Ceaiul care reduce hipertensiunea. Poate preveni demența și te ajută să trăiești mai mult

Ceaiul care reduce hipertensiunea are și alte efecte asupra sănătății.
Ceaiul care reduce hipertensiunea, previne demența și te ajută să trăiești mai mult este un tip ce ceai chinezesc. Cât de mult trăim este determinat de o multitudine de factori, dintre care unii scapă de sub controlul nostru. Cu toate acestea, anumite obiceiuri legate de stilul de viață, cum ar fi cât de mult facem exerciții fizice și tipul de alimentație pe care îl avem, pot avea un impact. Ceea ce bem ne poate afecta, de asemenea, durata de viață.
În special, un tip de ceai ar putea face exact acest lucru. Diverse studii au remarcat beneficiile pentru sănătate ale ceaiului oolong - un tip de ceai chinezesc creat prin ofilirea frunzelor la soare.
Ceaiul oolong, benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune
De exemplu, un studiu, care a fost publicat în Archives of International Medicine, a concluzionat că un consum de 120 ml pe zi din această băutură timp de un an a redus ”semnificativ” șansele de a dezvolta hipertensiune arterială.
Tensiunea arterială ridicată - sau hipertensiunea arterială - este o afecțiune potențial periculoasă, deoarece crește riscul de apariție a unor afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi bolile de inimă, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și demența vasculară.
Acest lucru este din cauza faptului că tensiunea arterială crescută pentru o perioadă îndelungată de timp pune o presiune suplimentară asupra organelor.
Vezi și: Noile medicamente pentru slăbit, bănuite că produc căderea părului. Experții, consens fără dubiu
În cadrul studiului din 2004, academicienii au analizat corelația dintre consumul regulat de ceai și hipertensiunea arterială.
”În comparație cu consumatorii de ceai care nu beau ceai în mod obișnuit, riscul de apariție a hipertensiunii arteriale a scăzut cu 46% pentru cei care au băut între 120 și 599 ml pe zi și a fost redus și mai mult cu 65% pentru cei care au băut 600 ml pe zi sau mai mult, după ajustarea atentă a vârstei, sexului, statutului socio-economic, istoricului familial de hipertensiune, indicelui de masă corporală, raportului talie-șold, factorilor de stil de viață și factorilor alimentari.
Cu toate acestea, consumul de ceai timp de mai mult de un an nu a fost asociat cu o reducere suplimentară a riscului de hipertensiune. Consumul obișnuit de ceai verde sau oolong de tărie moderată, de 120 ml pe zi sau mai mult timp de un an, reduce semnificativ riscul de apariție a hipertensiunii arteriale la populația chineză”, notează studiul, potrivit Express.
Vezi și: De ce trebuie să te dai cu protecție solară când mergi cu mașina. Cum te afectează razele soarelui
Ceaiul oolong poate preveni demența
O cercetare separată, publicată în revista Foods în 2022, a luat în considerare efectele ceaiului tieguanyin - un tip de ceai oolong - asupra bolii Alzheimer.
Aceasta a constatat că extractele din ceai au fost capabile să reducă anumiți factori de risc pentru demență în organism.
”Acest articol demonstrează pentru prima dată că extractele de tieguanyin pot inhiba activarea excesivă a căii de semnalizare NF-κB p65 (un factor de risc pentru demență) și pot îmbunătăți capacitatea antioxidantă din cortexul cerebral și hipocampus, pentru a îmbunătăți capacitatea cognitivă a șoarecilor APP/PS1.
Rezultatele noastre aruncă lumină asupra efectelor benefice ale extractelor de ceai tieguanyin asupra prevenirii și ameliorării bolii Alzheimer”, arată studiul.
Un alt studiu, din Journal of Nutrition, Health and Ageing din 2010, a susținut ceaiul oolong, alături de alte ceaiuri, pentru o mai bună funcționare a creierului.
”Consumul total de ceai a fost asociat în mod independent cu performanțe mai bune în ceea ce privește cogniția globală, funcția executivă și viteza de procesare a informațiilor.
Atât consumul de ceai negru/oolong, cât și cel de ceai verde au fost asociate cu performanțe cognitive mai bune. Nu a existat nicio asociere între consumul de cafea și funcția cognitivă”, notează studiul.
Ceaiul oolong reduce glicemia
Un studiu efectuat în Taiwan și publicat în Diabetes Care, în 2003, a dezvăluit că ceaiul oolong ar putea reduce glicemia.
”În raport cu concentrațiile inițiale, ceaiul oolong a redus semnificativ concentrațiile de glucoză plasmatică și de fructozamină, în timp ce în grupul de control cu apă nu s-au înregistrat modificări. Ceaiul Oolong poate fi un adjuvant eficient al agenților hipoglicemianți orali în tratamentul diabetului de tip 2”, notează studiul.
Ceaiul Oolong poate fi găsit în supermarketuri și în magazinele naturiste.
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!