Caniculă, copii: cum ne protejăm sănătatea noastră și a celor mici în zilele toride

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cum să te protejezi de caniculă  FOTO: pexels.com
Cum să te protejezi de caniculă FOTO: pexels.com

Zilele caniculare anunțate de meteorologi i-a determinat pe medicii dermatologi să facă publice mai multe sfaturi și recomandări pentru a ne proteja sănătatea, în special atunci când vine vorba de copii. 

Zilele caniculare necesită o mai mare atenție din partea tuturor, la sănătate. Specialiștii spun că e necesar să avem o hdtratre corespunzătoare, respectiv minim doi litri de lichid pe zi. De asemenea, medicii dematologi ne sfătuiesc să ne protejăm pielea, mai ales dacă suntem la plajă sau petrecem mult timp afară.

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog in Ambulatoriul SUUB a făcut publice câteva sfaturi pe pagina de socializare a Spitalului Universitar de Urgență București. Potrivit acesteia, ultravioletele (UVB sau UVA) pot reprezenta un pericol pentru piele.

Ce înseamnă UVB și UVA

„Ultravioletele de tip B (UVB) le putem asocia cu burn, arsura solară. Ultravioletele de tip B ating maximul între orele 11.00- 16.30 și dacă vă expuneți la soare în acel interval se produce arsura solară”, scrie în materialul făcut public.
Ultravioletele de tip A sunt răspunzatoare de fotoîmbătrânirea cutanată sau dermatohelioză, având repercusiuni la nivelul feței și al întregii pieli și se manifesă prin riduri accentuate la vârsta adultă.

Ambele tipuri de ultraviolete pot duce la cancere cutanate, cancere melanoame sau non-melanoame.
„Pentru a va proteja de aceste agresiuni solare ale razelor ultraviolete trebuie să aplicați o cremă cu factor de protecție cât mai mare, 50 SPF, cu 20 de minute înainte de expunere și la fiecare două ore, dacă prelungiți expunerea; nu stați la soare între orele 11.00- 16.30 și, dacă stați în apă sau pe nisip, nu uitați să reaplicați crema”, se mai arată în material.

Umbrela solară asigură o parecare protecție, însă, mai spune medicul dermatolog, nu în totalitate, astfel că razele ultaviolete trec prin umbrele și pot duce la arsuri solare.

Dacă, totuși, arsura solară s-a produs

În cazul în care se produce arsura solară sunt recomandate, în funcție de stadiul arsurii, mai multe măsuri: antiinflamatoare nesteroidiene, prin aplicarea de creme emoliente în funcție de stadiul arsurii și, neaparat, hidratare permanentă.
„Dacă arsura este mai puternică și afectează și dermul, cu siguranță trebuie să vă adresați unui medic”, mai arată specialistul.

Copiii sub șase luni, interdicție la soare

Potrivit aceluiași medic, copiii mai mici de șase luni nu ar trebui expuși deloc la soare și nu se aplică creme de protecție la bebeluș. După această vârstă se pot aplica unele creme cu factor de protecție, dar sunt de prferat produsele destinate celor mici, care să conțină filtre minerale (dioxid de titan sau oxid de zinc), noncomedogene și hipoalergenice, special concepute pentru pielea sensibila a bebelușilor.

„Pe de altă parte, trebuie să știți că nicio creă cu factor de protecție nu asigură protecție de 100% . Crema cu SPF 50 asigura o protecție de 98%, deci nu trebuie să vă fie teamă că nu vă mai luați aportul de vitamina D”, mai menționează medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel