Cartoful mov, mai sănătos decât cel alb? Beneficii
Cartoful mov ar putea aduce beneficii asupra sănătății, mai ales dacă este consumat zilnic.
La majoritatea alimentelor vegetale, cu cât culoarea este mai închisă și mai profundă, cu atât conține mai muți antioxidanți. Ceea ce dă culoarea purpurie acestor tuberculi sunt antocianinele, un tip de flavonoid (o clasă de compuși cu efecte antioxidante) care a fost legat de un risc mai scăzut pentru multe boli cronice.
Într-un studiu publicat în The Journal of Nutrition, bărbații care au mâncat cartofi mov în loc de o cantitate egală de cartofi albi zilnic, timp de șase săptămâni, au avut niveluri mai ridicate de carotenoizi, antociani și acizi fenolici (antioxidanți care previn bolile) decât cei care au mâncat cartof alb. În timp, acest lucru ar putea fi legat de scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a riscului redus de boli de inimă. De asemenea, au avut mai puțină inflamație in corp.
Un alt studiu publicat în Plant Foods for Human Nutrition a constatat că, doar două săptămâni de consum al unui cartof mov zilnic, în loc de cartof alb, a redus semnificativ tensiunea arterială.
Cartofii mov pot fi mai sănătoși decât cei albi, din punct de vedere al impactului zahărului din sânge. Cercetările din revista Food & Function au descoperit că nivelul mai ridicat de antioxidanți din acești cartofi de culoare închisă poate fi legat de un indice glicemic mai scăzut.
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
