Colesterol rău, cum îl scazi: de ce să eviți grăsimile solide
Cele mai bune alimente pentru scăderea colesterolului par a fi uleiurile din semințe. Cercetătorii germani au spus că acestea în general, sunt de preferat grăsimilor solide precum untul sau...
Colesteroul rău (LDL) este unul din „inamicii” sănătății în soceitatea actuală, fiind legat de o serie de afecțiuni cardiovasculare. Pentru educerea lui e necesară o simplă schimbare în dietă, spun specialiștii, respectiv înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate.
Multe dintre studiile care au stabilit că grăsimile mono și polinesaturate sunt mai bune pentru lipidele din sânge decât grăsimile saturate au extras o singură sursă de alimente la un moment dat, ceea ce face greu de spus care dintre o multitudine de uleiuri vegetale ar putea fi cele mai benefice.
Lukas Schwingshackl, cercetător la German Institute of Human Nutrition. Într-o lucrare publicată în Journal of Lipid Research din această lună, Schwingshackl și colegii lor au folosit o tehnică emergentă numită meta-analiză de rețea pentru a extrage perspective din studiile publicate asupra efectului diferitelor uleiuri alimentare asupra lipidelor din sânge. Cercetătorii au descoperit că uleiurile din semințe au fost cea mai bună alegere pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească colesterolul.
Echipa lui Schwingshackl a construit o metaanaliză de rețea care arată modul în care diferitele uleiuri și grăsimi solide au fost corelate. Cercetătorii au analizat 55 de studii care datează din anii 1980, care au evaluat efectele consumării aceleiași cantități de calorii din două sau mai multe uleiuri diferite asupra lipidelor din sânge ale participanților. Pentru a fi inclus în analiză, un studiu a trebuit să compare efectul a două sau mai multe uleiuri sau grăsimi (dintr-o listă de 13) asupra LDL a pacienților sau a altor lipide din sânge precum colesterolul total, HDL-colesterolul sau trigliceridele, în cel puțin trei saptamani.
Untul și untura, cea mai proastă alegere
Să presupunem că atât untul, cât și uleiul de floarea soarelui au fost testate împotriva uleiului de măsline. Abordările statistice ale meta-analizei rețelei au permis echipei să deducă o comparație cantitativă între unt și uleiul de floarea soarelui, chiar dacă nu s-au confruntat niciodată în clinică. Schwingshackl a explicat: "Frumusețea acestei metode este că puteți compara o mulțime de intervenții diferite simultan ... și, în final, obțineți un clasament. Puteți spune,„ acesta este cel mai bun ulei pentru acest rezultat specific. " "
În acest studiu, clasamentul final a indicat că, așa cum spun medicii de ani buni: grăsimile solide precum untul și untura sunt cea mai proastă alegere pentru LDL. Cele mai bune alternative sunt uleiurile din semințe. „Uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapiță, șofranul și semințele de in au avut cele mai bune rezultate”, a spus Schwingshackl. "Unii oameni din țările mediteraneene probabil nu sunt atât de mulțumiți de acest rezultat, pentru că ar prefera să vadă ulei de măsline în topul clasamentului. Dar nu este cazul."
Există câteva avertismente importante ale cercetării. Pentru început, a măsurat doar lipidele din sânge. "LDL este un factor de risc cauzal pentru boli coronariene, dar nu este boala coronariană", a spus Schwingshackl. Cu toate acestea, a spus el, ar putea fi dificil să efectueze un studiu care să compare acele rezultate clinice - pentru început, cineva ar trebui să găsească participanți la studiu dornici să mănânce doar un singur tip de grăsime ani de zile.
Metaanalizele prezintă riscul de a induce în eroare combinând mai multe bucăți de date de încredere scăzută într-un clasament fals. În acest caz, de exemplu, nu au existat suficiente dovezi pentru a alege cu încredere un „câștigător” printre uleiurile din semințe. Mai mult, uleiurile cele mai bune la scăderea LDL nu au fost cele mai benefice pentru trigliceride și colesterolul HDL. Cu toate acestea, având în vedere avertismentele corespunzătoare, Schwingshackl este optimist în legătură cu potențialul meta-analizei de rețea care să ajute cercetătorii să sintetizeze studiile clinice disparate în viitor.
Sursa, aici.
-
Ce trebuie să știi despre exsudatul faringian. Dr. Mihai Craiu, lămuriri28.10.2025, 14:20
-
-
Cine e Ștefania Szabo, medicul găsit decedat la 37 de ani28.10.2025, 13:06
-
-
Terapia care înjumătățește riscul de infarct și AVC28.10.2025, 10:45
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Inovație în Cardiologie. Dr. Dumitrescu: Practică, soluții aplicabile și complicații. Dr. Costache: Tehnologii robotice
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
Oboseala constantă, simptom alarmant al insuficienței cardiace cardiace
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Inima femeilor, mai grav afectată decât cea a bărbaților. Stilul de viață, impact major
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Care este tensiunea arterială normală?
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Tensiunea arterială la copii: de ce trebuie verificată încă din școala primară
Infecțiile severe, asociate cu un risc crescut de insuficiență cardiacă. Infecțiile respiratorii și sepsisul pun inima în pericol
Infecția banală care duce la probleme cardiace. Riscurile sunt extrem de ridicate.
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Jumătate dintre atacurile de cord nu sunt din cauza arterelor. Care este cauza infarctului
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Cea mai ieftină pastilă pentru inimă. Îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea și previne aritmiile
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
