Stresul timpuriu: cum își lasă amprenta asupra inimii și rinichilor

Stresul din prima parte a vieții poate schimba răspunsul imun al rinichilor și poate crește riscul apariției bolilor de inimă la maturitate, susține un studiu.
Studiile anterioare despre stres au arătat că evenimentele traumatice din copilărie pot duce la hipertensiune arterială la adulți. Noua cercetare sugerează că studiile pe animale legat de stresul timpuriu poate să crească inflamația. Echipa de cercetare a analizat rinichii de șobolani separați de mamele lor imediat după naștere.
Cercetătorii au descoperit că șobolanii masculi din grupul separat au avut concentrații mai mari de celule T și neutrofile comparativ cu un grup de control care nu a fost separat de mamele lor, se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
E știut că rinichii sunt un regulator major al tensiunii arteriale pe termen lung, iar celulele T și neutrofilele - celule albe din sânge - sunt componente cheie ale sistemului imunitar. O creștere a acestor celule poate fi considerat un semn de inflamație.
„Rinichii separați de șobolani au avut o creștere a biomarkerilor care indică inflamația și care promovează răspunsurile imune. Aceste schimbări în grupul separat pot juca un rol important în promovarea bolilor cardiovasculare mai devreme și mai robust la vârsta adultă", susțin cercetătorii, potrivit sursei citate.
Lucrarea lor, din decembrie 2017, a fost publicată în Jurnalul American de Fiziologie-Fiziologie Renală.
Studiul, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-