Spanacul și nucile, benefice creierului. Mențin funcția cognitivă și reduc riscul de demență

Spanacul și nucile sunt bogate în nutrienții necesari pentru promovarea sănătății creierului.
Dieta echilibrată, cu aport necesar de vitamine, minerale și nutrienți, este parte integrantă dintr-un stil de viață sănătos, iar unele alimente pot să ajute în prevenirea declinului cognitiv, cel care poate duce la tulburările neurodegenerative, precum demența și boala Alzheimer.
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție a arătat că un consum de alimente bogate în magneziu poate reduce îmbătrânirea creierului cu un an în cazul persoanelor sănătoase de peste 55 de ani.
La respectivul studiu au participat peste 6.000 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv, având vârste cuprinse între 40 și 73 de ani, care au completat cinci chestionare privind aportul de magneziu în timpul celor 16 luni ale studiului, notează EatThis.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat 550 de mg de magneziu în fiecare zi aveau creierul cu un an mai tânăr la 55 de ani, în comparație cu cei care consumau doar 350 de mg de magneziu.
Pe baza rezultatelor studiului, cercetătorii estimează că o creștere a aportului de magneziu cu 41% ar putea duce la o îmbunătățire semnificativă a sănătății creierului, păstrând funcția cognitivă și reducând riscul sau prelungind apariția demenței mai târziu în viață.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 55 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu demență, iar dintre acestea 60-70% au boala Alzheimer, principala formă de demență.
”Dieta noastră poate avea un impact profund asupra multor factori ai sănătății noastre, inclusiv asupra sănătății creierului nostru.
Magneziul joacă un rol în transmisia nervoasă și stimulează, de asemenea, nivelurile acidului gamma-aminobutiric (GABA) din creier, ca un mod în care joacă un rol în funcționarea creierului”, afirmă dieteticianul Lauren Manaker.
În ceea ce privește suplimentarea magneziului, dieteticianul susține că acesta nu aceasta nu este necesară, deoarece magneziul este prezent într-o gamă largă de alimente, ușor de introdus în alimentație.
Magneziu, surse din alimente
Magneziu se găsește într-o varietate de alimente, în special în cele cu un conținut ridicat de fibre. Cele mai bune surse sunt nucile, legumele cu frunze verzi, leguminoasele și cerealele.
Cele mai importante surse de magneziu sunt:
- migdalele
- spanacul
- nuci caju
- alune
- pâine de grâu
- avocado
- cartofi
- lapte de soia
- iaurt degresat
- banane
- pește
- păsări de curte
- carne de vită
- ciocolată neagră, arată Healthline.
Precauție la excesul de magneziu
Potrivit INS, dozele zilnice recomandate de magneziu diferă în funcție de vârstă și sex, de la 80 de mg în cazul copiilor sub 3 ani, la 240 mg (bărbați), 320 mg (femei) din categoria 31-50 de ani, respectiv, 420 mg (bărbați), 320 (femei) pentru cei peste 51 de ani.
Beneficiile de stimulare a creierului aduse de magneziu au venit în urma unui consum cu 50% decât doza recomandată, motiv pentru care unele persoane se întreabă dacă este posibil să se ajungă la hipermagnezie, adică exces de magneziu.
Magneziul într-o cantitate mai mare, obținut din alimentație, nu este o problemă pentru persoanele sănătoase, deoarece surplusul este eliminat cu ajutorul rinichilor, însă nu același lucru se poate spune despre suplimentele de magneziu.
Supradoza cu magneziu este întâlnită în cazul persoanelor cu afecțiuni renale și apare mai ales atunci când sunt administrate suplimente, dar și medicamente cu un conținut ridicat de magneziu, precum laxativele sau cele cu acțiune antiacidă.
Printre riscurile asociate cu o supradoză de magneziu se află bolile de inimă și afecțiunile gastro-intestinale, iar cele mai comune simptome sunt diareea, greața și vărsăturile, dar și tensiunea arterială scăzută.
Luteina, antioxidantul bun pentru creier
În timp ce studiul menționat s-a concentrat pe efectul magneziului asupra sănătății creierului, a fost nutrient a fost descoperit a avea beneficii similare. Luteina susține funcțiile vizuale și cognitive, încă de la vârsta copilăriei.
”Luteina este un carotenoid bogat în antioxidanți care se găsește în legumele cu frunze de culoare verde închis, porumb, ouă și avocado și poate oferi beneficii cognitive pe tot parcursul ciclului de viață”, explică Manaker.
Legumele cu frunze verzi includ cătina elvețiană și spanacul, care sunt surse importante atât de magneziu, cât și de luteină.
Astfel, o salată din spanac cu adaos de nuci, asezonată cu ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie poate să fie o opțiune sănătoasă pentru o masă care să stimuleze creierul, dar să ajute și în alte direcții, precum prevenirea anemiei.
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Kefirul ar putea preveni boala Alzheimer. Are rol neuroprotector
Infecția cu virusul herpes simplex 1, legată de apariția bolii Alzheimer
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Cea mai cruntă boală despre care nu ți-a vorbit nimeni: Batten. Palatul Parlamentului se luminează turcoaz
Boala Parkinson: Semne timpurii pe care nu trebuie să le ignori
Substanța ascunsă în creierul fiecăruia dintre noi. Legătura șocantă cu bolile neurologice
Dieta bogată în grăsimi poate provoca probleme de memorie la vârstnici în doar câteva zile
Aceste alimente îți distrug creierul în doar câteva zile. Cresc inflamația din corp.
Activitatea cerebrală nocturnă poate prezice revenirea din comă
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
Ai mai mult de 30 de ani? Ești expus unor probleme majore
10 lucruri pe care să le faci ca să previi demența. Asta contează mult pentru creier
Bâlbâiala nu e un defect de vorbire! Ce se întâmplă atunci când te bâlbâi te va uimi
Cantitatea de alcool care îți devastează creierul. E mai puțină decât ai crede
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Gliobastomul, noi perspective de tratament. Suprimarea unei singure proteine ar putea debloca imunoterapia
De ce începe să ți se "scurgă" creierul după 40 de ani și cum oprești asta
Alimentele care îți distrug creierul în 4 ore după consum
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Testul care îți arată dacă riști demența mai devreme decât crezi!
Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Robotul de dimensiunea unui bob de orez care poate schimba neurochirurgia. Poate fi folosit pentru biopsii cerebrale sau Parkinson
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.