Alimentele picante, riscante pentru sănătate. Când devin un pericol și ce se întâmplă în organism

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele picante - FOTO: Freepick
alimentele picante - FOTO: Freepick

Alimentele picante stârnesc diferite reacții fiziologice în organism. Consumate în exces pot pune în pericol sănătatea.

Alimentele picante provoacă transpirație abudentă. Cercetătorii au făcut legătura între alimentele picante și transpirație. Astfel, un cercetător de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, Genovese arată care este legătura între cele două.

Capsaicina, responsabilă cu transpirația

Substanța chimică responsabilă de acea senzație de arsură este capsaicina, care se găsește în mod natural în ardei. În esență, capsaicina îți păcălește creierul.

Atunci când mâncați ceva care conține capsaicină, aceasta se leagă de receptorii de pe limbă numiți TRPV1, care detectează impulsurile dureroase și fierbinți. Receptorul TRPV1 trimite apoi un semnal către creier spunând că ați luat contact cu ceva înflăcărat și arzător, chiar dacă nu a fost așa, potrivit Inverse.

Vezi și: Activitatea fizică, necesară. Ce și câte boli pot fi prevenite dacă faci puțină mișcare

Alimentele picante provoacă arsuri

Totuși, corpul răspunde ca și cum ar fi făcut-o, prin transpirație – și, de asemenea, prin strănut, tuse și chiar plâns. Puterea acestui reflex depinde de aportul senzorial. Corpul va răspunde mai puternic la un condiment extrem decât la o lovitură ușoară. „Transpirația are rolul de a spăla tot ceea ce a intrat în contact cu gura, cu pielea și cu orice altceva”, spune Genovese, cercetător.

Corpul nu este în pericol, dar răspunde ca și cum ar fi așa. Această reacție este cea care poate fi dăunătoare. În timp ce sistemul nervos încearcă doar să te ajute, acesta reacționează exagerat. Aceste reflexe își pierd din precizie, deoarece scopul lor este de a expulza amenințarea cât mai repede posibil, ceea ce înseamnă să deschidă toate căile de scăpare posibile. Și, din moment ce neuronii percep o creștere a temperaturii, transpirația este o modalitate excelentă de a răci corpul.

Cercetătorii încă analizează mecanismele din spatele reacțiilor la temperatură. De fapt, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2021 a fost acordat lui David Julius și Ardem Patapoutian pentru că au folosit capsaicina pentru a descoperi TRPV1. Aceștia și-au publicat munca într-o lucrare revoluționară din 1997, contribuind la înțelegerea senzațiilor de atingere și temperatură.

Vezi și: Postul negru, cheia tinereții. Dr. Cezar: E bun pentru echilibru și pentru regenerarea organismului

Capsaicina poate provoca atac de cord

Această reacție în lanț la capsaicină defăimează molecula. Organismul încearcă să expulzeze ceva dureros și fierbinte, așa că poate că asta înseamnă că oamenii nu ar trebui să o mănânce în primul rând, scrie Inverse.

”Nu o voi defini ca fiind o toxină. De fiecare dată când mănânci mâncare picantă, supraviețuiești. Corpul tău își dă seama că nu este dăunător și nu mai are nevoie de aceeași cantitate de receptor TRP pentru a detecta acest lucru”, spune Genovese.

Doar pentru că organismul detectează ceva ca fiind o posibilă toxină, nu înseamnă că și este o toxină. Genovese spune că ceea ce este mai interesant decât reacțiile oamenilor la capsaicină este motivul pentru care plantele au dezvoltat-o în primul rând. Ea spune că este mecanismul perfect de apărare împotriva prădătorilor.

Deși capsaicina nu este toxică pentru oameni, uneori poate declanșa o reacție atât de puternică încât organismul suferă daune, chiar până la un atac de cord.

Pe măsură ce corpul tău devine desensibilizat la capsaicină, este nevoie de tot mai puțini receptori TRPV1 pentru a detecta molecula. Deoarece mai puțini receptori răspund, este o reacție mult mai blândă.

Vezi și: De ce ne întoarcem la Dumnezeu când suntem bolnavi. Leca: Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat

Ardeiul iute, anestezic natural. Cum îți ameliorează durerile

Ardeiul iute este considerat unul din cele mai sănătoase alimente din lume datorită conținutului de capsaicină. Un studiu arată că ardeiul iute prelungește viața celor care îl consumă.

Potrivit cercetătorilor, ardeiul iute are capacitatea de a ameliora anumite dureri, precum cele artrită, pzoriazis sau neuropatia diabetică. Substanţa pe care o conţine, capsaicina, poate fi întrebuinţată în timpul unor intervenţii chirurgicale ca anestezic.

Anestezicele pe bază de ardei iute nu provoacă stări de ameţeală, somnolenţă şi incapacitate motrică şi vor putea fi utilizate în timpul travaliului pentru uşurarea durerilor naşterii, dar şi pentru calmarea mâncărimilor provocate de eczeme sau de alte afecţiuni ale pielii.

Persoanele care suferă de afecțiuni ale sistemului gastrointestinal, hepatice, hemoroizi și ulcer gastric trebuie să evite consumul de ardei iute.

Nu este recomandat nici femeilor însărcinate sau celor care alaptează. Se recomandă consumul cu moderație, însă cel mai indicat este ca în aceste cazuri să fie consumat la recomandarea medicilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel