Boala tânărului fumător. Dr. Munteanu: ASTA oprește boala, fără alt tratament. Foarte puțini înțeleg!

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepick
Foto: Freepick

"Sunt pacienți care au pierdut ambele picioare, mâna dreaptă și fumează cu mâna stângă".

"Țigara clasică erau 1000 și ceva de substanțe nocive.

Există o boală, care este boala tânărului fumător.

Definiția bolii, care s-a modificat foarte puțin în ultimii 20 de ani. Boala Buerger sau trombangeita obliterantă este o boală arterială a bărbatului tânăr, însemnând o vârstă medie de 30 - 35 de ani, obligatoriu fumător.

Ce s-a modificat? Nu mai e doar a bărbatului, pentru că și femeile fumează foarte mult, deci este a persoanei fumătoare cu vârsta 30-35 de ani, ca medie", ne-a spus Ionuț-Bogdan Munteanu.

Boala Buerger, cunoscută și sub denumirea de trombangeita obliterantă, este o afecțiune inflamatorie și trombotică care afectează arterele și venele mici ale extremităților, în special picioarele și mâinile. Aceasta este o afecțiune rară și progresivă care poate duce la ischemie (scăderea fluxului sanguin) și, în cele din urmă, la gangrenă și amputare.

Consumul de tutun este cel mai semnificativ factor de risc asociat cu boala Buerger. Majoritatea pacienților diagnosticați cu această afecțiune sunt fumători activi sau fumători la momentul diagnosticului.

Toate studiile spun: Asta oprește boala, fără alt tratament

"Toate studiile, absolut toate studiile spun oprirea fumatului în orice stadiu al bolii, împiedică dezvoltarea ei și automat anulează riscul de amputație.

Deci doar oprirea fumatului, fără alt tratament, indiferent care ar fi acesta, chiar dacă boala rămâne pe loc, dar nu se mai ajunge la amputație.

Foarte puțini înțeleg! Sunt pacienți care au pierdut ambele picioare, mâna dreaptă și fumează cu mâna stângă.

Am avut pacienți în această situație, dar și ei sunt excepții", a declarat Ionuț-Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

"Statinele le folosim ca tratament și chiar în doze mari. Toate studiile, cel puțin în patologia carotidiană, ajungem să dăm o anumită substanță în doză maximă, cel puțin pentru o lună după operația de la nivelul carotidei și apoi o înjumătățim, dar tot doză mare este.

Toți pacienții vasculari beneficiază de tratamentul cu statine la noi", a mai spus medicul.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel