Compusul din plante care ar reduce tensiunea arterială
O recenzie recentă a mai multor studii demonstrează că un compus vegetal ar reduce tensiunea arterială. Acesta se regăsește în unele legume, inclusiv în ceapa roșie.
Compus, tensiune arterială. O recenzie recentă și meta-analiză, care însumează mai multe studii, susține că un pigment vegetal numit quercitină ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale. Bolile cardiovasculare sunt responsabile de aproximativ 17,3 milioane de decese în fiecare an.
Quercetina este un flavonoid care apare în mod natural într-o serie de alimente, inclusiv legume, fructe, vin, nuci, ceapă roșie, kale și ceai negru. ”Acumularea dovezilor indică faptul că quercetina are efecte antiinflamatorii de protecție, precum și efecte antioxidante și poate fi utilă în tratarea unei multitudini de afecțiuni cronice”, susțin autorii recenziei, potrivit medicalnewstoday.
Deși unele studii au fost încurajatoare, cercetătorii de la Spitalul Dongguan Shilong People din Universitatea Medicală de Sud din China au analizat studii care au investigat influența quercetinei asupra unei serii de factori de risc cardiovascular, incluzând tensiunea arterială, profilele lipidelor și nivelul glucozei. În analiza lor, oamenii de știință au inclus doar lucrări de cercetare care îndeplinesc anumite criterii.
Autorii recenziei au identificat 17 lucrări relevante, care au implicat 896 de participanți, studiile având loc în șase țări: Iran, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia și Coreea. Deși nu au identificat, în general, niciun efect semnificativ al quercetinei asupra nivelului de glucoză sau a profilurilor lipidelor, atunci când au analizat doar datele din studiile care au utilizat un proiect paralel și au durat 8 săptămâni sau mai mult, au observant că quercetina pare să îmbunătățească nivelurile de lipoproteină de înaltă densitate (HDL sau colesterol „bun”) și trigliceride.
Cel mai mare beneficiu al quercetinei a fost însă efectul său asupra tensiunii arteriale. Rezultatele au arătat că quercetina a scăzut atât tensiunea arterială sistolică cât și cea diastolică. Autorii consideră că „[efectele favorabile ale quercetinei asupra [tensiunii arteriale] găsite în investigația curentă susțin utilizarea quercetinei ca terapie adjuvantă la pacienții cu hipertensiune arterială”.
-
-
-
-
3 alimente comune care pot afecta grav sănătatea ficatului22.12.2025, 14:34
-
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
EXCLUSIV Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Aproape 50% dintre cazurile de infarct nu sunt detectate de teste
Tratamentele naturiste, desființate de medici: Inima nu e tigaie murdară. Arterele nu sunt țevi de bucătărie
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Periuța de dinți poate provoca infarct. Cum poate gura să îți omoare inima și să îți infecteze corpul
EXCLUSIV Stenoza aortică, simptome, diagnostic și tratamente moderne. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Începe să obosească, face sincope
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Testul care îți arată din timp dacă inima ta e în pericol înainte de apariția simptomelor
Hipertensiunea ucide peste 10 milioane de oameni pe an. Majoritatea deceselor ar putea fi prevenite
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
