Pericolul deficitului de vitamina B12. Cauze și simptome

Vitamina B12 joacă roluri cruciale în menținerea sănătății celulelor din sânge, a sistemului digestiv, a creierului și a sistemului nervos.

Vitamina B12 este cea mai cunoscută - și cea mai promovată - ca leac pentru oboseală, dar această vitamină este importantă pentru mult mai mult decât menținerea nivelului energetic. Simptomele deficienței de vitamina B12 includ totul, de la depresie, oboseală și pierderea memoriei până la răni și amețeli, notează University Health News. 

Vitamina B12 joacă roluri cruciale în menținerea sănătății celulelor din sânge, a sistemului digestiv, a creierului și a sistemului nervos. Și deși oboseala datorată anemiei este uneori un simptom, cercetările recente arată că multe persoane au deficiență de vitamina B12 fără anemie sau oboseală semnificativă. În schimb, au simptome de deficiență de vitamina B12 care sunt mai mult legate de deficiențe în sistemul nervos.

Simptomele deficienței de vitamina B12: cel mai adesea cauzate de un sistem nervos afectat
În sistemul nervos, vitamina B12 este necesară pentru formarea mielinei, o teacă izolatoare albicioasă în jurul fibrelor nervoase care crește viteza cu care se conduc impulsurile. De asemenea, este necesar pentru producerea unor neurotransmițători.

Deficiența de vitamină B12 are drept consecință sinteza defectivă de mielină și dezechilibrele neurotransmițătorului, ceea ce duce la o serie de simptome mentale, emoționale și fizice legate de sistemul nervos.

Cele mai frecvente simptome ale scăzutului B12 includ:

Senzație anormală, de obicei amorțeală, furnicături sau înțepături (ace) ale picioarelor
Slăbiciune la nivelul picioarelor
Riscul crescut de cădere
Ameţeală
Pierderea memoriei
Deficiente de atenție
Iritabilitate
depresiune
Manie
Psihoză (suspiciune, iluzii persecutorii sau religioase, halucinații auditive și vizuale și procese de gândire dezorganizate)
Limba roșie dureroasă, umflată și roșie
Dureri la colțurile gurii
Plăgi recurente
Senzație de arsură a gurii
Oboseală
Respirație sacadată la efort
Scăderea sănătății oaselor și creșterea riscului de fractură
Diaree ușoară sau constipație
Viziunea afectată
Posibil risc crescut de boli cardiovasculare
Posibil risc crescut de cancer
Stare de leșin, eventual însoțită de o creștere rapidă a bătăilor inimii, după ce te-ai ridicat din poziția culcat

Cauzele scăzute B12

Ce cauzează deficitul de vitamina B12? Nu mănâncă produse de origine animală, nu produce suficient acid stomacal (hipoclorhidria, comună cu îmbătrânirea), o tulburare autoimună numită anemie pernicioasă și anumite medicamente, în special medicamente care blochează acidul (inhibitori ai pompei de protoni și blocanți H2) pentru GERD și refluxul acid și metformin pentru diabet.

Tratarea simptomelor deficienței de vitamina B12

Tratamentul pentru deficiența de vitamina B12 începe de obicei cu injecții B12. Unii pacienți au nevoie de injecții regulate pe viață, în funcție de cauza deficienței. După ce focurile de vitamina B12 au readus nivelul organismului la normal, este posibil să treceți la suplimente orale de vitamina B12.

Un supliment de vitamina B12 poate conține câteva forme diferite de vitamină, inclusiv cianocobalamina, metilcobalamina, hidroxocobalamina și adenosilcobalamina. Deși toate aceste forme sunt capabile să trateze deficiența de vitamina B2, metilcobalamina este superioară pentru utilizare orală. Doza tipică recomandată pentru tratarea deficienței de vitamina B12 este de 2.000 micrograme pe zi.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel