Cartoful mov, mai sănătos decât cel alb? Beneficii
Cartoful mov ar putea aduce beneficii asupra sănătății, mai ales dacă este consumat zilnic.
La majoritatea alimentelor vegetale, cu cât culoarea este mai închisă și mai profundă, cu atât conține mai muți antioxidanți. Ceea ce dă culoarea purpurie acestor tuberculi sunt antocianinele, un tip de flavonoid (o clasă de compuși cu efecte antioxidante) care a fost legat de un risc mai scăzut pentru multe boli cronice.
Într-un studiu publicat în The Journal of Nutrition, bărbații care au mâncat cartofi mov în loc de o cantitate egală de cartofi albi zilnic, timp de șase săptămâni, au avut niveluri mai ridicate de carotenoizi, antociani și acizi fenolici (antioxidanți care previn bolile) decât cei care au mâncat cartof alb. În timp, acest lucru ar putea fi legat de scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a riscului redus de boli de inimă. De asemenea, au avut mai puțină inflamație in corp.
Un alt studiu publicat în Plant Foods for Human Nutrition a constatat că, doar două săptămâni de consum al unui cartof mov zilnic, în loc de cartof alb, a redus semnificativ tensiunea arterială.
Cartofii mov pot fi mai sănătoși decât cei albi, din punct de vedere al impactului zahărului din sânge. Cercetările din revista Food & Function au descoperit că nivelul mai ridicat de antioxidanți din acești cartofi de culoare închisă poate fi legat de un indice glicemic mai scăzut.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
