Ceaiul care te ajută să trăiești mai mult. Cu cât îți prelungește viața o singură cană pe zi și cum se bea CORECT: Poți bea lejer și peste trei căni pe zi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ceaiul - Foto: Freepick @jcomp
Ceaiul - Foto: Freepick @jcomp

Ce beneficii are ceaiul pentru sănătatea ta, cum se bea corect și care e substanța din el care are efect relaxant.

Ceaiurile sunt produse din rădăcini, frunze, flori și alte componente provenite dintr-o varietate de plante. Mușețelul și menta sunt două ceaiuri din plante populare.

De exemplu, mușețelul este făcut din florile plantei, iar menta din frunzele unei plante de mentă.

Ceaiul negru, verde și oolong conțin cofeină. Ceaiul negru are mai multă cofeină decât ceaiul verde. Cu toate acestea, conținutul de cofeină are legătură și cu procesul de preparare. Cu cât ceaiul se lasă mai mult timp la macerat, cu atât mai mare este conținutul de cofeină. Ceaiurile cofeinizate au, de obicei, mai puțină cofeină decât cafeaua:

"Știm deja despre cafea că scade riscul pentru majoritatea bolilor și crește longevitatea, dar cum rămâne cu băutorii de ceai verde sau negru? Dacă în cafea, pe lângă alți compuși, avem cofeină (sau cafeină, termenii sunt echivalenți), în ceaiurile verde și negru găsim teina, o moleculă identică cu cofeina.

Reținem că e același lucru, dar altfel botezat. Concentrațiile de teină/cofeină din ceai sunt mai mici decât în cafeaua propiu-zisă, iar ceaiurile conțin și alte molecule, cum ar fi polifenoli, teanina (efect relaxant), vitamine (A, B, C, D, E, K) – concentrațiile și diferențele dintre teină și ceilalți compuși făcând și deosebirea între efectul stimulant mult mai puternic al cafelei", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său. 

Vezi și: Pelargonidina, substanța care ne ferește de Alzheimer, demență și cancer. În ce FRUCT o găsim: Inhibă tumorile

Consumul de ceai, risc de mortalitate mai mic. Cu cât îți prelungește viața o singură cană de ceai

 

"Tot ce am enumerat la ceaiuri are efecte pozitive pe sănătate, dar studiile mari și puternice aduc validarea în viața reală. Maki Inoue-Choi și colegii au studiat populația din Marea Britanie (cu tradiție în consumul de ceai) cu un follow-up de 11.2 ani, pe un număr de aproape 500.000 de participanți (studiu aici), găsind că cei care au consumat ceai în cantitate mare au avut risc de mortalitate mai mic. Cei care au băut 2-3 cești pe zi au avut un risc de mortalitate mai mic cu 9-13%.

Cum bem ceaiul? Fie facem infuzie cu apă fierbinte, fie facem infuzie cu apă rece, pe timp mai îndelungat, folosind ceaiuri de calitate, verde sau negru. Ideal nu vom îndulci ceaiul cu zahăr, pentru a ne feri de efectele nocive ale consumului de zahăr. Prudență și la înlocuitori, că nu sunt alternative perfecte la zahăr. Dacă vrem, putem adăuga lapte în ceai.

Cât bem? Putem consuma lejer și peste trei cești de ceai pe zi, încorporându-l în rutina de hidratare. Grijă la consumul coroborat cu cafeaua – având practic aceeași moleculă stimulantă, va fi mai multă concentrație și efecte mai puternice, putând avea insomnie. Oricum consumul de cafeină (termen de înjumătățire de 6 ore) nu este recomandat după ora 16", a mai scris Vasi Rădulescu.

Ceaiul - alte beneficii pentru sănătate

 

Atât ceaiurile cu cofeină, cât și cele pe bază de plante pot furniza cantități foarte mici de minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, cupru și zinc. Cantitatea reală variază în funcție de vârsta și de condițiile de creștere a plantei de ceai. De exemplu, există doar aproximativ 5 miligrame de calciu într-o ceașcă de ceai din plante, cum ar fi mușețelul.

Ceaiul este, de asemenea, o sursă de fluor, dar cantitatea poate varia în funcție de tipul și de cantitatea de apă care este folosită pentru a-l prepara.

Substanțele naturale, numite polifenoli, se găsesc atât în ceaiurile cu cofeină, cât și în cele din plante. Aceste substanțe sunt antioxidanți, compuși care pot ajuta la reducerea riscului anumitor boli cronice.

În timpul procesării, unii dintre polifenolii din ceai sunt distruși. Astfel, este posibil ca pulberile de ceai, ceaiurile decafeinizate și băuturile de ceai îmbuteliate să nu ofere aceleași beneficii pentru sănătate. În plus, cercetările sugerează că ceaiurile verzi oferă un pumn antioxidant mai mare în comparație cu majoritatea celorlalte soiuri. 

Ceaiul, ajutor în managementul greutății

Unele studii sugerează că atât cafeina, cât și catechinele, un tip de polifenol, din ceai pot ajuta la pierderea în greutate.

Ceaiurile verzi decofeinizate nu au părut să producă aceleași rezultate.

Deși cercetările privind ceaiul verde cu cofeină par promițătoare, există încă multe întrebări fără răspuns. În plus, rezultatele au fost minime - doar unu până la două kilograme de pierdere în greutate suplimentară. De asemenea, este de remarcat faptul că lipsesc cercetările care să susțină gama largă de produse pe bază de ceai din plante cărora li se face reclamă pentru pierderea în greutate, iar acestea pot fi dăunătoare în funcție de ingredientele lor.

Vezi și: Ceaiul de slăbit, BOALĂ curată. Senna, Fenproporex și Pseudoefedrina, ingredientele ascunse pe etichetă: Dezvoltă CANCER și INFARCT

Ceaiul care ajută la sănătatea inimii

Băutorii de ceai ar putea contribui la menținerea sănătății inimii lor.

Unele cercetări au arătat o reducere a riscului de boli de inimă la persoanele care beau ceai verde sau negru în mod regulat; deși rezultatele au fost mixte în ceea ce privește efectul ceaiului asupra scăderii colesterolului și a tensiunii arteriale.

Ceaiul care au rol în prevenirea diabetului

Cercetările referitoare la diabet sunt mai puțin clare. Unele studii arată cum catechinele din ceaiul verde pot ajuta la menținerea sub control a glicemiei, reducând riscul de apariție a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, aceste constatări s-au bazat în principal pe practicile din alte țări și nu au fost repetate în cadrul unor studii clinice.

Cercetătorii evaluează, de asemenea, dacă ceaiurile din plante de mentă și mușețel au un rol în prevenirea diabetului. Sunt necesare mai multe cercetări privind cantitatea de ceai și tipul de ceai, mai ales că unele dintre rezultate au implicat ceaiul sub formă de supliment în loc de băutură.

Poate reduce riscul de cancer

Deși există o mulțime de informații despre ceai ca fiind o băutură care luptă împotriva cancerului, cercetările nu au dovedit că un consum de ceai ajută la reducerea riscului de cancer.

Cu toate acestea, unele studii sugerează că băutorii de ceai au un risc mai mic pentru anumite tipuri de cancer, dar alte studii nu susțin aceste constatări.

În acest moment, nu se știe dacă ceaiul poate reduce riscul de cancer.

Riscurile ceaiului pentru sănătate. Excesul de ceai vă poate pune sănătatea în pericol.

Unul dintre riscuri este o supraîncărcare cu cofeină. Cantitățile mari de cofeină pot duce la nervozitate, agitație și vă pot perturba somnul. Unele persoane pot avea, de asemenea, scaune moi și alte probleme gastrointestinale.

Greața, durerile abdominale, arsurile la stomac, amețelile și durerile musculare sunt, de asemenea, posibile efecte secundare ale consumului excesiv de cofeină.

În plus, ceaiul poate interacționa cu anumite medicamente și poate crește efectele cofeinei în organism.

Consumul zilnic total de cofeină din toate sursele nu trebuie să depășească 400 de miligrame.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili toate beneficiile sale, ceaiul poate face parte dintr-un model alimentar sănătos. Pentru cel mai puternic pumn, preparați-vă singur ceaiul și fiți atenți la modul în care este îndulcit pentru a limita sursele de zaharuri adăugate, potrivit Eat Right.

Vezi și: Infertilitatea la femei și la bărbați, cauzele pe care nu ți le-a spus nimeni. Când trebuie să te îngrijorezi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel