Inflamația ar putea fi un semn de avertizare timpurie pentru demență

Un nou studiu a descoperit o plasmă sanguină legată de inflamație care ar putea fi un semnal de avertizare pentru anumite tipuri de demență.

 

La fiecare 65 de secunde, cineva din Statele Unite dezvoltă boala Alzheimer.

De fapt, aproximativ 5,8 milioane de oameni din SUA trăiesc cu această afecțiune, ceea ce poate avea impact asupra capacității unei persoane de a gândi, vorbi, aminti, relaționa cu ceilalți și îndeplini sarcini cotidiene.

Dementa este una dintre cauzele de moarte cu cea mai rapidă creștere din lume, depășind cancerul de sân și cancerul de prostată în Statele Unite.

Demența este un termen care se referă la o serie de condiții care rezultă din modificări anormale ale creierului care afectează capacitatea de a gândi. Aceasta are o serie de cauze potențiale, notează Medical News Today.

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, urmată de demența vasculară, care provine din sângerarea microscopică și blocarea vaselor de sânge în creier. Alte cauze includ deficitul de vitamine și problemele tiroidiene.

"Dementa este un sindrom complex care rezultă adesea din numeroase cauze", a declarat autorul studiului principal Dr. Matthew Pase - al Institutului Florey pentru Neuroștiință și Sănătate Mintală din Melbourne, Australia - pentru News Today.

Studiul, care apare în revista Neurology, și-a propus să testeze legătura dintre un marker inflamator în sânge (sCD14) și demența incidentă. Speranța este că acești biomarkeri vor deschide în cele din urmă calea către predicția demenței.

„Pe lângă biomarkerii bolii Alzheimer (adică amiloidul și tau), biomarkerii inflamației și leziunilor neuronale pot contribui la îmbunătățirea prezicerii demenței clinice", a spus dr. Pase.

Ceea ce i-a impresionat pe cercetători a fost potențialul de a evalua în avans riscul de demență, utilizând biomarkeri pe bază de sânge pentru a deschide calea pentru intervenție înainte de dezvoltarea bolii, schimbând posibil cursul vieții cuiva.

"Dezvoltarea biomarkerilor de sânge rentabili pentru demență ar putea îmbunătăți cercetarea clinică și practicile, permițând screeningul scăzut pe scară largă și asistarea în identificarea participanților la risc pentru studiile de prevenire a demenței", a spus dr. Pase.

Biomarkerii inflamatiei neuronale, cum ar fi sCD14, sunt candidati promițători ai studiului, deoarece inflamatia pare a fi o cale comuna declansata de o varietate de mecanisme care duc la dementa.

Inflamația este un predictor cheie al demenței

Inflamatia a fost identificata ca un contribuitor la multe boli neurologice, a explicat dr. Pase.

„Leziunea creierului care predispune la demență, fie ca urmare a leziunilor vasculare cerebrale, a proteinopatiei Alzheimer, fie a traumatismului capului, este însoțită de un răspuns neuroinflamator."

Cu toate acestea, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin rolul inflamației în diferite tipuri de demență.

Bazându-se pe cercetări anterioare la animale care au sugerat că sCD14 ajută la reglarea răspunsului inflamator al creierului, cercetătorii și-au propus să investigheze utilizarea acestuia ca biomarker pentru riscul de declin cognitiv și demență.

Noua cercetare, care s-a bazat pe două studii bazate pe comunitate, a observat peste 4.700 de participanți. Într-un studiu, vârsta lor medie a fost de 69 de ani, iar în celălalt, a fost de 72. În ambele studii, cercetătorii au măsurat sCD14 plasmatic în sângele participanților.

Într-un studiu, au efectuat un RMN cerebral și teste cognitive în primul an și o a doua rundă de teste după 7 ani. De asemenea, au studiat participanții pentru demență pe o medie de 9 ani.

În cel de-al doilea studiu, echipa a efectuat primul RMN cerebral în termen de 3 sau 4 ani de la înscriere și un al doilea RMN aproximativ 5 ani mai târziu.

Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că nivelurile mai mari de sCD14 au fost asociate cu leziuni cerebrale și îmbătrânire, precum și cu declin cognitiv.

Deși nu a existat un studiu medicamentos care privește eficacitatea scăderii nivelurilor de sCD14 și capacitatea cognitivă, există tratamente care utilizează medicamente antiinflamatorii, cum ar fi statinele pentru scăderea sCD14.

"Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a valida descoperirile noastre în diferite populații", a spus dr. Pase. "Pe măsură ce am măsurat sCD14 în sânge, ar fi de interes să examinăm măsura în care sCD14 de sânge reflectă inflamația în creier."

"În sfârșit", concluzionează el, "din moment ce demența este diversă, va fi important să se stabilească ce combinații de biomarkeri prevăd cel mai bine riscul demenței".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel