Ceaiul care reduce hipertensiunea. Poate preveni demența și te ajută să trăiești mai mult

Ceaiul care reduce hipertensiunea are și alte efecte asupra sănătății.
Ceaiul care reduce hipertensiunea, previne demența și te ajută să trăiești mai mult este un tip ce ceai chinezesc. Cât de mult trăim este determinat de o multitudine de factori, dintre care unii scapă de sub controlul nostru. Cu toate acestea, anumite obiceiuri legate de stilul de viață, cum ar fi cât de mult facem exerciții fizice și tipul de alimentație pe care îl avem, pot avea un impact. Ceea ce bem ne poate afecta, de asemenea, durata de viață.
În special, un tip de ceai ar putea face exact acest lucru. Diverse studii au remarcat beneficiile pentru sănătate ale ceaiului oolong - un tip de ceai chinezesc creat prin ofilirea frunzelor la soare.
Ceaiul oolong, benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune
De exemplu, un studiu, care a fost publicat în Archives of International Medicine, a concluzionat că un consum de 120 ml pe zi din această băutură timp de un an a redus ”semnificativ” șansele de a dezvolta hipertensiune arterială.
Tensiunea arterială ridicată - sau hipertensiunea arterială - este o afecțiune potențial periculoasă, deoarece crește riscul de apariție a unor afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi bolile de inimă, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și demența vasculară.
Acest lucru este din cauza faptului că tensiunea arterială crescută pentru o perioadă îndelungată de timp pune o presiune suplimentară asupra organelor.
Vezi și: Noile medicamente pentru slăbit, bănuite că produc căderea părului. Experții, consens fără dubiu
În cadrul studiului din 2004, academicienii au analizat corelația dintre consumul regulat de ceai și hipertensiunea arterială.
”În comparație cu consumatorii de ceai care nu beau ceai în mod obișnuit, riscul de apariție a hipertensiunii arteriale a scăzut cu 46% pentru cei care au băut între 120 și 599 ml pe zi și a fost redus și mai mult cu 65% pentru cei care au băut 600 ml pe zi sau mai mult, după ajustarea atentă a vârstei, sexului, statutului socio-economic, istoricului familial de hipertensiune, indicelui de masă corporală, raportului talie-șold, factorilor de stil de viață și factorilor alimentari.
Cu toate acestea, consumul de ceai timp de mai mult de un an nu a fost asociat cu o reducere suplimentară a riscului de hipertensiune. Consumul obișnuit de ceai verde sau oolong de tărie moderată, de 120 ml pe zi sau mai mult timp de un an, reduce semnificativ riscul de apariție a hipertensiunii arteriale la populația chineză”, notează studiul, potrivit Express.
Vezi și: De ce trebuie să te dai cu protecție solară când mergi cu mașina. Cum te afectează razele soarelui
Ceaiul oolong poate preveni demența
O cercetare separată, publicată în revista Foods în 2022, a luat în considerare efectele ceaiului tieguanyin - un tip de ceai oolong - asupra bolii Alzheimer.
Aceasta a constatat că extractele din ceai au fost capabile să reducă anumiți factori de risc pentru demență în organism.
”Acest articol demonstrează pentru prima dată că extractele de tieguanyin pot inhiba activarea excesivă a căii de semnalizare NF-κB p65 (un factor de risc pentru demență) și pot îmbunătăți capacitatea antioxidantă din cortexul cerebral și hipocampus, pentru a îmbunătăți capacitatea cognitivă a șoarecilor APP/PS1.
Rezultatele noastre aruncă lumină asupra efectelor benefice ale extractelor de ceai tieguanyin asupra prevenirii și ameliorării bolii Alzheimer”, arată studiul.
Un alt studiu, din Journal of Nutrition, Health and Ageing din 2010, a susținut ceaiul oolong, alături de alte ceaiuri, pentru o mai bună funcționare a creierului.
”Consumul total de ceai a fost asociat în mod independent cu performanțe mai bune în ceea ce privește cogniția globală, funcția executivă și viteza de procesare a informațiilor.
Atât consumul de ceai negru/oolong, cât și cel de ceai verde au fost asociate cu performanțe cognitive mai bune. Nu a existat nicio asociere între consumul de cafea și funcția cognitivă”, notează studiul.
Ceaiul oolong reduce glicemia
Un studiu efectuat în Taiwan și publicat în Diabetes Care, în 2003, a dezvăluit că ceaiul oolong ar putea reduce glicemia.
”În raport cu concentrațiile inițiale, ceaiul oolong a redus semnificativ concentrațiile de glucoză plasmatică și de fructozamină, în timp ce în grupul de control cu apă nu s-au înregistrat modificări. Ceaiul Oolong poate fi un adjuvant eficient al agenților hipoglicemianți orali în tratamentul diabetului de tip 2”, notează studiul.
Ceaiul Oolong poate fi găsit în supermarketuri și în magazinele naturiste.
-
Ce trebuie să știi dacă nu mai iei vitamine. Medicii, avertisment22.10.2025, 09:56
-
COVID-19, evoluție neașteptată22.10.2025, 08:48
-
-
-
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.