Care sunt vitaminele ce ne cresc imunitatea în sezonul rece. Hâncu: Curăță pereții arteriali și grăsimea
Care sunt vitaminele ce ne cresc imunitatea și la ce trebuie să fie atenți vegetarienii/veganii, dar și cei care vor ține post.
În sezonul rece aportul de vitamine trebuie să fie unul mai mare, pentru a ne crește imunitate și a ne putea lupta, cu succes, cu infecțiile.
Dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a adus în discuție câteva dintre vitaminele pe care le consideră ”de sezon” care se referă la imunitate și la lipsa luminii, odată cu schimbarea orei.
Vitamina D, prevenirea inflamației
”Vitamina D o găsim în surse animale, destul de puține, gălbenuș de ou, pește gras și ficat de cod, dar vitamina D se numește și hormon pentru că poate fi sintetizată și de corpul nostru sub influența razelor solare. Vine perioada de iarnă și poate plecăm dimineață, stăm într-un birou închis și ajungem seara, la 7, când este deja întuneric, și de unde ne mai luăm atunci sursa de prin propria secreție de vitamina D? Și atunci, poate chiar o suplimentare va fi utilă pentru unele persoane”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena1.
De asemenea, medicul subliniază că deși nu există contraindicații privind administrarea suplimentară de vitamina D, intoxicația cu această vitamină poate duce la acumularea de calciu, la calcifieri sau la creșterea tensiunii arteriale.
Mai mult decât atât, valabil pentru toate vitaminele, dacă luăm suplimente putem avea probleme de sănătate, în timp ce vitaminele aduse în exces din alimentație nu vor determina probleme prea mari, cel mult un surplus caloric.
Vitamina D menține echilibrul calciului în corp, dar are și efect de prevenire a inflamației.
Vitamina A, antioxidant foarte puternic
Această vitamină se găsește în beta-caroten, care este un precursor, cu surse de origine animală și de origine vegetală.
Este o vitamină importantă pentru sănătatea vederii, pentru diviziunea celulară, și este, de asemenea, un antioxidant foarte puternic.
”Un deficit de vitamina A se vede pe piele. Aceasta este foarte frumoasă la cei care au suficientă vitamina A”, a spus medicul.
Vitamina C sintetizează colagenul
Vitamina C, unul dintre cei mai importanți antioxidanți, ajută la sinteza proteinelor și a colagenului. ”Cu o portocală pe zi sau cu un ardei ne vom asigura necesarul de vitamina C. Vă invit să vă aduceți aminte de citrice, de pătrunjel, de toate vegetalele care conțin în concentrații diferite vitamina C. Nu le pregătiți prea mult, mâncați fructul ca atare, nu doar suc, pentru aportul de fibre”, a mai spus nutriționistul.
De asemenea, mai precizează medicul, aceste teri vitamine au un rol extraordinar de mare în imunitate, motiv pentru care în sezonul rece ne este indicat să luăm aceste vitamine din fructele și legumele de sezon, respectiv din gălbenușul de ou, în cazul ”vitaminei soarelui”.
Vitamina E curăță vasele sanguine
Potrivit medicului, vitamina E este vitamina care se ocupă de ”curățarea” pereților arteriali, ”merge la nivelul vaselor de sânge și curăță partea de lipidele oxidate, previne aglomerarea grăsimii lipidelor în pereții arteriali, care generează apoi ateroscleroza, generează infarct sau accidente vasculare cerebrale. O doză corectă de vitamina E pe zi, adică niște nuci, niște semințe, niște boabe de fasole sau de năut vor fi foarte utile”, a mai spus medicul.
Vitamina B12
Această vitamină se găsește doar în produsele de origine animală, adică în carne, în ficat, în lactate, ouă, nefiind disponibilă pentru om în surse vegetale.
”Cei care sunt vegani au nevoie să își suplimenteze vitamina B12 pentru a nu apărea carențele, care duc la anemie și la probleme cu terminațiile nervoase, neuropatii, care sunt foarte periculoase”, mai spune medicul, atrăgând atenția că și carnivorii au nevoie de suplimentare, mai ales că începe Postul Crăciunului.
Necesarul de vitamine
Pentru a nu se instala carența de vitamina D, medicii recomandă administrarea acesteia astfel:
- Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni - 1.000 UI/zi (1.06 mg / zi)
- Persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze - 600 UI/zi (0.64 mg / zi)
- Persoanele peste 71 de ani - 800 UI/zi (0.85 mg / zi).
Persoanele cu anumite probleme de sănătate pot avea nevoie de o cantitate mai mare de vitamina A. Cu toate acestea, majoritatea adulților sănătoși au nevoie de 700-900 mcg pe zi.
Femeile care alăptează au nevoie de mai mult, în timp ce copiii au nevoie de mai puțin.
Potrivit specialiștilor, doza zilnică de vitamina C necesară și recomandată de INS este de 80 mg, aceasta putând varia în funcție de vârstă și statut.
Astfel, la copii, cantitatea poate să scadă, în timp ce pentru femeile însărcinate și persoanele care fumează este recomandată creșterea cantității, la aceștia din urmă cu încă 35 mg pentru un pachet de țigări. Important este însă să nu se depășească 2000 mg/zi.
Adulții și copiii cu vârsta de 14 ani și peste au nevoie de 15 miligrame (mg) de vitamina E pe zi.
Copiii sub această vârstă au nevoie de o doză mai mică zilnic:
- vârstele 1 – 3 ani: 6 mg/zi
- vârstele 4 – 8 ani: 7 mg/zi
- vârstele 9 -13 ani : 11 mg/zi
Femeile care alăptează ar trebui să aibă 19 mg de vitamina E pe zi.
Avitaminoza, deficitul de vitamine, cauze. Cum distrugem alimentele și efectul asupra sănătății
Avitaminoza reprezintă un deficit de vitamine în organism. Vitaminele sunt factori nutritivi esenţiali (nu sunt sintetizate de organism). Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș arată care sunt cele mai importante surse de vitamine.
”Sursele de vitamine sunt carnea, peştele, produsele lactate, cerealele, fructele şi legumele, conţinutul în vitamine al acestora fiind diferit atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ.
De-a lungul secolelor s-a constatat că privarea de un anumit aliment a determinat boli precum beriberi, scorbutul, pellagra ale căror simptome s-au remis la reintroducerea în dieta a alimentului deficitar. Persoanele sănătoase care au alimentaţie variată nu ar trebui să prezinte deficienţe de vitamine”, arată Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș. Citește mai departe AICI.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
