Pericolul deficitului de vitamina B12. Cauze și simptome

Vitamina B12 joacă roluri cruciale în menținerea sănătății celulelor din sânge, a sistemului digestiv, a creierului și a sistemului nervos.
Vitamina B12 este cea mai cunoscută - și cea mai promovată - ca leac pentru oboseală, dar această vitamină este importantă pentru mult mai mult decât menținerea nivelului energetic. Simptomele deficienței de vitamina B12 includ totul, de la depresie, oboseală și pierderea memoriei până la răni și amețeli, notează University Health News.
Vitamina B12 joacă roluri cruciale în menținerea sănătății celulelor din sânge, a sistemului digestiv, a creierului și a sistemului nervos. Și deși oboseala datorată anemiei este uneori un simptom, cercetările recente arată că multe persoane au deficiență de vitamina B12 fără anemie sau oboseală semnificativă. În schimb, au simptome de deficiență de vitamina B12 care sunt mai mult legate de deficiențe în sistemul nervos.
Simptomele deficienței de vitamina B12: cel mai adesea cauzate de un sistem nervos afectat
În sistemul nervos, vitamina B12 este necesară pentru formarea mielinei, o teacă izolatoare albicioasă în jurul fibrelor nervoase care crește viteza cu care se conduc impulsurile. De asemenea, este necesar pentru producerea unor neurotransmițători.
Deficiența de vitamină B12 are drept consecință sinteza defectivă de mielină și dezechilibrele neurotransmițătorului, ceea ce duce la o serie de simptome mentale, emoționale și fizice legate de sistemul nervos.
Cele mai frecvente simptome ale scăzutului B12 includ:
Senzație anormală, de obicei amorțeală, furnicături sau înțepături (ace) ale picioarelor
Slăbiciune la nivelul picioarelor
Riscul crescut de cădere
Ameţeală
Pierderea memoriei
Deficiente de atenție
Iritabilitate
depresiune
Manie
Psihoză (suspiciune, iluzii persecutorii sau religioase, halucinații auditive și vizuale și procese de gândire dezorganizate)
Limba roșie dureroasă, umflată și roșie
Dureri la colțurile gurii
Plăgi recurente
Senzație de arsură a gurii
Oboseală
Respirație sacadată la efort
Scăderea sănătății oaselor și creșterea riscului de fractură
Diaree ușoară sau constipație
Viziunea afectată
Posibil risc crescut de boli cardiovasculare
Posibil risc crescut de cancer
Stare de leșin, eventual însoțită de o creștere rapidă a bătăilor inimii, după ce te-ai ridicat din poziția culcat
Cauzele scăzute B12
Ce cauzează deficitul de vitamina B12? Nu mănâncă produse de origine animală, nu produce suficient acid stomacal (hipoclorhidria, comună cu îmbătrânirea), o tulburare autoimună numită anemie pernicioasă și anumite medicamente, în special medicamente care blochează acidul (inhibitori ai pompei de protoni și blocanți H2) pentru GERD și refluxul acid și metformin pentru diabet.
Tratarea simptomelor deficienței de vitamina B12
Tratamentul pentru deficiența de vitamina B12 începe de obicei cu injecții B12. Unii pacienți au nevoie de injecții regulate pe viață, în funcție de cauza deficienței. După ce focurile de vitamina B12 au readus nivelul organismului la normal, este posibil să treceți la suplimente orale de vitamina B12.
Un supliment de vitamina B12 poate conține câteva forme diferite de vitamină, inclusiv cianocobalamina, metilcobalamina, hidroxocobalamina și adenosilcobalamina. Deși toate aceste forme sunt capabile să trateze deficiența de vitamina B2, metilcobalamina este superioară pentru utilizare orală. Doza tipică recomandată pentru tratarea deficienței de vitamina B12 este de 2.000 micrograme pe zi.
-
-
-
Trosnitul genunchilor nu indică artrită precoce, arată un nou studiu03.09.2025, 10:02
-
-
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.