Obezitatea, tratată cu mâncare. Dietele care te ajută. Ce alte beneficii au
Obezitatea, factorul de risc pentru cancer, poate fi tratată cu mâncare. Care sunt dietele care te pot ajuta și ce alte beneficii au.
Obezitatea este un factor de risc pentru multe probleme de sănătate, fiind pe locul al treilea, după fumat și consumul de alcool, pentru apariția cancerului.
Tratamentele actuale ale obezității includ o alimentație hipocalorică, operațiile hiperbarice sau o serie de medicamente, însă, chiar și așa numărul persoanelor obeze este în continuă creștere.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016, 1,9 miliarde de adulți erau supraponderali, iar dintre aceștia 650 de milioane obezi, iar pentru a vedea cât de îngrijorătoare sunt aceste date trebuie menționat că în perioada 1975 - 2016 numărul persoanelor obeze s-a triplat.
Obezitatea și impactul asupra sănătății
Este deja cunoscut faptul că obezitatea este dăunătoare pentru sănătate, iar potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), lista afecțiunilor pentru care obezitatea este un factor de risc include:
- creșterea riscului de mortalitate din toate cauzele
- hipertensiune
- creșterea nivelului de colesterol ”rău”, scăderea nivelului de colesterol ”bun”, dislipidimia (creșterea trigliceridelor)
- diabert de tip 2
- boli cardiovasculare
- accident vascular cerebral
- osteoartrită
- apneea în somn și probleme respiratorii
- mai multe tipuri de cancer.
Obezitatea, în creștere, cauze
Un material publicat de revista Obesity sugerează că obezitatea, dar mai ales creșterea numărului de persoane care suferă de aceasta este în strânsă legătură cu ”creșterea cantității de alimente pe cap de locuitor, creșterea disponibilității și comercializării alimentelor și băuturilor cu conținut ridicat de calorii și cu indice glicemic ridicat, porții mai mari de mâncare, înlocuirea activităților fizice din timpul liber cu cele sedentare, cum ar fi privitul la televizor sau utilizarea dispozitivelor electronice, somnul insuficient și utilizarea de medicamente care cresc greutatea”.
În același timp, dr. Mir Ali, chirurg bariatric, susține că obezitatea are cauze multifactoriale, dar și că genetica joacă un rol important.
”Evoluția este un proces foarte lent, dar poate juca și ea un rol. În primul rând, obezitatea este determinată de schimbarea dietelor noastre către alimente mai dense din punct de vedere energetic, de un stil de viață mai sedentar, iar factorii de mediu, cum ar fi urbanizarea, pot juca, de asemenea, un rol”, a explicat medicul.
Mâncarea, în special cea ultraprocesată, se află pe primul loc între factorii care pot duce la obezitate, iar mulți arată cu degetul spre industria alimentară, și o consideră vinovată de epidemia obezității.
Industria alimentară a influențat consumul în patru direcții importante, notează Medical News Today, care citează un raport din 2012:
- stabilirea prețurilor. Pe termen lung sau mediu, prețul influențează cantitatea de alimente pe care populația o cumpără și o consumă;
- comunicările de marketing;
- produsul în sine. Calitatea și cantitatea alimentelor vor influența cumpărarea și consumul acestora de către populație;
- mediul de consum, care reprezintă disponibilitatea și comoditatea alimentelor.
Obezitatea, tratată cu ce avem în cămară sau frigider
”Lasă hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană”, deviza lui Hipocrate se poate aplica și în cazul obezității.
Medicina culinară a evoluat în ultima vreme, mai ales ca urmare a creșterii interesului pentru relația dintre mâncare, alimentație și gătitul sănătos. De altfel, gătitul poate ajuta și la consolidarea relației dintre parteneri sau dintre părinți și copii, prin petrecerea unui timp de calitate.
Astfel, dintre dietele cu acțiunea supra sănătății, nu privite doar ca o cură de slăbire se dieta antiinflamatorie, care reduce durerile artritei reumatoide, cauzată de obezitate, și dieta mediteraneeană, care previne bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.
În dieta mediteraneeană sunt incluse fructe, legume, ulei de măsline, leguminoase, cereale integrale și pește ori fructe de mare, și sunt scoase, în totalitate, alimentele ultraprocesate și carnea, prezente în dieta occidentală.
Dr. Ali susține că medicina culinară poate ajuta, dar că nu este p soluție universală.
”Medicina culinară este disciplina care educă și împuternicește oamenii să aleagă și să gătească alimente sănătoase. Deși, la fel ca și la alte metode de slăbire, fiecare individ va răspunde diferit la această abordare și, prin urmare, va avea grade diferite de succes”, a declarat dr. Ali.
De altfel, dieta mediteraneeană înseamnă nu doar o alimentație sănătoasă, ci și pe controlul porțiilor.
Mai mult decât atât, dieta mediteraneeană în combinație cu dieta DASH, care este recomandată persoanelor cu hipertensiune, duc la ceea ce specialiștii în nutriție numesc dieta MIND și care ajută în prevenirea bolii Alzheimer, de care suferă 60-70% dintre persoanele cu demență.
În cazul dietei MIND, adepții sunt încurajați să consume fructe de pădure, dar nu se pune accentul pe consumul de fructe în general.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
