Cancer la sân. Cele patru tipuri de alimente care nu trebuie să lipsească din dietă
După ce ați fost diagnosticat cu cancer de sân, este important să acordați mai multă atenție alimentației. Iată cele patru tipuri de alimente benefice pentru pacienții cu cancer. ...
O dietă sănătoasă este doar unul dintre factorii de stil de viață pe care un pacient oncologic trebuie să îi iaîn considerare- alți factori includ activitatea fizică, managementul stresului și somnul.
În timpul tratamentului, o dietă adecvată vă poate ajuta să faceți față efectelor secundare ale tratamentului, să vă crească nivelul de energie și să vă reduceți riscul de infecție, conform American Cancer Society (ACS). Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina ce dietă specifică - dacă există - poate scădea riscul reapariției cancerului de sân după tratament, potrivit ACS.
Un element important în lupta cu cancerul este menținerea unei greutăți normale. Riscul de recidivă a cancerului crește la persoanele supraponderale sau obeze, potrivit National Comprehensive Cancer Network (NCCN). În plus, după tratament, alegerile alimentare sănătoase vă pot ajuta să vă recâștigați forța și să vă simțiți mai bine, notează ACS.
1. Fructe și Legume
Fructele și legumele au substanțe fitochimice antioxidante care au proprietăți anti-cancer. Fitochimicele sunt compuși naturali care se găsesc în plante - cum ar fi fructe și legume, conform Institutului Național al Cancerului (NCI).
Experții recomandă consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, acordând prioritate legumelor crucifere precum broccoli, conopida, varza și varza de Bruxelles, care sunt deosebit de bogate în acele substanțe fitochimice, potrivit Johns Hopkins Medicine.
2. Proteine din plante
Surse slabe de proteine animale - cum ar fi păsările de curte și peștele - sunt importante pentru o dietă sănătoasă în urma diagnosticării cancerului de sân. Acestea sunt bogate în acizi grași omega-3 (precum somonul) și sunt importante pentru menținerea masei musculare, pentru a sprijini vindecarea țesuturilor și pentru a combate inflamația.
Ghidul dietetic 2015-2020 pentru americani recomandă un aport de 46 de grame de proteine pe zi.
3. Cereale integrale
Acești carbohidrați complexi sunt bogați în fitochimice și fibre.
Consumul de alimente bogate în fibre a fost asociată cu șansele mai mici de a dezvolta cancer de sân, potrivit unei metaanalize din iulie 2020, publicată în jurnalul medical Cancer. Și, un aport crescut de fibre poate fi responsabil pentru reducerea estrogenului circulant la pacienții cu cancer de sân, ceea ce poate ajuta la prevenirea reapariției cancerului, potrivit unei analize din iunie 2016, publicată în Current Breast Cancer Reports.
4. Grăsimi sănătoase
Unele grăsimi - cum ar fi grăsimile saturate - trebuie evitate. Încercați să adăugați în dietă grăsimi monoinsaturate și polinesaturate, care se găsesc în alimente vegetale și fructe de mare, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).
Potrivit Johns Hopkins Medicine, grăsimile omega-3, care se găsesc în peștele gras, precum somonul și sardinele, pot „inhiba creșterea tumorilor la sân”.
-
Ce se întâmplă cu tensiunea ta arterială dacă mănânci des mezeluri05.12.2025, 10:26
-
-
-
-
Senzori de glicemie retrași masiv în 17 țări după raportarea unor decese04.12.2025, 21:19
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
