Angina pectorală: tot ce trebuie să știi despre durerea toracică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Angina pectorală
Angina pectorală

Pentru medici, angina înseamnă întotdeauna întotdeauna angină pectorală sau durere toracică datorită furnizării neadecvate de oxigen la mușchiul inimii. 

Multe persoane care au angină nu descriu senzația ca fiind durere, spune Dr. C. Michael Gibson, cardiolog intervențional la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, afiliat la Harvard. „În schimb, ei descriu un sentiment de greutate sau presiune. Termenul de disconfort probabil descrie mai bine senzația decât durere”, spune el. Gâtul, maxilarul, umerii și chiar brațul pot avea de suferit în timpul unui atac de angină.

Angina este adesea primul semn de avertizare al bolii coronariene, în care placa grasă care îngustează arterele inimii încetinește fluxul de sânge către mușchiul inimii. În repaus, aportul de sânge al mușchiului cardiac poate fi suficient. Dar în timpul exercițiilor fizice sau al perioadelor de stres emoțional, cererea crescută de sânge poate întrerupe alimentarea inimii. Scăderea oxigenului și acumularea deșeurilor stimulează nervii din inimă, provocând disconfortul, conform Harvard Medical School.

Angina ușoară

Când angina scade rapid și constant după ce vă odihniți sau vă calmați, este cunoscută sub numele de angină stabilă. Mai multe tipuri diferite de medicamente pot ajuta la prevenirea problemei, inclusiv blocante beta (care încetinesc inima, scăzând cererea de sânge) și blocante și nitrați ai canalelor de calciu (care relaxează și lărgesc vasele de sânge). Ranolazina (Ranexa), care pare să crească aportul de sânge în zonele mușchiului cardiac, este o altă opțiune. Toate acestea sunt luate zilnic sub formă de pastile.

Nitrații pot fi, de asemenea, luați la nevoie; Tabletele sau spray-urile sub formă de nitroglicerină sub limbă oferă adesea ușurare în câteva minute. Versiunile cu acțiune mai lungă sunt disponibile sub formă de pastile, unguente sau patch-uri. Deoarece puteți dezvolta rezistență la nitrați (ceea ce îi face mai puțin eficienți), este mai bine să le luați doar atunci când aveți nevoie, dacă este posibil, spune dr. Gibson.

O formă mai gravă, angină instabilă, apare în repaus sau la un efort ușor. Dacă simptomele de angină sunt noi, apar în repaus, cresc în intensitate, nu răspundeți la medicamente sau durează mai mult de câteva minute, sunați la 112, deoarece este posibil să aveți un atac de cord cauzat de un cheag care blochează o inimă îngustată, o artera.

Angină microvasculară

Cu toate că angina provine adesea din acumularea plăcii în arterele principale ale inimii, acesta nu este întotdeauna cazul. Uneori, o angiogramă coronariană (o radiografie specială a arterelor inimii) dezvăluie complet sau mai ales artere clare.

„În sfârșit începem să recunoaștem că un anumit nivel al anginei este cauzat de boli microvasculare”, spune dr. Gibson. După cum sugerează și numele, aceasta afectează arterele minuscule care se desprind de cele mai mari. Aceste vase pot fi îngustate de o placă care nu este vizibilă pe o angiogramă. Angina microvasculară, care pare a fi mai frecventă la femei, poate fi tratată cu blocanți ai canalelor de calciu.

Angina vasospastică

O altă variantă a problemei, cunoscută sub numele de angină vasospastică, apare și la persoanele cu artere neobstrucționate. Mușchii din arterele inimii se prind brusc, provocând un spasm coronarian. Aceste spasme scurte, temporare, blochează fluxul de sânge în mușchiul inimii, declanșând simptome de angină. Numită și angină Prinzmetal, poate apărea din senin - chiar și în miezul nopții, trezind persoana din somn. Aproximativ una din 300 de persoane este considerată a avea această afecțiune, care este tratată și cu nitrați și blocanți ai canalelor de calciu.

Dacă aveți angină, medicul ar trebui să vă recomande un regim de medicamente și exerciții care să funcționeze pentru dumneavoastră. „Fiți atenți, dar nu lăsați angina să vă strice viața și să vă împiedice să faceți lucrurile care vă plac”, spune dr. Gibson.

Când e cel mai mare riscul să se declanșeze angina

Orice lucru care îți face inima să bată mai repede decât în mod normal - inclusiv exerciții fizice și emoții intense - poate declanșa un atac de angină. Există chiar un fenomen cunoscut sub numele de "angina de luni dimineața". Angina tinde să crească în jurul sărbătorilor, subliniind rolul stresului asupra inimii. Ba, mai mult, mesele abundente și vremea rece pot provoca, de asemenea, această problemă. „Întotdeauna spun că cea mai grea zi a anului pentru inima ta este o zi de vacanță de luni, în decembrie”, spune dr. C. Michael Gibson, profesor de medicină la Harvard Medical School.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel