Ceaiul care reduce hipertensiunea. Poate preveni demența și te ajută să trăiești mai mult
Ceaiul care reduce hipertensiunea are și alte efecte asupra sănătății.
Ceaiul care reduce hipertensiunea, previne demența și te ajută să trăiești mai mult este un tip ce ceai chinezesc. Cât de mult trăim este determinat de o multitudine de factori, dintre care unii scapă de sub controlul nostru. Cu toate acestea, anumite obiceiuri legate de stilul de viață, cum ar fi cât de mult facem exerciții fizice și tipul de alimentație pe care îl avem, pot avea un impact. Ceea ce bem ne poate afecta, de asemenea, durata de viață.
În special, un tip de ceai ar putea face exact acest lucru. Diverse studii au remarcat beneficiile pentru sănătate ale ceaiului oolong - un tip de ceai chinezesc creat prin ofilirea frunzelor la soare.
Ceaiul oolong, benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune
De exemplu, un studiu, care a fost publicat în Archives of International Medicine, a concluzionat că un consum de 120 ml pe zi din această băutură timp de un an a redus ”semnificativ” șansele de a dezvolta hipertensiune arterială.
Tensiunea arterială ridicată - sau hipertensiunea arterială - este o afecțiune potențial periculoasă, deoarece crește riscul de apariție a unor afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi bolile de inimă, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și demența vasculară.
Acest lucru este din cauza faptului că tensiunea arterială crescută pentru o perioadă îndelungată de timp pune o presiune suplimentară asupra organelor.
Vezi și: Noile medicamente pentru slăbit, bănuite că produc căderea părului. Experții, consens fără dubiu
În cadrul studiului din 2004, academicienii au analizat corelația dintre consumul regulat de ceai și hipertensiunea arterială.
”În comparație cu consumatorii de ceai care nu beau ceai în mod obișnuit, riscul de apariție a hipertensiunii arteriale a scăzut cu 46% pentru cei care au băut între 120 și 599 ml pe zi și a fost redus și mai mult cu 65% pentru cei care au băut 600 ml pe zi sau mai mult, după ajustarea atentă a vârstei, sexului, statutului socio-economic, istoricului familial de hipertensiune, indicelui de masă corporală, raportului talie-șold, factorilor de stil de viață și factorilor alimentari.
Cu toate acestea, consumul de ceai timp de mai mult de un an nu a fost asociat cu o reducere suplimentară a riscului de hipertensiune. Consumul obișnuit de ceai verde sau oolong de tărie moderată, de 120 ml pe zi sau mai mult timp de un an, reduce semnificativ riscul de apariție a hipertensiunii arteriale la populația chineză”, notează studiul, potrivit Express.
Vezi și: De ce trebuie să te dai cu protecție solară când mergi cu mașina. Cum te afectează razele soarelui
Ceaiul oolong poate preveni demența
O cercetare separată, publicată în revista Foods în 2022, a luat în considerare efectele ceaiului tieguanyin - un tip de ceai oolong - asupra bolii Alzheimer.
Aceasta a constatat că extractele din ceai au fost capabile să reducă anumiți factori de risc pentru demență în organism.
”Acest articol demonstrează pentru prima dată că extractele de tieguanyin pot inhiba activarea excesivă a căii de semnalizare NF-κB p65 (un factor de risc pentru demență) și pot îmbunătăți capacitatea antioxidantă din cortexul cerebral și hipocampus, pentru a îmbunătăți capacitatea cognitivă a șoarecilor APP/PS1.
Rezultatele noastre aruncă lumină asupra efectelor benefice ale extractelor de ceai tieguanyin asupra prevenirii și ameliorării bolii Alzheimer”, arată studiul.
Un alt studiu, din Journal of Nutrition, Health and Ageing din 2010, a susținut ceaiul oolong, alături de alte ceaiuri, pentru o mai bună funcționare a creierului.
”Consumul total de ceai a fost asociat în mod independent cu performanțe mai bune în ceea ce privește cogniția globală, funcția executivă și viteza de procesare a informațiilor.
Atât consumul de ceai negru/oolong, cât și cel de ceai verde au fost asociate cu performanțe cognitive mai bune. Nu a existat nicio asociere între consumul de cafea și funcția cognitivă”, notează studiul.
Ceaiul oolong reduce glicemia
Un studiu efectuat în Taiwan și publicat în Diabetes Care, în 2003, a dezvăluit că ceaiul oolong ar putea reduce glicemia.
”În raport cu concentrațiile inițiale, ceaiul oolong a redus semnificativ concentrațiile de glucoză plasmatică și de fructozamină, în timp ce în grupul de control cu apă nu s-au înregistrat modificări. Ceaiul Oolong poate fi un adjuvant eficient al agenților hipoglicemianți orali în tratamentul diabetului de tip 2”, notează studiul.
Ceaiul Oolong poate fi găsit în supermarketuri și în magazinele naturiste.
-
Tratamentul durerii cronice poate provoca efecte secundare serioase22.12.2025, 10:02
-
Cele două lucruri care ne distrug sistemul imunitar22.12.2025, 08:49
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
