Cancer la sân. Cele patru tipuri de alimente care nu trebuie să lipsească din dietă

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

După ce ați fost diagnosticat cu cancer de sân, este important să acordați mai multă atenție alimentației. Iată cele patru tipuri de alimente benefice pentru pacienții cu cancer. 

O dietă sănătoasă este doar unul dintre factorii de stil de viață pe care un pacient oncologic trebuie să îi iaîn considerare- alți factori includ activitatea fizică, managementul stresului și somnul.

În timpul tratamentului, o dietă adecvată vă poate ajuta să faceți față efectelor secundare ale tratamentului, să vă crească nivelul de energie și să vă reduceți riscul de infecție, conform American Cancer Society (ACS). Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina ce dietă specifică - dacă există - poate scădea riscul reapariției cancerului de sân după tratament, potrivit ACS.

Un element important în lupta cu cancerul este menținerea unei greutăți normale. Riscul de recidivă a cancerului crește la persoanele supraponderale sau obeze, potrivit National Comprehensive Cancer Network (NCCN). În plus, după tratament, alegerile alimentare sănătoase vă pot ajuta să vă recâștigați forța și să vă simțiți mai bine, notează ACS.

 

1. Fructe și Legume

Fructele și legumele au substanțe fitochimice antioxidante care au proprietăți anti-cancer.  Fitochimicele sunt compuși naturali care se găsesc în plante - cum ar fi fructe și legume, conform Institutului Național al Cancerului (NCI).

Experții recomandă consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, acordând prioritate legumelor crucifere precum broccoli, conopida, varza și varza de Bruxelles, care sunt deosebit de bogate în acele substanțe fitochimice, potrivit Johns Hopkins Medicine.

 


2. Proteine ​​din plante

Surse slabe de proteine ​​animale - cum ar fi păsările de curte și peștele - sunt importante pentru o dietă sănătoasă în urma diagnosticării cancerului de sân. Acestea sunt bogate în acizi grași omega-3 (precum somonul) și sunt importante pentru menținerea masei musculare, pentru a sprijini vindecarea țesuturilor și pentru a combate inflamația.

Ghidul dietetic 2015-2020 pentru americani recomandă un aport de 46 de grame de proteine ​​pe zi. 

 

3. Cereale integrale


Acești carbohidrați complexi sunt bogați în fitochimice și fibre.

Consumul de alimente bogate în fibre a fost asociată cu șansele mai mici de a dezvolta cancer de sân, potrivit unei metaanalize din iulie 2020, publicată în jurnalul medical Cancer. Și, un aport crescut de fibre poate fi responsabil pentru reducerea estrogenului circulant la pacienții cu cancer de sân, ceea ce poate ajuta la prevenirea reapariției cancerului, potrivit unei analize din iunie 2016, publicată în Current Breast Cancer Reports.

 

4. Grăsimi sănătoase

Unele grăsimi - cum ar fi grăsimile saturate - trebuie evitate. Încercați să adăugați în dietă grăsimi monoinsaturate și polinesaturate,  care se găsesc în alimente vegetale și fructe de mare, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).

Potrivit Johns Hopkins Medicine, grăsimile omega-3, care se găsesc în peștele gras, precum somonul și sardinele, pot „inhiba creșterea tumorilor la sân”. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel