Alzheimer: China aprobă un medicament pe bază de alge marine, primul în ultimii 17 ani

Autoritățile din China au aprobat un medicament pentru tratamentul bolii Alzheimer, primul nou medicament cu potențialul de a trata tulburarea cognitivă după 17 ani.

Medicamentul pe bază de alge marine, numit Oligomannat, poate fi utilizat pentru tratamentul Alzheimerului ușor până la moderat, potrivit unei declarații a agenției de securitate a medicamentelor din China. Cu toate acestea, aprobarea este condiționată, ceea ce înseamnă că, deși poate ieși la vânzare în timpul unor studii clinice suplimentare, va fi strict supravegheat și ar putea fi retras dacă apar probleme de siguranță, notează CNN

În septembrie, echipa din spatele noului medicament, condusă de Geng Meiyu de la Institutul Shanghai din Materia Medica din cadrul Academiei Chineze de Științe, a declarat că au fost inspirați să observe algele din cauza incidenței relativ reduse a Alzheimer în rândul persoanelor care îl consumă în mod regulat.
Într-o lucrare din revista Cell Research, echipa lui Geng a descris modul în care un zahăr conținut de alge marine suprima anumite bacterii din intestin, care pot provoca degenerarea neuronală și inflamația creierului, ducând la Alzheimer.

Acest mecanism a fost confirmat în timpul unui studiu clinic realizat de Green Valley, o companie farmaceutică cu sediul în Shanghai, care va introduce pe piață noul medicament.
Realizat pe 818 pacienți, studiul a constatat că Oligomannatul - care este derivat din algele brune - poate îmbunătăți statistic funcția cognitivă în rândul persoanelor cu Alzheimer în cel puțin patru săptămâni, potrivit unui comunicat al Green Valley.

„Aceste rezultate avansează înțelegerea noastră asupra mecanismelor care joacă un rol în boala Alzheimer și presupun că microbiomul intestinal este o țintă valabilă pentru dezvoltarea terapiilor", a spus neurologul Philip Scheltens, care sfătuiește Green Valley și conduce Centrul Alzheimer din Amsterdam, declaratia.
Compania a spus că Oligomannate va fi disponibil în China „foarte curând" și că în prezent solicită aprobarea comercializării sale în străinătate, intenționând să lanseze studii clinice în faza a treia în SUA și Europa la începutul anului 2020.

Boala Alzheimer, care începe cu pierderea memoriei și se accelerează până la leziuni cerebrale severe, se crede că ar provoca 60% până la 70% din cazurile de demență raportate la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Dementa afectează aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel mondial, inclusiv 9,5 milioane de persoane din China continentală, Hong Kong și Taiwan.
Numit după Alois Alzheimer, neuropatologul care a descoperit boala în 1906, a încurcat până acum cercetătorii și companiile farmaceutice.
În octombrie, gigantul farmaceutic american Biogen a declarat că va urma aprobarea Food and Drug Administration (FDA) pentru un tratament experimental numit aducanumab, după ce a anunțat în martie că va anula un studiu clinic important pentru medicament.
Johnson & Johnson, Merck, Pfizer și Eli Lilly au toate proiectele abandonate anterior pentru a dezvolta un medicament pentru Alzheimer după date clinice nesatisfăcătoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel