Alimentele picante, riscante pentru sănătate. Când devin un pericol și ce se întâmplă în organism

Alimentele picante stârnesc diferite reacții fiziologice în organism. Consumate în exces pot pune în pericol sănătatea.
Alimentele picante provoacă transpirație abudentă. Cercetătorii au făcut legătura între alimentele picante și transpirație. Astfel, un cercetător de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, Genovese arată care este legătura între cele două.
Capsaicina, responsabilă cu transpirația
Substanța chimică responsabilă de acea senzație de arsură este capsaicina, care se găsește în mod natural în ardei. În esență, capsaicina îți păcălește creierul.
Atunci când mâncați ceva care conține capsaicină, aceasta se leagă de receptorii de pe limbă numiți TRPV1, care detectează impulsurile dureroase și fierbinți. Receptorul TRPV1 trimite apoi un semnal către creier spunând că ați luat contact cu ceva înflăcărat și arzător, chiar dacă nu a fost așa, potrivit Inverse.
Vezi și: Activitatea fizică, necesară. Ce și câte boli pot fi prevenite dacă faci puțină mișcare
Alimentele picante provoacă arsuri
Totuși, corpul răspunde ca și cum ar fi făcut-o, prin transpirație – și, de asemenea, prin strănut, tuse și chiar plâns. Puterea acestui reflex depinde de aportul senzorial. Corpul va răspunde mai puternic la un condiment extrem decât la o lovitură ușoară. „Transpirația are rolul de a spăla tot ceea ce a intrat în contact cu gura, cu pielea și cu orice altceva”, spune Genovese, cercetător.
Corpul nu este în pericol, dar răspunde ca și cum ar fi așa. Această reacție este cea care poate fi dăunătoare. În timp ce sistemul nervos încearcă doar să te ajute, acesta reacționează exagerat. Aceste reflexe își pierd din precizie, deoarece scopul lor este de a expulza amenințarea cât mai repede posibil, ceea ce înseamnă să deschidă toate căile de scăpare posibile. Și, din moment ce neuronii percep o creștere a temperaturii, transpirația este o modalitate excelentă de a răci corpul.
Cercetătorii încă analizează mecanismele din spatele reacțiilor la temperatură. De fapt, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2021 a fost acordat lui David Julius și Ardem Patapoutian pentru că au folosit capsaicina pentru a descoperi TRPV1. Aceștia și-au publicat munca într-o lucrare revoluționară din 1997, contribuind la înțelegerea senzațiilor de atingere și temperatură.
Vezi și: Postul negru, cheia tinereții. Dr. Cezar: E bun pentru echilibru și pentru regenerarea organismului
Capsaicina poate provoca atac de cord
Această reacție în lanț la capsaicină defăimează molecula. Organismul încearcă să expulzeze ceva dureros și fierbinte, așa că poate că asta înseamnă că oamenii nu ar trebui să o mănânce în primul rând, scrie Inverse.
”Nu o voi defini ca fiind o toxină. De fiecare dată când mănânci mâncare picantă, supraviețuiești. Corpul tău își dă seama că nu este dăunător și nu mai are nevoie de aceeași cantitate de receptor TRP pentru a detecta acest lucru”, spune Genovese.
Doar pentru că organismul detectează ceva ca fiind o posibilă toxină, nu înseamnă că și este o toxină. Genovese spune că ceea ce este mai interesant decât reacțiile oamenilor la capsaicină este motivul pentru care plantele au dezvoltat-o în primul rând. Ea spune că este mecanismul perfect de apărare împotriva prădătorilor.
Deși capsaicina nu este toxică pentru oameni, uneori poate declanșa o reacție atât de puternică încât organismul suferă daune, chiar până la un atac de cord.
Pe măsură ce corpul tău devine desensibilizat la capsaicină, este nevoie de tot mai puțini receptori TRPV1 pentru a detecta molecula. Deoarece mai puțini receptori răspund, este o reacție mult mai blândă.
Ardeiul iute, anestezic natural. Cum îți ameliorează durerile
Ardeiul iute este considerat unul din cele mai sănătoase alimente din lume datorită conținutului de capsaicină. Un studiu arată că ardeiul iute prelungește viața celor care îl consumă.
Potrivit cercetătorilor, ardeiul iute are capacitatea de a ameliora anumite dureri, precum cele artrită, pzoriazis sau neuropatia diabetică. Substanţa pe care o conţine, capsaicina, poate fi întrebuinţată în timpul unor intervenţii chirurgicale ca anestezic.
Anestezicele pe bază de ardei iute nu provoacă stări de ameţeală, somnolenţă şi incapacitate motrică şi vor putea fi utilizate în timpul travaliului pentru uşurarea durerilor naşterii, dar şi pentru calmarea mâncărimilor provocate de eczeme sau de alte afecţiuni ale pielii.
Persoanele care suferă de afecțiuni ale sistemului gastrointestinal, hepatice, hemoroizi și ulcer gastric trebuie să evite consumul de ardei iute.
Nu este recomandat nici femeilor însărcinate sau celor care alaptează. Se recomandă consumul cu moderație, însă cel mai indicat este ca în aceste cazuri să fie consumat la recomandarea medicilor.
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.