Năutul și beneficiile sale. La ce trebuie să fiți atenți când îl cumpărați

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Nautul - FOTO Pexels @ Nataliya Vaitkevich
Nautul - FOTO Pexels @ Nataliya Vaitkevich

Năutul este o sursă importantă de nutrienți, însă sunt câteva aspecte la care trebuie atenție.

Năutul, o leguminoasă bogată în proteine, face parte din familia "fasolei" și este o componentă gustoasă a multor rețete. Într-o singură ceașcă, consumul de năut oferă organismului tău 10 până la 15 grame de proteine, 9 până la 12 grame de fibre, 4 grame de grăsimi și 34 până la 45 de grame de carbohidrați. Cu alte cuvinte: năutul este o sursă importantă de nutrienți. 

Năutul se poate consuma sub diverse forme, hummus sau ca adaos în salate, fiind o componentă sănătoasă pentru o dietă echilibrată. Însă pe cât este de bun năutul, acesta poate avea efecte plăcute, dar și mai puțin plăcute, potrivit EatThis, care a făcut o astfel de listă. 

Care sunt beneficiile năutului

Ajută la digestie. Fibrele sunt esențiale pentru o digestie bună, aceasta fiind una din problemele cu care mulți se confruntă zilnic. Din fericire, năutul este în top în această categorie, mai ales cu o doză mare de fibre solubile numite rafinoză. Aceasta vă ajută să digerați mai lent alimentele, deoarece tipul bun de bacterii descompune rafinoza. De asemenea, mișcările intestinale ar putea fi mai confortabile și mai frecvente, potrivit unui studiu despre năut.

Reduce nivelul colesterolului. Năutul este plin de fibre solubile, care îmbunătățesc sănătatea intestinelor și, astfel, scade nivelul colesterolului. 

Reduce riscul de cancer. Atunci când consumăm năut, corpul nostru produce "butirat", un acid gras cu lanț scurt. Unele studii au arătat că acest acid gras poate lupta împotriva celulelor bolnave și/sau muribunde. Un alt studiu merge mai departe și spune că acest lucru ar putea să ne reducă riscul general de cancer colorectal.

Întărește osatura. La fel ca multe alte leguminoase, năutul conține, pe lângă fibre, magneziu și calciu. Acestea sunt foarte importante pentru organismul nostru, fiind responsabile cu oasele mai puternice și mai sănătoase. 

Aspectele mai puțin plăcute la care trebuie atenție

Se pot consuma în orice sezon, însă nu mai mult de un an de la cumpărare. Modul în care se conservă boabele de năut permit consumul acestora în orice perioadă a anului, însă păstrarea lor este recomandată să se facă cel mult un an. Un studiu realizat de Universitatea din Minnesota a constatat că uneori conservele sau capacele pot rugini și se pot scurge în alimente, motiv pentru se recomandă depozitarea acestora la loc uscat și întunecat, dar mai ales, consumarea în termen de un an de la cumpărare.  

Atenție la botulism. Deși riscul de a contracta botulism de la conserve este foarte scăzut, acesta există totuși, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Botulismul este frecvent atunci când cineva conservă alimente acasă, iar procesul de conservare nu a fost făcut în mod corespunzător. Această boală gravă este rară și este cauzată de bacterii care perturbă sistemul nervos. Uneori, atunci când alimentele conservate nu sunt depozitate corespunzător, această bacterie se poate dezvolta, în special în soluții cu conținut scăzut de sare, oxigen și zahăr, cum ar fi năutul.

Este sănătos dacă nu exagerezi. Orice aliment, indiferent de cât de sănătos este, nu trebuie să fie consumat în mod exagerat. Același lucru este valabil și în cazul consumului de năut. În timp ce năutul este o sursă bogată de proteine, fibre, fier și zinc, acesta poate fi transformate în diverse gustări și mese, care însă cresc în calorii și grăsimi. Două exemple sunt humusul și falafelul, ambele trebuind consumate cu moderație.

Pot să nu fie fără gluten. Chiar dacă este cunoscut faptul că leguminoasele nu conțin gluten, producătorii (în fapt ambalatorii) nu specifică acest lucru tocmai pentru că există riscul ca de pe banda de producție să fie contaminate de la produse care conțin gluten. De altfel, acesta și este motivul pentru care pe ambalaje nu este specificat faptul că sunt alimente fără gluten. 

Sensibilitatea la gluten

Cunoscută și sub numele de intoleranță la gluten, sensibilitatea la gluten provoacă simptome similare cu boala celiacă, fără a afecta intestinul subțire.

Persoanele cu sensibilitate la gluten sunt susceptibile de a avea simptome care nu au legătură cu sistemul lor digestiv, cum ar fi:

- Dureri de cap;

- Dureri articulare;

- Amorțeală la nivelul membrelor;

- Minte tulbure;

Ca și în cazul bolii celiace, nu există multe opțiuni de tratament pentru sensibilitatea la gluten. Cea mai bună opțiune este să vă țineți de o dietă fără gluten.

Vezi și: Cât de periculos este glutenul pentru sănătate. Copiii, mai predispuși la afecțiunile digestive 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel