Ce se întâmplă cu sistemul imunitar în timpul somnului

Florina Pop |
Data publicării:
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces FOTO: pexels.com
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces FOTO: pexels.com

Sistemul imunitar se reînoiește în timpul somnului prin reducerea celulelor T când riscul de infecție e scăzut, arată un studiu.

Ce se întâmplă cu sistemul imunitar când dormim? O cercetare demonstrează că acesta se reînnoiește reducând unele subseturi de celule T din sânge când riscul de infecție este scăzut. Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge și baza sistemului imunitar la oameni, potrivit unui comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

E știut că inclusiv în timpul unei faze de repaus profund, corpul este capabil să elibereze celulele T, hormonii de creștere și epinefrina în circulație ca să lupte împotriva agenților patogeni când situația o cere. Cercetătorii au făcut un studiu ca să afle modul în care lipsa de somn afectează sistemul imunitar.

Somn. 14 voluntari

La experiment au participat 14 tineri, cu o vârstă medie de 25 de ani. S-au organizat două studii de 24 de ore (8 p.m.-8 p.m.). Într-un studiu, voluntarii au avut voie să doarmă între orele 11.00. și 7 a.m. La celălalt, bărbații nu au fost lăsați să doarmă 24 de ore. S-au luat probe de sânge de la fiecare voluntar la intervale variabile (90 minute până la trei ore) pe parcursul fiecărei perioade de 24 de ore.

Concluzii

La cei care au dormit, toate subseturile de celule T măsurate au fost reduse în trei ore de la adormire; total opusul s-a petrecut la cei ce nu au fost lăsați să doarmă. La cei ce au dormit, studiul a arătat că celulele T au părăsit sângele, dar nu s-a putut descoperi unde au dispărut. Cercetătorii susțin că ar fi indicii din cercetări anterioare că aceste celule se acumulează în ganglionii limfatici în timpul somnului.

Concluzia lor: reducerea rapidă a celulelor T în timpul somnului arată că și o noapte fără somn afectează sistemul imunitar.

„Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care somnul regulat este atât de important pentru sănătatea generală", susțin cercetătorii.

Articolul este publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Reglementare, Fiziologia Integrativă și Comparativă.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel