Ce se întâmplă în organism când mănânci brânză. Cât de des ar trebui să o consumi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce se intampla in organism cand mananci branza - FOTO: Freepik
ce se intampla in organism cand mananci branza - FOTO: Freepik

Ce se întâmplă în organism când mănânci brânză. Ce trebuie să ai în vedere.

Ce se întâmplă în organism când mănânci brânză. Chiar și puțină brânză are un rol important. Radeți niște parmezan pe o grămadă de varză, de exemplu, poate face ca verdețurile să fie mai gustoase, ahem, mai comestibile.

Așa că poate vă întrebați ce se întâmplă dacă mâncați zilnic o bucată de brânză. Dieteticianul Bonnie Taub-Dix, RDN, CDN și autoarea cărții Read It Before You Eat It - Taking You From Label to Table, spune că, în cele din urmă, totul se reduce la trei lucruri:

- tipul de brânză

- cât de mult vă bucurați zilnic

- dacă trăiți cu anumite afecțiuni de sănătate, potrivit Live Strong.

De exemplu, dacă ai intoleranță la lactoză, atunci nu vrei să mănânci prea multă brânză, mai ales tipurile cu conținut ridicat de lactoză. Iar dacă trăiești cu boli de inimă, ia în considerare brânza parțial degresată sau cele cu un conținut mai mic de sodiu și grăsimi, spune Taub-Dix.

”Brânza este o sursă excelentă de proteine, precum și de vitamine și minerale. Prin urmare, brânza poate și ar trebui consumată cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate”, spune Mary Matone, RD, dietetician la Culina Health.

Iată toate beneficiile și dezavantajele brânzei de care ai parte de fiecare dată când adaugi o lingură sau o felie la mesele tale.

Vezi și: Gigantomastia, sânii voluminoși, afecțiune cu implicații majore. Oltjon Cobani: Pacientele evită activitățile care produc balansarea trunchiului și mișcarea disgrațioasă a sânilor

Vei obține mai multe proteine

O singură porție de circa 30 de grame de brânză poate avea până la 10 grame de proteine sau mai mult, dar majoritatea brânzeturilor au undeva între 5 și 7 grame de proteine pe porție, spune Matone. Pentru perspectivă, un ou are aproximativ 6 grame de proteine, așa că adăugarea de brânză în mâncărurile tale te poate ajuta să îți mărești aportul zilnic de proteine.

”Proteinele sunt cel mai sățios macronutrient, ceea ce înseamnă că mesele care conțin proteine vă vor ține probabil sătui pentru perioade mai lungi de timp decât alimentele care nu conțin proteine”, spune Matone.

În loc să căutați pudra de colagen după antrenament, luați în considerare posibilitatea de a vă realimenta cu un bol de brânză de vaci și fructe. Proteinele nu sunt esențiale doar pentru a satisface foamea și pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge, ci sunt importante și pentru construirea și menținerea musculaturii slabe.

Cantitatea zilnică recomandată (RDA) de proteine este de 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală, potrivit Harvard Health Publishing. Așadar, o persoană care cântărește 70 de kilograme (155 de kilograme) ar trebui să mănânce 56 de grame de proteine în fiecare zi.

Vezi și: Edemul glotic, afecțiunea care te poate ucide. Respirație îngreunată, tuse, sforăit, câteva din simptome

Te vei încărca cu calciu

O felie de brânză are în jur de 150 până la 300 de miligrame de calciu, iar majoritatea oamenilor trebuie, în general, să aibă aproximativ 700 până la 1.200 de miligrame de nutrienți pentru construirea oaselor zilnic, astfel încât să facă o lovitură bună pentru o singură felie, spune Taub-Dix.

De exemplu, adulții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu zilnic, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH).

”În timp ce calciul este cel mai bine cunoscut pentru impactul său pozitiv asupra ambelor forțe, este, de asemenea, important pentru contracția musculară și sănătatea cardiovasculară, în special scăderea tensiunii arteriale și, eventual, chiar scăderea colesterolului”, explică Matone.

Oferă vitamine, minerale și probiotice

Se pare că urmărirea cheddarului vă poate oferi, de asemenea, unele vitamine și substanțe nutritive importante, cum ar fi vitaminele A, K, D și B12, precum și zinc, spune Taub-Dix.

”Brânza conține cantități apreciabile de vitamina A, care nu este importantă doar pentru sănătatea ochilor, ci are și proprietăți antioxidante. Brânza conține, de asemenea, o cantitate bună de vitamina B12 - un nutrient cheie pentru funcția sistemului nervos și producția de ADN - și fosfor, care ajută la creșterea osoasă, recuperarea musculară și producția de ADN”, spune Matone.

La fel ca iaurtul și alimentele fermentate, unele brânzeturi au și probiotice. Brânzeturile care au fost maturate, dar nu încălzite după aceea, cum ar fi elvețian, provolone, Gouda, cheddar, Edam, Gruyere și brânză de vaci, au aceste bacterii care promovează sănătatea intestinului, potrivit Harvard Health Publishing.

Vezi și: Melanonichia, liniile de pe unghii, semn al anumitor boli. Ce înseamnă când apar dungi pe suprafața unghiilor

Dezavantajele consumului zilnic de brânză

O felie sau o porție de brânză poate avea până la 450 de miligrame de sodiu.

”O felie nu este o tragedie, dar poate fi dacă adăugați mai multe felii. În timp ce brânzeturile cu conținut ridicat de sodiu pot fi consumate de majoritatea oamenilor cu moderație, oricine urmează o dietă cu conținut scăzut de sodiu poate fi incapabil să consume brânzeturi sărate ca parte a dietei lor echilibrate.

Dar brânzeturile cu conținut scăzut de sodiu fac posibil chiar și pentru cei care urmează o dietă cu conținut scăzut de sodiu să se bucure de brânză din când în când”, spune Matone.

Pentru a vă ajuta să alegeți opțiuni cu conținut scăzut de sodiu, citiți eticheta nutrițională. Acest lucru vă va oferi informații despre brânză și cât de mult sodiu are. O surpriză ar putea fi faptul că brânza de vaci este mai bogată în sodiu, dar este, de asemenea, bogată în proteine”, spune Taub-Dix.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel