Munca fizică grea crește semnificativ riscul de demență

Un studiu susține că munca fizică grea afectează nu doar mușchii și articulațiile cum se știa până acum, ci și inima și creierul.
Oamenii care fac muncă fizică grea au un risc cu 55% mai mare de a dezvolta demență decât ceilalți care nu depun un efort similar, susține un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga.
”Înainte de studiu, am presupus că munca fizică grea era asociată cu un risc mai mare de demență. Este ceva ce alte studii au încercat să demonstreze, dar al nostru este primul care conectează cele două lucruri în mod convingător”, spune Kirsten Nabe-Nielsen, profesor la Departamentul de Sănătate Publică de la Universitatea din Copenhaga, care are a condus studiul împreună cu Centrul Național de Cercetare pentru Mediul de Muncă cu ajutorul Spitalului Bispebjerg-Frederiksberg.
Cercetările anterioare susțin că munca fizică grea poate avea un efect negativ asupra circulației sanguine a inimii și, astfel, și asupra alimentării cu sânge a creierului. Asta duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficiență cardiacă.
Cercetătorii speră ca rezultatele studiului lor determină companiile să-și schimbe atitudinea și procedurile de lucru protejând muncitorii.
Studiul, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-