Cât de sănătos e dușul zilnic. Opiniile medicilor

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Baia fierbinte ar putea influența calitatea somnului    FOTO: pexels.com
Baia fierbinte ar putea influența calitatea somnului FOTO: pexels.com

Dușul zilnic a devenit un obicei care ține de igiena personală. Un expert de la Universitatea Harvard recomandă mai multe dușuri săptămânal.

Duș, zilnic, sănătos. Medicul Robert Shmerling, faculty editor al Harvard Health Publishing, scrie, într-un editorial pe blogurile harvard.health.edu, despre dușul zilnic devenit o rutină din igiena personală zilnică pentru aproximativ două treimi dintre americani și peste 80% dintre australieni. În alte părți ale globului cutumele sunt altele. În China, exemplifică medicul Shmerling, oamenii zic că fac baie de două ori pe săptămână.

Duș, zilnic, sănătos: de ce fac oamenii duș des

"Pentru mulți - poate cel mai mult - dușul zilnic se referă mai mult la obiceiuri și norme sociale decât la sănătate. (...) Există motive să vă duș în fiecare zi? Pe lângă faptul că este considerat sănătos, oamenii pot alege să facă duș zilnic din mai multe motive, printre care: preocupări legate de mirosul corpului, ajută trezitul, o rutină de dimineață care include pregătirea", notează expertul de la Harvard.

Duș, zilnic, sănătos: e necesar dușul zilnic?

Robert Shmerling susține că atunci "când vine vorba de preocupările legate de sănătate nu este deloc clar că un duș zilnic realizează mult. De fapt, un duș zilnic poate fi chiar rău pentru sănătatea ta". Explică: "Pielea normală, sănătoasă menține un strat de ulei și un echilibru între bacteriile "bune" și alte microorganisme. Spălarea și curățarea le îndepărtează, mai ales dacă apa este fierbinte.

(...) Săpunurile antibacteriene pot distruge efectiv bacteriile normale. Acest lucru afectează echilibrul microorganismelor pe piele și încurajează apariția unor organisme mai dure, mai puțin prietenoase, care sunt mai rezistente la antibiotice".

Specialistul mai precizează că sistemul imunitar are nevoie de o anumită cantitate de microorganisme normale și alte expuneri de mediu pentru a crea anticorpi protectori. Iar băile sau dușurile frecvente pe tot parcursul vieții ar reduce capacitatea sistemului imunitar de a-și face treaba.

Duș, zilnic, sănătos: îmbunătățește sănătatea?

Medicul citat susține că "dușurile zilnice nu îmbunătățesc starea de sănătate". Dimpotrivă, ar putea provoca probleme de piele sau alte probleme de sănătate. Mai amintește de uleiuri, parfumuri și alți aditivi din șampoane, balsamuri și săpunuri care pot cauza reacțiile alergice.

"Deși nu există o frecvență ideală, experții sugerează că dușul de mai multe ori pe săptămână este o mulțime pentru majoritatea oamenilor - dacă nu sunteți murdar, transpirat sau aveți alte motive să vă faceți duș mai des. Dușurile scurte - care durează trei sau patru minute - , cu accent pe axile și inghinal, pot fi suficiente", recomandă Robert Shmerling.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel