Arsurile la stomac, cauze și remedii. Ce să încerci pentru a ameliora simptomele. Ce rol are apa cu bicarbonat și cum trebuie să dormi dacă ai acid gastric

Monika Baciu |
Data publicării:
arsurile la stomac - FOTO: Freepik@suttipunfpik
arsurile la stomac - FOTO: Freepik@suttipunfpik

Arsurile la stomac pot fi cauzate de o dietă nesănătoasă, stil de viață sau anumite afecțiuni medicale. Câteva remedii simple vă pot ameliora simptomele.

Arsurile la stomac sunt o durere usturătoare în piept, chiar în spatele sternului. Durerea este adesea mai puternică după ce mâncați, seara sau când stați culcat sau vă aplecați.

Arsurile la stomac ocazionale sunt obișnuite și nu reprezintă un motiv de alarmă. Cei mai mulți oameni pot gestiona singuri disconfortul arsurilor la stomac prin schimbări ale stilului de viață și medicamente fără prescripție medicală.

Arsurile la stomac care sunt mai frecvente sau interferează cu rutina zilnică pot fi un simptom al unei afecțiuni mai grave care necesită îngrijire medicală.

Iată cum să gestionezi arsurile la stomac. 

Vezi și: La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Carmen Dorobăț: Trebuie să avem rețineri

Evită alimentele declanșatoare

Potrivit Houston Methodist, anumite alimente pot declanșa arsurile la stomac, inclusiv cofeina, băuturile carbogazoase, alcoolul, menta, citricele, produsele pe bază de roșii, ciocolata și alimentele grase sau picante. Aceștia recomandă să țineți un jurnal alimentar.

”Puteți ajuta la identificarea alimentelor specifice cel mai probabil să vă dea probleme ținând un jurnal al alimentelor și al simptomelor. Odată ce le identificați, evitați aceste alimente și băuturi ori de câte ori este posibil”, recomandă experții. 


”Reducerea alimentelor declanșatoare din dieta dumneavoastră poate preveni și ajuta să scăpați de arsurile la stomac. Printre acestea se numără alimentele acide, alimentele picante și alimentele grase. Concentrați-vă pe reducerea acestor tipuri de alimente, pe lângă ceapă, usturoi, ciocolată, alcool și cofeină. Cofeina acționează și relaxează sfincterul esofagian inferior (supapa dintre esofag și stomac) și crește efectiv refluxul acid”, spune Omid Mehdizadeh, MD, otolaringolog și laringolog la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California, potrivit Study Finds.

Faceți schimbări în stilul de viață

Din fericire, lista este lungă atunci când vine vorba de schimbări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a diminua sau elimina arsurile la stomac, oferindu-vă o mulțime de opțiuni. Potrivit WebMD, ”mesele mari pot declanșa, de asemenea, arsuri la stomac. În loc să mâncați trei mese mari, încercați să mâncați mai multe mese mici pe parcursul zilei. Unele alimente și băuturi vă pot ajuta de fapt cu simptomele.

Alimentele care vă ameliorează simptomele:

- Alimentele alcaline, inclusiv bananele, pepenii și castraveții;

- Bicarbonatul de sodiu amestecat cu apă;

- Alimentele apoase, cum ar fi țelina, salata verde și pepenele galben;

- Laptele sau iaurtul degresat;

- Ghimbirul

- Oțetul de cidru de mere amestecat cu apă.

”Nicotina din fumat și vaping poate irita esofagul și poate slăbi valva dintre esofag și stomac, permițând acidului gastric să se întoarcă în esofag. Excesul de greutate poate exercita o presiune prea mare asupra stomacului, ceea ce, la rândul său, permite acidului gastric să scape.

Mâncatul în exces poate crește presiunea din stomac, ceea ce duce la creșterea frecvenței și/sau a severității refluxului. Unele persoane cu arsuri la stomac au simptome înrăutățite atunci când se întind noaptea. Așteptați cel puțin trei ore după ce ați mâncat înainte de culcare pentru a da timp stomacului să se golească”, potrivit experților. Alte strategii suplimentare includ ridicarea capului patului și purtarea de haine largi, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Ce se petrece în corp când renunți la anticoncepționale. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care te confrunți

”Ridicați capul patului dacă vă confruntați în mod regulat cu arsuri la stomac noaptea sau în timp ce încercați să dormiți. Dacă acest lucru nu este posibil, introduceți o pană între saltea și somiera dvs. pentru a vă ridica corpul de la brâu în sus. Ridicarea capului cu perne suplimentare nu este de obicei eficientă. Evitați îmbrăcămintea strâmtă, care pune presiune pe abdomen și pe sfincterul esofagian inferior”, notează Mayo Clinic.

Stresul cronic își pune amprenta asupra corpului tău, inclusiv încetinind digestia și făcându-te mai sensibil la durere. Cu cât alimentele stau mai mult timp în stomac, cu atât este mai probabil ca acidul gastric să refuleze. În plus, având o sensibilitate crescută la durere vă poate face să simțiți mai intens durerea arzătoare a arsurilor la stomac.

Luarea unor măsuri pentru a reduce stresul poate ajuta la prevenirea sau atenuarea efectelor refluxului acid și ale arsurilor la stomac.

Vezi și: Băutura care redă elasticitatea arterelor. Poate reduce riscul de moarte prematură

Pierderea în greutate

Bineînțeles, odată cu pierderea în greutate, beneficiile pentru sănătate vor ajunge mult mai departe de a atenua arsurile la stomac. Everyday Health notează că kilogramele în plus pot provoca arsuri la stomac.

Purtarea unei greutăți în plus crește presiunea abdominală și încordează sfincterul esofagian inferior. Chiar și femeile cu greutate normală sunt mai susceptibile de a experimenta durerea și disconfortul GERD dacă se îngrașă câteva kilograme, au raportat cercetătorii în New England Journal of Medicine. Hormonii secretați de grăsimea corporală pot declanșa unele dintre simptome, au speculat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel