Cancer pancreatic: mai aproape de tratarea lui. Ultimele descoperiri

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic

Cercetători de la Institutul de Cancer Huntsman al Universității din Utah, SUA, au făcut un pas înainte în tratarea cancerului de pancreas.

Cancer pancreatic, tratare. Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai letale cancere: dificil de diagnosticat, de multe ori e depistat abia după ce s-a răspândit în alte părți ale corpului, și este, în mare parte, netratabil. Asemeni multor tipuri de cancer, cel de pancreas se dezvoltă parțial din cauza modificărilor genetice ale celulelor sănătoase. Iar aceste modificări genetice nu pot fi inversate și, de obicei, nu răspund la medicamentele anticancer, potrivit medicalxpress.

"Toate celulele din corpul nostru au o sarcină specifică de făcut. Studiile anterioare din laboratorul nostru susțin ideea că celulele canceroase își pierd capacitatea de a-și face treaba normală. În acest studiu, am dorit să înțelegem ce se va întâmpla dacă celulele pancreatice ar ști cum să-și facă treaba, indiferent de ce semnale primesc", își justifică autorii studiului demersul cercetării.

Cancer pancreatic, tratare: teste pe rozătoare

Charles Murtaugh, doctor, cercetător la Institul de Cancer Huntsman Cancer al Universității din Utah, și profesor asociat de Genetică Umană la universitatea amintită, este unul dintre autorii studiului. Echipa sa a făcut studii axate pe PTF1A, o proteină folosită de celulele pancreasului pentru a trece peste modificările genetice și a rămâne sănătoase.

Testele le-au făcut pe rozătoare. Au introdus mutații cauzatoare de cancer în celulele normale. Iar când apare cancerul pancreatic ai sesizat că proteina PTF1A este întotdeauna oprită. Cercetătorii au reușit să o prevină și au constatat că păstrarea activă a PTF1A a fost suficientă pentru a bloca complet formarea celulelor canceroase pancreatice.

Aceștia au mai observat că celule canceroase în stadiu incipient au revenit înapoi în celulele normale ale pancreasului atunci când PTF1A a fost retroactivată. PTF1A a blocat și creșterea celulelor canceroase în stadiu tardiv.

Cancer pancreatic, tratare: teste pe linii celulare umane

Autorii cercetării au studiat liniile de celule canceroase pancreatice umane și au efectuat experimente similare pe celulele de cultură. Au descoperit că activarea PTF1A a blocat creșterea cancerului în aproximativ jumătate din aceste linii celulare. Concluzia cercetătorilor: "PTF1A a făcut ca celulele canceroase ale pancreasului să se comporte în mod normal, iar această proprietate a fost corelată cu capacitatea sa de a activa diferențierea".

Cercetătorii consideră descoperirea lor "încurajatoare" pentru pacienții cu cancer pancreatic pe termen lung, dar nu în viitorul imediat.

Studiul a fost publicat în Developmental Cell. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel