AVC, terapia cu muzică poate ameliora funcțiile cerebrale și motorii ale pacienților

Adisa Codruț |
Data publicării:
Muzică
Muzică

Terapia cu muzică poate ameliora funcțiile cerebrale și motorii ale pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale – AVC-, arată un nou studiu.

Un nou studiu, publicat în revista Topics in Stroke Rehabilitation (link studiu), și realizat în Marea Britanie, a arătat că participarea la sesiuni de terapie cu muzică are capacitatea de a îmbunătăți starea de dispoziție și puterea de concentrare în rândul pacienților care se recuperează după un AVC.

Voluntarii care au participat la astfel de sesiuni muzicale timp de doi ani, pe lângă tratamentele de reabilitare existente, au raportat și beneficii fizice, precum o mai bună funcționare a brațelor și o mai bună capacitate de a merge.

Bazându-se pe aceste descoperiri, autorii studiului doresc să propună introducerea unor sesiuni de terapie cu muzică finanțate de Sistemul de asistență medicală de stat din Marea Britanie (NHS) în cazul pacienților cu AVC internați la spitalul Addenbrooke din Cambridge, unde a fost realizată cercetarea.

Alexander Street, cercetător la Institutul Cambridge de Cercetare în domeniul Terapiei prin Muzică din cadrul Universității Anglia Ruskin, a declarat: „Faptul că 675 de sesiuni au avut loc în doi ani reprezintă un indiciu în sine care arată succesul terapiei".

„Angajații au afirmat că folosirea muzicii și a instrumentelor muzicale a permis pacienților să realizeze un număr mai mare de mișcări repetitive, care i-au ajutat să își atingă obiectivele stabilite", a subliniat el.

„Angajații au mai spus că exercițiile au părut mai puțin clinice, deoarece pacienții au făcut muzică în prezența unui terapeut muzical și au primit un feedback imediat în urma exercițiilor, prin intermediul sunetelor pe care le-au creat", potrivit cercetătorului britanic, citat de Agerpres.

Beneficiile obținute de pacienții cu AVC

Studiul a fost realizat pe un grup de 177 de pacienți cu AVC, care au participat la sesiuni NMT (Neurologic Music Therapy / Terapie Muzicală Neurologică) timp de doi ani. Sesiunile au constat în folosirea unor instrumente muzicale, precum orgi, tobe și dispozitive manuale de percuție, alături de instrumente cu ecrane tactile ce pot fi utilizate de pe un iPad.

Pe lângă sesiunile NMT, pacienții au luat parte și la programe tradiționale de recuperare, precum ședințe de fizioterapie, terapie ocupațională, logopedie și psihoterapie clinică. Cercetătorii au descoperit că folosirea cu regularitate a instrumentelor muzicale ameliorează mișcările degetelor pacienților cu AVC.

De asemenea, sesiunile muzicale au ameliorat starea de dispoziție, puterea de concentrare și funcționarea creierului, având în același timp un impact pozitiv asupra implicării pacienților în procedura de recuperare medicală. Autorii sunt de părere că va fi nevoie de studii suplimentare pentru "a stabili efectele potențiale ale terapiei muzicale asupra ratei de recuperare și asupra duratei de spitalizare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel