Anemia, a doua cea mai FRECVENTĂ boală din lume

Sonia Baciu |
Data publicării:
Anemia, a doua boala din lume. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Anemia, a doua boala din lume. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Anemia nu este o boală în sine, ci un simptom, iar pentru a găsi sursa este nevoie de o serie largă de investigații, susține medicul Mihaela Bilic. 

”Sunt obosit tot timpul și anemia este o cauză majoră”, afirmă medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV. Aceasta susține că nu este vorba de o boală, ci despre un ”simptom care are nevoie de muncă de detectiv”.

În cazul anemiei, problema principală este că este faptul că organismul nu se oxigenează suficient. 

Anemia înseamnă că hemoglobina din sânge scade, adică tocmai proteina care transportă oxigenul din aer prin tot organismul, la care se ajunge prin pierderi mici și cronice de sânge, spre exemplu, ale stomacului sau colonului sunt printre primele investigate în cazul anemiei.

”Tubul digestiv este o sursă prin care fierul se poate pierde. Și atunci avem nevoie de o colaborare și un consult interdisciplinar cu clinica de gastro-enterologie”, susține dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.

În cazul femeilor, fluxul mare de sânge din perioada menstruației poate să arate probleme ginecologice sau endocrine, anemia cerând consultații în aceste două direcții.

Organul care produce globule roșii – măduva – este afectat, acesta fiind motivul pentru care sunt eliberate în circulație puține globule roșii, astfel că în cazul unei anemii este nevoie și de un control hematologic. Globulele roșii au o durată de viață de 3 luni de zile, iar organul care se ocupă de ”distrugerea” celulelor îmbătrânite este splina.

Anemia prin deficit de fier este cea mai mare frecventă boală din lume după caria dentară. Anemia prin deficit de fier nu se tratează cu fier, ci cu investigații. 

Tipuri de anemie și cauze

În funcție de cauzele care duc la apariția anemiei, aceasta poate fi de mai multe tipuri:

- anemia feriprivă - este cauzata de deficiența de fier și se caracterizează prin incapacitatea măduvei spinării de a sintetiza hematii (globule roșii);

- anemia megaloblastică - apare ca urmare a deficitului de vitamine;

- anemia tiroidei - este cauzată de activitatea anormală a glandei tiroide;

- anemia hemolitică - este provocată de degenerarea prematura a globulelor roșii;

- anemia mieloftizică -  apare din cauza leucemiei sau cancerului măduvei osoase;

- anemia aplastică - apare din cauza atrofierii măduvei roșii osoase și a afectării hematopoiezei (formarea sângelui la nivelul măduvei osoase), ca urmare a deficitului de trombocite și globule roșii și albe;

- anemia cronică - este provocată de inhibarea producției hormonului glicoproteic EPO (eritropoietină) sau de defectele structurale congenitale ale globulelor roșii;

- anemia sideroblastică - apare din cauza incapacității organismului de a fixa fierul și de a se folosi de el sau de a produce hemoglobină;

Talasemia - este o formă ereditară gravă a anemiei, cauzată de persistența în sânge a hemoglobinei fetale.

Vezi și: Cum să scapi de ANEMIE. Bilic, marele SECRET: Are impact pozitiv! Diferența MAJORĂ între pulpele și pieptul de pui

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel