Alzheimer: prescris de cum dormi de-a lungul vieții. Noi studii

Boala Alzheimer
Boala Alzheimer

Cercetătorii au analizat dacă Alzheimer-ul ar fi prezis în urma combinării unor măsurători tomografice, electroencefalograme și evaluări retrospective ale somnului.

Alzheimer, prezis. Cercetători de la Universitatea din California susțin că modelele de somn ar putea prezice acumularea de proteine caracteristice patologiei Alzheimer mai târziu în viață, informează sciencedaily.

Noile descoperiri ar conduce la diagnostice precoce și o mai mare atenție privind somnul în tratamentul bolii Alzheimer.

Alzheimer, prezis: analize combinate

„Propunerile recente sugerează că somnul poate fi un factor asociat cu acumularea a două trăsături patologice ale bolii Alzheimer (AD): tau (n. r. o proteină) și β-amiloid (Aβ). Aici am combinat măsurătorile de tomografie cu emisie de pozitroni ale Aβ și tau, înregistrările de somn electroencefalograme și evaluările retrospective ale somnului pentru a investiga posibila utilitate a măsurilor de somn în prezicerea patologiei AD in vivo la adulții mai în vârstă masculini și feminini", explică Matthew Walker, Joseph Winer și colegii lor de la University din California, la începutul studiului lor, publicat pe JNeurosci.

Alzheimer este asociat cu somnul perturbat și acumularea de proteine în creier, care pot apărea cu mult înainte de apariția tulburărilor de memorie caracteristice, mai precizează sciencedaily.

Alzheimer, prezis: ce au descoperit

Cercetătorii Matthew Walker, Joseph Winer și colegii de-ai lor de la Universitatea din California au observat o scădere în ușoarele oscilații – asociate cu o cantitate mai mare de proteina tau, în timp ce amplitudinea redusă a undelor (de somn) a fost asociată cu niveluri mai ridicate de amiloid. Au mai descoperit schimbări în activitatea creierului în timpul somnului pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă - niveluri mai ridicate de a-amiloid și tau mai târziu în viață.

Aceasta, concluzionează oamenii de știință, înseamnă că schimbările în activitatea creierului în timpul somnului și cât de mult dormim ar putea fi un indicator de avertizare pentru boala Alzheimer, care să ducă la îngrijiri preventive timpurii.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.22