Cancer la sân. Cele patru tipuri de alimente care nu trebuie să lipsească din dietă

După ce ați fost diagnosticat cu cancer de sân, este important să acordați mai multă atenție alimentației. Iată cele patru tipuri de alimente benefice pentru pacienții cu cancer. ...
O dietă sănătoasă este doar unul dintre factorii de stil de viață pe care un pacient oncologic trebuie să îi iaîn considerare- alți factori includ activitatea fizică, managementul stresului și somnul.
În timpul tratamentului, o dietă adecvată vă poate ajuta să faceți față efectelor secundare ale tratamentului, să vă crească nivelul de energie și să vă reduceți riscul de infecție, conform American Cancer Society (ACS). Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina ce dietă specifică - dacă există - poate scădea riscul reapariției cancerului de sân după tratament, potrivit ACS.
Un element important în lupta cu cancerul este menținerea unei greutăți normale. Riscul de recidivă a cancerului crește la persoanele supraponderale sau obeze, potrivit National Comprehensive Cancer Network (NCCN). În plus, după tratament, alegerile alimentare sănătoase vă pot ajuta să vă recâștigați forța și să vă simțiți mai bine, notează ACS.
1. Fructe și Legume
Fructele și legumele au substanțe fitochimice antioxidante care au proprietăți anti-cancer. Fitochimicele sunt compuși naturali care se găsesc în plante - cum ar fi fructe și legume, conform Institutului Național al Cancerului (NCI).
Experții recomandă consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, acordând prioritate legumelor crucifere precum broccoli, conopida, varza și varza de Bruxelles, care sunt deosebit de bogate în acele substanțe fitochimice, potrivit Johns Hopkins Medicine.
2. Proteine din plante
Surse slabe de proteine animale - cum ar fi păsările de curte și peștele - sunt importante pentru o dietă sănătoasă în urma diagnosticării cancerului de sân. Acestea sunt bogate în acizi grași omega-3 (precum somonul) și sunt importante pentru menținerea masei musculare, pentru a sprijini vindecarea țesuturilor și pentru a combate inflamația.
Ghidul dietetic 2015-2020 pentru americani recomandă un aport de 46 de grame de proteine pe zi.
3. Cereale integrale
Acești carbohidrați complexi sunt bogați în fitochimice și fibre.
Consumul de alimente bogate în fibre a fost asociată cu șansele mai mici de a dezvolta cancer de sân, potrivit unei metaanalize din iulie 2020, publicată în jurnalul medical Cancer. Și, un aport crescut de fibre poate fi responsabil pentru reducerea estrogenului circulant la pacienții cu cancer de sân, ceea ce poate ajuta la prevenirea reapariției cancerului, potrivit unei analize din iunie 2016, publicată în Current Breast Cancer Reports.
4. Grăsimi sănătoase
Unele grăsimi - cum ar fi grăsimile saturate - trebuie evitate. Încercați să adăugați în dietă grăsimi monoinsaturate și polinesaturate, care se găsesc în alimente vegetale și fructe de mare, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).
Potrivit Johns Hopkins Medicine, grăsimile omega-3, care se găsesc în peștele gras, precum somonul și sardinele, pot „inhiba creșterea tumorilor la sân”.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.