Călătorești peste hotare, nu îți pune în pericol sănătatea!

Dana Lascu |
Data publicării:
Călătorie
Călătorie

Datorită creşterii numărului de călătorii ale cetăţenilor României în străinătate, în ultimii ani au apărut afecțiuni „de import” cum sunt malaria, infecţia cu virusul West Nile, leishmaniaza viscerală, afecţiunile digestive, enterocolite de diferite cauze, infecţii parazitare. De acestea, în mare parte, te poți proteja dacă respecți câteva reguli simple, arată dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.

Numărul cazurilor de boli tropicale este în creştere, pe de o parte, din cauza numărului foarte mare de persoane care călătoresc între contintentele lumii, iar pe de altă parte, din cauza încălzirii globale, care face ca bolile din ţările cu o climă caldă să ajungă în ţări care încep să aibă o climă mai calduroasă, arată dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.

În judeţul Bihor a fost raportat epidemiologic un caz de de boală tropicală la o persoană care a călătorit în străinătate (infecţie cu virusul West Nile în anul 2015, tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş" Bucureşti).

Chiar dacă sezonul estival s-a încheiat, călătoriile în străinătate au loc pe tot parcursul anului, de aceea considerăm importantă informarea populaţiei judeţului nostru privind măsurile care trebuie luate în vederea păstrării sănătăţii în timpul şi după efectuarea călătoriilor în străinătate" spune dr. Daniela Rahotă.

Ce faci când pleci în afara UE

Dacă pentru țările din UE aflăm mult mai ușor și mai repede când sunt epidemii, medicul spune că pentru țări din afara Uniunii Europene ar trebuie să respectăm câteva reguli dacă vrem să fim sănătoși la întoarcerea acasă!

Fiecare persoană trebuie să se informeze despre eventualele riscuri suplimentare (conflicte armate, boli infecţioase transmisibile) şi să se adreseze cabinetelor medicale de vaccinologie care efectuează vaccinările obligatorii în funcţie de riscul specific al ţărilor de destinaţie ale calătoriei. Multe ţări solicită, la vama de intrare în ţara respectivă, prezentarea Certificatului internațional de vaccinare în care trebuie să fie consemnate vaccinurile obligatorii de efectuat înaintea călătoriei (de exemplu pentru febra galbenă). În perioada petrecută în ţara respectivă, trebuie respectate măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor specifice (de exemplu: consumarea doar de apă potabilă îmbuteliată, evitarea consumului de alimente de la chioşcuri stradale, protecția împotriva înțepăturilor țântarilor prin îmbrăcăminte adecvată şi substanţe repelente, medicaţia pentru prevenirea malariei etc)”, arată dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.

Cele mai bune surse de informație privind alertele de sănătate din destinațiile de călătorie sunt:
- Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, AICI.

- Ministerul Afacerilor Externe, alertele pentru călători pe care le găsiți AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel