități mici de fibre.
Mega-studiul a fost comandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a putea actualiza recomandările privind cantitatea zilnică optimă de fibre și pentru a determina ce tip de carbohidrați oferă cea mai bună protecție contra bolilor ne-comunicabile (necontagioase, netransmisibile) și a obezității.
Ce cantitate de fibre ar trebui să mâncăm
Cei mai mulți dintre oameni au un aport zilnic mai mic de 20 de grame de fibre. În 2015, Comitetul Științific Consultativ pentru Nutriție din Marea Britanie a recomandat creșterea cantității de fibre consumate zilnic la 30 de grame, dar doar 9% dintre adulții britanici reușesc să ajungă la o asemenea cantitate. În SUA, aportul mediu de fibre în dietă e de 15 grame pe zi. Surse bogate în fibre dietetice includ cerealele integrale, leguminoase, vegetale și fructe.
243 de studii analizate
„Studiile precedente examinau de regulă un singur indicator al calității carbohidraților și un număr limitat de boli, deci nu era posibil să stabilești care alimente pot fi recomandate pentru protecția contra unie plaje largi de afecțiuni”, spune profesorul Jim Mann, de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă, autorul corespondent al meta-analizei.
„Descoperirile noastre aduc dovezi convingătoare că ghidurile de nutriție trebuie să se concentreze pe creșterea aportului dietetic de fibre și dpe înlocuire a cerealelor procesate cu cele integrale. Asta va reduce incidența deceselor datorate unei arii largi de boli importante".
Pentru această meta-analiză, cercetătorii au lujat în considerare 185 de studii observaționale și 58 de studii clinice care au implicat 4.635 de adulți. Acestea se focusau pe decese premature și pe incidența bolilor coronariene, a bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), dar și asupra incidenței diabetului de tip 2, a cancerului colorectal și a cancerelor asociate cu obezitatea: de sân, endometrial, esofagian și de prostată.
Autorii meta-analizei au luat în considerare doar studiile cu subiecți sănătoși, astfel încât constatările să nu poată fi aplicate pacienților cu boli cronice.
Cu cât mai multe fibre consumi, cu atât ți-e mai bine
Pentru fiecare plus de 8 grame de fibre în dieta zilnică, totalul deceselor și incidența bolilor coronariene, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal scade cu între 5 și 27%. De asemenea, protecția contra AVC-ului și a cancerului de sân crește. O cantitate de 25 până 29 de grame de fibre pe zi este adecvată, dar datele sugerează că un consum mai mare crește protecția.
Pentru fiecare 15 grame de cereale integrale consumate în plus pe zi, numărul total al deceselor datorate bolilor coronariene, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal scade cu între 2 și 19%. Un consum mai mare de cereale integrale a fost asociat cu o reducere de 13-33% a riscului de boli netransmisibile – ceea ce se traduce în cu 26 de decese datorate cauzelor generale mai puțin de la 1.000 de persoane și cu 7 cazuri mai puțin de boli coronariene la mia de persoane.
De asemenea, meta-analiza a inclus studii clinice legate de cereale integrale care au arătat că acestea reduc greutatea corporală. Cerealele integrale sunt bogate în fibre dietetice, ceea ce poate explica efectele benefice.
Studiul poate fi consultat AICI.
-
Ce se întâmplă cu concediile medicale. Alexandru Rogobete, anunț06.11.2025, 16:22
-
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural06.11.2025, 11:53
-
Tinctura care reglează ciclul menstrual și susține ficatul06.11.2025, 10:05
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
