Alzheimer, descoperit înainte de a se declanșa? Elementul care face diferența

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Somn       Foto Jen Theodore, Unsplash
Somn Foto Jen Theodore, Unsplash

Boala Alzheimer ar putea fi prezisă cu mult înainte de a se declanșa în funcție de modul în care dormim, arată un studiu recent. 

Alzheimer poate fi prezis? Cercetători de la Universitatea din California susțin că modelele de somn ar putea prezice acumularea de proteine caracteristice patologiei Alzheimer mai târziu în viață. Descoperirea ar putea conduce la diagnostice precoce și o mai mare atenție privind somnul în tratamentul bolii Alzheimer. Iar pentru a testa ipoteza

Alzheimer, prezis: analize combinate

„Propunerile recente sugerează că somnul poate fi un factor asociat cu acumularea a două trăsături patologice ale bolii Alzheimer (AD): tau (n. r. o proteină) și beta-amiloid (Aβ). Aici am combinat măsurătorile de tomografie cu emisie de pozitroni ale Aβ și tau, înregistrările de somn electroencefalograme și evaluările retrospective ale somnului pentru a investiga posibila utilitate a măsurilor de somn în prezicerea patologiei AD in vivo la adulții mai în vârstă masculini și feminini", explică Matthew Walker, Joseph Winer și colegii lor de la University din California, la începutul studiului lor, publicat pe JNeurosci.

Alzheimer este asociat cu somnul perturbat și acumularea de proteine în creier, care pot apărea cu mult înainte de apariția tulburărilor de memorie caracteristice, mai precizează sciencedaily.

Alzheimer, prezis: ce au descoperit

Cercetătorii Matthew Walker, Joseph Winer și colegii de-ai lor de la Universitatea din California au observat o scădere în ușoarele oscilații – asociate cu o cantitate mai mare de proteina tau, în timp ce amplitudinea redusă a undelor (de somn) a fost asociată cu niveluri mai ridicate de amiloid. Au mai descoperit schimbări în activitatea creierului în timpul somnului pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă - niveluri mai ridicate de a-amiloid și tau mai târziu în viață.

Aceasta, concluzionează oamenii de știință, înseamnă că schimbările în activitatea creierului în timpul somnului și cât de mult dormim ar putea fi un indicator de avertizare pentru boala Alzheimer, care să ducă la îngrijiri preventive timpurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel