Bananele, adevărul despre efectele asupra organismului. Ce boli țin la distanță

Georgiana Ioniță / 02 iul 2020 / 16:38

Bananele au extrem de multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea. 

În primul rând, sunt bogate în fibre. Studiile arată că fibrele scad colesterolul LDL, care, atunci când este ridicat, poate deveni un factor de risc pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. În plus, bananele conțin fitosteroli, un compus vegetal care ajută la blocarea absorbției colesterolului din corp. În cele din urmă, bananele pot avea rolul de prebiotic ( hrana pentru bacteriile intestinale bune). Cercetările limitate (dar în creștere) sugerează că prebioticele scad unii factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Scad tensiunea arterială și reduc riscul de accident vascular cerebral


Bananele conțin potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, diminuând efectele sodiului prin eliminarea acestuia din organism. Cu toate acestea, studiile arată că multe persoane nu obțin suficient potasiu în dietă. O modalitate excelentă de a ajuta la remedierea deficienței, este consumul de bababe. 

Energie pentru antrenamente

Bananele sunt alimentele ideale pentru mulți sportivi,  înainte, în timpul sau după un antrenament.


O banană conține  400 de miligrame de potasiu și 32 miligrame de magneziu, precum și calciu și alți  micronutrienți. Potrivit experților, , combinația de potasiu și magneziu, împreună cu carbohidrații, fac din banane o alegere eficientă pentru sportivi. Ele furnizează energie esențială, contribuind totodată la reducerea riscului de crampe musculare.

Un studiu din 2018 a constatat că, în comparație cu apa cu zahăr și apa simplă, consumul de banane în timpul unui antrenament a condus la o recuperare metabolică îmbunătățită și o scădere a inflamației, probabil datorită antioxidanților care apar în mod natural.


Gestionarea greutății

Există un mit, conform căruia, bananele ar îngrășa.  Oamenii de știință contrazic.  De fapt, într-un studiu din 2015 publicat în PLOS Medicine, cercetătorii din Harvard au căutat o legătură între consumul de anumite fructe și legume și modificările în greutate. Analiza lor a inclus peste 130.000 de bărbați și femei și a arătat că consumul de fructe precum bananele nu a fost asociat cu creșterea în greutate. O banană medie are 105 calorii împreună cu 3 grame de fibre, ceea ce arată că sporește sățietatea și reduce pofta de mâncare.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy