Cât de bună e grăsimea și cum o păstrezi
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, spune că trebuie să fim atenți cum păstrăm grăsimile ca să nu se...
Într-o postare pe Facebook din proiectul său Știință cu sare și piper, Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, spune că atunci când grăsimile capătă un gust și un miros neplăcut ”au suferit un proces de degradare numit râncezire”.
Potrivit acestuia, ”grăsimile sunt structuri organice complexe ce îndeplinesc roluri esențiale, nu doar în dezvoltarea armonioasă a organismului, ci și în bucătăria noastră, fiind ingrediente de bază în prepararea unor alimente gustoase”, iar ”râncezirea se datorează în mare parte unor reacții simple generate de condițiile de mediu. Spre exemplu, un mediu apos va grăbi procesul de râncezire al grăsimilor deoarece se produce o reacție de hidroliză între grăsime și apă. De asemenea, o grăsime păstrată o perioadă de timp la lumină și la aer se va degrada, deoarece are loc o reacție de oxidare între grăsime și oxigenul din atmosferă.
Există numeroase exemple de alimente din bucătăria noastră (nucile, untul, etc) care sunt bogate în grăsimi, și care dacă nu suntem suficient de atenți la modul lor de păstrare riscă să râncezească mult mai devreme decât ne-am fi așteptat”, potrivit sursei citate.
-
Ce este uleiul esențial de Ylang-Ylang: 4 beneficii dovedite08.12.2025, 21:32
-
Cine nu ar trebui să consume scorțișoară?08.12.2025, 20:54
-
Ce este mielofibroza: simptome, cauze și cum poate fi tratată08.12.2025, 19:33
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
