Care este legătura dintre coșmaruri și Parkinson. Cine sunt mai predispuși la această boală

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care este legatura dintre cosmaruri si parkinson. FOTO Pexels @ Kristin Vogt
care este legatura dintre cosmaruri si parkinson. FOTO Pexels @ Kristin Vogt

Coșmarurile au fost asociate cu boala neurologică.

Apariția coșmarurilor mai târziu în viață ar putea fi un semn timpuriu al bolii Parkinson, potrivit unei noi cercetări la bărbații în vârstă, notează Science Alert.

Astfel, visele neliniștitoare au fost asociate de mult timp cu boala neurologică, în special în rândul bărbaților, însă acesta este primul studiu care investighează dacă aceste simptome sunt un avertisment al bolii Parkinson sau un produs secundar al afecțiunii.

Urmărind timp de 12 ani starea de sănătate a 3.818 bărbați mai în vârstă cu o funcționare cerebrală tipică, cercetătorii au descoperit că cei care au avut coșmaruri frecvente au fost de două ori mai predispuși să dezvolte Parkinson. Cele mai multe dintre diagnostice au apărut în primii cinci ani ai studiului.

Diagnosticarea timpurie a bolii Parkinson, o provocare pentru cercetători

Potrivit sursei citate, rezultatele sugerează că adulții mai în vârstă ar putea fi depistați pentru Parkinson prin chestionarea lor cu privire la conținutul viselor lor.

Intervențiile timpurii ar putea fi apoi folosite pentru a ajuta la întârzierea posibilei apariții a simptomelor fizice, cum ar fi tremurăturile, rigiditatea și lentoarea.

Una dintre cele mai mari provocări în cazul bolii Parkinson este diagnosticarea timpurie. În momentul în care majoritatea oamenilor își dau seama că suferă de această boală, au pierdut deja între 60 și 80 la sută din neuronii care eliberează dopamină într-o parte a trunchiului cerebral.

Mai mult, un studiu anterior al aceluiași cercetător a constatat că pacienții care au avut vise chinuitoare au de cinci ori mai multe șanse de a prezenta o progresie rapidă a bolii.

”Deși poate fi foarte benefică diagnosticarea precoce a bolii Parkinson, există foarte puțini indicatori de risc și mulți dintre aceștia necesită teste spitalicești costisitoare sau sunt foarte comuni și nespecifici, cum ar fi diabetul”, explică neurologul Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie).

Coșmarurile, fără factori declanșatori, semnal de alarmă

”Deși trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în acest domeniu, identificarea semnificației coșmarurilor și a viselor urâte ar putea indica faptul că persoanele care experimentează schimbări în visele lor la vârste înaintate - fără niciun factor declanșator evident - ar trebui să solicite sfaturi medicale”, mai spune Otaiku.

De altfel, legătura dintre somn și boala Parkinson este una pe care cercetătorii o investighează de mai mulți ani. Aproximativ un sfert dintre pacienții cu Parkinson raportează vise frecvente și angoasante din momentul diagnosticării, iar unii dintre ei declară că au avut vise rele cu până la 10 ani înainte de a fi diagnosticați.

Studiile anterioare sugerează că persoanele cu boala Parkinson sunt de patru ori mai predispuse să aibă coșmaruri frecvente decât cele din populația generală.

Ce este boala Parkinson și cum se manifestă

Boala Parkinson este o boală neuro-degenerativă progresivă caracterizată prin mișcări incontrolabile, cum ar fi tremurături, dificultăți de vorbire și probleme de echilibru care se agravează în timp. Este cauzată de deteriorarea celulelor nervoase care produc dopamină, un mesager chimic care reglează starea de spirit și mișcările corpului, potrivit Mayo Clinic.

În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, este posibil ca fața pacientului să nu arate prea multe semne sau deloc. Brațele nu se pot legăna în timpul mersului, iar vorbirea devine ”moale” sau neclară. De altfel, simptomele bolii Parkinson se înrăutățesc pe măsură ce starea progresează în timp.

Majoritatea persoanelor cu aceasta afecțiune sunt diagnosticate când au vârsta de 60 de ani sau mai mult, însă există cazuri în care boala poate debuta mult mai devreme.

Boala are cinci etape

Etapa 1. Simptomele sunt ușoare și nu interferează cu calitatea vieții bolnavului;

Etapa 2. Simptomele se înrăutățesc și activitățile zilnice devin mai dificile și necesită mai mult timp pentru a fi îndeplinite;

Etapa 3. Este echivalentă cu stadiul mediu al bolii. Persoana își pierde echilibrul, se mișcă mai încet, iar căderile sunt frecvente;

Etapa 4. Simptomele devin grave, iar individul are nevoie de asistență pentru mers și activități zilnice;

Etapa 5. Este stadiul cel mai avansat al bolii Parkinson în care individul nu este în măsură să meargă și va avea nevoie de ajutor permanent.

Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele pot îmbunătăți semnificativ simptomele.

Vezi și: Tratament promițător pentru boala Parkinson. Celule stem care inversează simptomele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel