Ce trebuie să știe orice obez și supraponderal, informație vitală despre vitamine

Un aport mai mare de vitamina C este crucial pentru pacienții cu sindrom metabolic - de regulă obezi sau supraponderali - care încearcă să oprească un ciclu potențial fatal a tulburărilor...
Sindromul metabolic este, de fapt, o dereglare a metabolismului cauzată de depunerea periviscerală a țesutului adipos – adică acea obezitate abdominală - și care duce la rezistența la insulină.
Ce e sindromul metabolic, cauze și simptome
Odată ce apare rezistența la insulină, glucoza nu mai poate fi metabolizată și se acumulează în mușchi, în ficat, pe vasele sanguine etc. Dret consecință, apar bolile cardiovasculare, a diabetul zaharat și ficatul steatozic.
Ideea celor două cercetători americani este, însă, o veste importantă pentru populația adultă care sufera de sindrom metabolic, conform estimărilor 35% dintre americani având această afecțiune.
„Ceea ce ar trebuie să înțeleagă oamenii din aceste descoperiri, pe măsură ce ieșim din sezonul bogat în alimente al Sărbătorilor de Iarnă, și intrăm în ianuarie, este mănânce fructe și legume", spun Maret Traber, profesor la Colegiul de Sănătate Publică și Științe Umane al OSU și Ava Helen Pauling, profesor la Institutul de Stat Linus Pauling din Oregon.
„Mâncați cinci până la 10 porții pe zi și veți obține fibre, vitamina C și vă veți proteja foarte bine intestinul cu toate aceste lucruri bune", notează experții.
O dietă bogată în grăsimi saturate are drept rezultat inflamația cronică în organism care, la rândul său, duce la dezvoltarea sindromului metabolic, o afecțiune gravă asociată cu disfuncție cognitivă și demență, precum și un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, boala ficatului gras și diabetul de tip 2.
Un pacient este considerat a avea sindrom metabolic dacă are cel puțin trei dintre următoarele afecțiuni: obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, hiperglicemie, nivelurile scăzute ale colesterolului „bun" și nivelurile ridicate de trigliceride.
Lanțul vicios
Constatările publicate în Redox Biology sugerează că tipul de mâncare care duce la sindromul metabolic poate provoca dezechilibre în microbiomele intestinului, cu afectarea funcției intestinului care contribuie la toxinele din sânge, ducând la epuizarea vitaminei C, ceea ce afectează ulterior traficul de vitamina E.
Este un lanț al perturbărilor antioxidanților care fac situația și mai proastă; antioxidanții cum ar fi vitaminele C și E oferă apărare împotriva stresului oxidativ cauzat de inflamație și radicalii liberi asociați, a moleculelor instabile care pot deteriora celulele corpului.
„Vitamina C protejează de fapt vitamina E, așa că atunci când aveți peroxidare lipidică, vitamina E este consumată și vitamina C o poate regenera", explică Traber. „Dacă nu aveți vitamina C, vitamina E se pierde, așa că veți pierde ambii antioxidanți și veți ajunge în acest lanț vicios de a vă epuiza protecția antioxidantă".
Peroxidarea lipidică este degradarea oxidativă a acizilor grași polinesaturați care sunt o componentă majoră a celulelor vii; este procesul prin care radicalii liberi încearcă să se stabilizeze prin furarea electronilor din membranele celulare, provocând deteriorarea celulei.
„Dacă e prea multă grăsime în dietă, ea cauzează leziuni ale intestinului", a spus Traber. „Plăci de celule bacteriene pot apoi să se strecoare din intestin în circulație, și sunt urmărite de neutrofile".
Sistemul imunitar, păcălit
Neutrofilele sunt cel mai abundent tip de celule albe din sânge, o parte esențială a sistemului imunitar. Neutrofilele atacă bacteriile cu acid hipocloric: înălbitor.
„Celulele albe din sânge curăță cu înălbitor și distrug vitamina C", a spus Traber. „Corpul își distruge propria protecție deoarece a fost înșelat de disbioza intestinală, crezând că a fost o invazie bacteriană".
Și fără o intervenție, procesul continuă să se repete.
„Persoanele cu sindrom metabolic pot consuma aceeași cantitate de vitamina C ca și oameni fără sindrom metabolic, dar au concentrații plasmatice mai mici de vitamina C", a spus Traber. „Noi sugerăm că acest lucru se datorează faptului că această alunecare a plăcilor de celule bacteriene determină întregul organism să aibă un răspuns antiinflamator", conchide cercetătorul într-un material dat publicității de Universitatea de Stat Oregon.
Vitamina C se găsește în legume și fructe proaspete; sursele de vitamina E includ migdale, germeni de grâu și diverse semințe și uleiuri.
Ghidurile americane privind dieta spun că un adult are nevoie de între 65 și 90 de miligrame zilnic de vitamina C și 15 miligrame de vitamina E.
Studiul, integral (open acces), poate fi găsit AICI.
-
Alexandru Rogobete, anunț despre vaccinarea antigripală14.10.2025, 09:47
-
-
-
-
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.