Cartoful mov, mai sănătos decât cel alb? Beneficii

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Cartoful mov ar putea aduce beneficii asupra sănătății, mai ales dacă este consumat zilnic. 

La majoritatea alimentelor vegetale, cu cât culoarea este mai închisă și mai profundă, cu atât conține mai muți antioxidanți. Ceea ce dă culoarea purpurie acestor tuberculi sunt antocianinele, un tip de flavonoid (o clasă de compuși cu efecte antioxidante) care a fost legat de un risc mai scăzut pentru multe boli cronice.

 

Într-un studiu publicat în The Journal of Nutrition, bărbații care au mâncat cartofi mov în loc de o cantitate egală de cartofi albi zilnic, timp de șase săptămâni, au avut niveluri mai ridicate de carotenoizi, antociani și acizi fenolici (antioxidanți care previn bolile) decât cei care au mâncat cartof alb. În timp, acest lucru ar putea fi legat de scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a riscului redus de boli de inimă. De asemenea, au avut mai puțină inflamație in corp.

Un alt studiu publicat în Plant Foods for Human Nutrition a constatat că, doar două săptămâni de consum al unui cartof mov zilnic, în loc de  cartof alb, a redus semnificativ tensiunea arterială.

Cartofii mov pot fi mai sănătoși decât cei albi, din punct de vedere al impactului zahărului din sânge. Cercetările din revista Food & Function au descoperit că nivelul mai ridicat de antioxidanți din acești cartofi de culoare închisă poate fi legat de un indice glicemic mai scăzut.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel