Cele două băuturi care ne macină creierul. Cresc riscul de a dezvolta Alzheimer. Au efecte devastatoare

Monika Baciu |
Data publicării:
cele doua bauturi care ne macina creierul - FOTO: Freepik@Racool_studio@PrimeVectors
cele doua bauturi care ne macina creierul - FOTO: Freepik@Racool_studio@PrimeVectors

Cele două băuturi care ne macină creierul le consumăm frecvent. Chiar și apa cu sirop este dăunătoare.

Cele două băuturi care ne macină creierul sunt consumate frecvent. Acestea atacă toate celulele organismului, iar în creier au efecte devastatoare.

Dr. Mihail Pautov a explicat, într-un reel postat pe Facebook, care sunt băuturile de care trebuie să ne ferim dacă vrem să ne menținem sănătatea creierului.

”Două băuturi ne fac mai proști. Scad capacitatea cognitivă de a gândi, de a ne aminti lucruri, de a ne simți bine. Două băuturi care ne fac să ne pierdem memoria, să fim irascibili, și care ne fac să devenim incompetenți psihologic și mental la bătrânețe, adică ne dezvoltă șansa de a face Alzheimer și alte tipuri de demență.

În primul rând, vorbim de băuturile carbogazoase sau non-carbogazoase, dar foarte dulci. Când bem o băutură care este dulce sau ne facem o limonadă cu foarte multă miere sau un suc de portocale, dar cu foarte mult zahăr, sau de apă minerală îndulcit cu sirop de la bunica cu fructe din grădină. Fructele sunt foarte bune, dar în sirop se pune foarte mult zahăr”, a explicat dr. Mihail Pautov.

Vezi și: Manipularea prin miros, cum lucrează la nivelul subconștientului. Ce efect are mirosul de pâine aburindă sau cafeaua asupra creierului

Ce se întâmplă când bem băuturi dulci

Zahărul nu face bine organismului, mai ales când este consumat în cantități mari. În plus, are efecte majore și asupra sănătății creierului.

”Ce se întâmplă când bem aceste băuturi, în special, pe stomacul gol și nu la finalul unei mese. Ne crește foarte mult glicemia în sânge. Este demonstrat că această glicemie crescută ne afectează creierul. Felul în care gândim, simțim, în care creierul nostru procesează informații prin neurotransmițători, este mult perturbat.

Dacă facem asta des, se secretă insulină pentru a scădea glicemia. Cu cât secretăm mai multă insulină în fiecare zi, în fiecare săptămână, de mai multe ori pe zi, corpul nostru se sperie de acea insulină și face ceea ce se cheamă rezistență la insulină. Devine rezistent la insulina care îi face rău atunci când este secretată foarte dez.

Rezistența la insulină apare și în creier. Când bem foarte mult și foarte des acest tip de suc, apare în creier, în timp, treptat, această rezistență la insulină care face imposibil creierului să mai funcționeze normal și să bage glucidele din sânge în celulele creierului pentru ca acele glucide să fie folosite.

Aceste sucuri duc la obezitate sau la diabet de tip 2, care ne cresc riscul de a face Alzheimer”, a mai spus dr. Mihail Pautov.

Vezi și: Care este porția corectă de nuci. Semnul din palmă care îți arată cât trebuie să mănânci

Alcoolul, efecte negative

Cele mai recente studii arată că alcoolul are efecte negative asupra sănătății creierului.

”A doua băutură pe care o consumăm foarte mult și face rău creierului este alcoolul. Un studiu recent ne arată de ce este posibil să apară acea mahmureală de a doua zi. În acest studiu s-au luat niște oameni și au fost puși la RMN-uri funcționale. Sunt niște scanere pentru creier care arată cum funcționează creierul în momentul respectiv.

Acești oameni au fost rugați să bea alcool și a doua zi li s-a făcut un RMN cerebral. S-a constatat că de fiecare dată când consumăm alcool, e suficient să consumăm 50 de grame de alcool pur pe săptămână, e suficient pentru creier să capteze un exces de fier. Moleculele de fier se lipesc de neuronii noștri când bem alcool, iar acest exces de fier în creier ne scade capacitățile cognitive și devenim mai proști.  

Dacă vreți să vă păstrați creierul mai tânăr și să îl întineriți, încercați să limitați băuturile dulci și alcoolul și, mai ales, combinațiile dintre cele două”, a mai explicat dr. Mihail Pautov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel