Boli cardiace, imprimarea 3D cardiovasculară de viitor

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe măsură ce tipărirea 3D continuă să câștige tot mai mult teren, în special ca instrument de tratament medical, cardiologii din întreaga lume implementează tehnologia în propriile departamente și practici. Dar un radiolog american avertizează că este important să se ia în considerare câteva teme fundamentale care urmează să fie stabilite.

De ani de zile, medicii au lăudat imprimantele 3D ca instrumente de planificare pentru operații cardiace complexe și facilitatori pentru implicarea pacientului. Într-o lucrare din 2016 publicată în Nature Reviews, Andreas A. Giannopoulos a scris că imprimarea 3D cardiovasculară îmbunătățește diagnosticarea, înțelegerea pacientului și promovează luarea de decizii în comun de către furnizorii de asistență medicală primară și pacienții lor.

Cercetătorii au sugerat că bioprintarea 3D cardiovasculară și imprimarea moleculară 3D sunt o "mare promisiune" în medicină, însă au admis și faptul că e limitată de lipsa de dovezi și de prețul ridicat. Potrivit prof.dr. Frank J. Rybicki, șeful departamentului de imagistică medicală de la Spitalul Ottawa din Canada, aplicațiile cardiovasculare ale imprimării 3D au fost evidente încă de la inventarea sa, în special în ceea ce privește bolile cardiace structurale și repararea supapelor.

La sesiunea științifică din 2018 a Asociației Americane a Inimii din Chicago, Rybicki a afirmat că imprimarea 3D cardiovasculară poate juca un rol neprețuit în planificarea tratamentului și că există multe modalități în care cardiologii pot lucra cu modele 3D.

,,Ar putea să testeze un dispozitiv nou într-un model imprimat pe bază de inimă sau ar putea să imprime 3D dispozitivul însuși și să se joace cu structura sa în contextul țesutului viu. Imprimarea 3D poate proveni dintr-o scanare CT, un RMN, un 3D sau un alt studiu de imagistică, iar această variabilitate face parte din ceea ce face ca tehnologia să fie atât de aplicabilă. Dar în alte domenii aplicabilitatea este mai îngustă, inclusiv în ceea ce privește reglementarea sa", a spus Rybicki.

Deocamdată nu există un organism de autoreglementare. Societatea Radiologică din America de Nord (RSNA) a încercat să umple acest gol prin crearea Grupului de Interes Special. Dar nu există un standard industrial pentru tipărirea 3D. Dacă medicii vor să imprime la spitalele lor, vor fi supuși unor reglementări rigide din partea FDA.

Domeniul necesită mai multe fonduri, registre și studii multicentrice pentru ca imprimarea 3D să treacă la nivelul următor și pentru a ajuta companiile să-și îndrume implementarea unor practici sigure și eficiente.
Rybicki a subliniat că, dincolo de liniile directoare, e nevoie de standarde pentru resurse umane, cum ar fi formarea de programe pentru personal și rezidenți, pentru tehnologi, după cum relatează Cardiovascular Business.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel