Cele mai bune 9 alimente PREBIOTICE care vă cresc imunitatea

Care e diferența dintre prebiotice și probiotice și o listă cu 9 surse excelente de prebiotice:
Probioticele și prebioticele funcționează în sinergie pentru a promova un sistem digestiv sănătos, care funcționează bine. Alimentele probiotice precum iaurtul, oțetul de mere, varza murată și alte alimente fermentate, conțin bacterii benefice vii.
Numim prebiotice - un termen inventat și adoptat de comunitatea științifică la sfârșitul anilor '90 – acele fibrfe dietetice nedigerabile care hrănesc bacteriile benefice sau „flora” din intestin. Acum se știe mai multe despre cât de sănătoasă este flora intestinală vitală pentru bunăstarea generală și funcția imunitară.
Practic, pentru ca probioticele să-și facă treaba, au nevoie de prebiotice.
Iată o listă de alimente care sunt surse bune de prebiotice:
1. Merele
Merele au un conținut natural de fibre de pectină. Pectina are proprietăți prebiotice care promovează funcția digestivă optimă și îmbunătățesc sănătatea generală. Merele au și proprietăți antiinflamatorii și antioxidanteNu degeaba se spune că „un măr pe zi ține doctorul la distanță”. Adăugați mere cuburi de măr într-o ceașcă de iaurt grecesc pentru o doză nutritivă și delicioasă de prebiotice și probiotice.
2. Sparanghelul
Sparanghelul este o legumă populară de primăvară și o alegere prebiotică bună. Acest aliment bogat în antioxidanți este bogat în fibre dietetice, vitamine și minerale. Sparanghelul poate fi tăiat și pus crud în salate sau făcut la grătar.
3. Bananele
Bananele sunt o sursă excelentă de prebiotice ... dar înainte să apară pete negre pe ele. Înainte de a se coace complet, bananele sunt bogate în special în amidon rezistent. Pur și simplu, acest tip de fibre solubile rezistă la digerare, așa că se deplasează mai lent prin tractul digestiv în colon, unde hrănește bacteriile prietenoase.
4. Cicoarea
Cicoarea este o plantă care crește sălbatică, recunoscută din cauza florilor sale albastre asemănătoare păpădiei, dar este faimoasă pentru rădăcinile sale, din care derivă băutura fierbinte fără cafeină care înlocuiește cafeaua. Rădăcinile adânci ale acestei plante perene produc o cantitate excelentă de prebiotice.
Bogată în inulină, această fibră solubilă trece de intestinul subțire și se deplasează către intestinul inferior, unde hrănește bacteriile prietenoase.
5. Frunzele de păpădie
Fruzele de păpădie sunt bogate în prebiotice, antioxidanți, vitamine și minerale. Dacă nu crește păpădie în grădina dvs., le puteți alege pe cele care apar pe pajiști, dacă nu au fost tratate chimic. Sau le puteți găsi la magazinele naturiste și la anumite magazine alimentare. Tăiați fruzele proaspăte și le puteți adăuga la salata preferată.
6. Usturoiul
Usturoiul este fabulos prebiotic pentru sănătatea intestinului. De asemenea, are proprietăți antivirale, anti-cancer și antiinflamatoare.
7. Ceapa
Ceapa este o sursă bună de prebiotice, crudă sau fiartă. Unele minerale și vitamine, cum ar fi vitamina C, quercetina, cromul și sulful sunt distruse atunci când ceapa este gătită, așa că asigurați-vă că mâncați ceapă verde pentru beneficiile sale nutriționale vaste.
8. Anghinarea de Ierusalim
Anghinarea de Ierusalim aparține familiei de floarea soarelui. Nefiartă are gust de castane, dulci și crocante. În aparență, acești tuberculi seamănă cu ghimbirul. Sunt ingredientul crocant perfect pentru o salată delicioasă.
9. Prazul
Prazul are un gust mai dulce decât ceapa și poate fi adăugată la numeroase mâncăruri, salate și garnituri. Tăiați felii subțiri sau cuburi și amestecați-le în fasole gătită, salată sau ca topping pentru supă, tocănițe, quiche sau piure de cartofi. În timp ce multe rețete necesită gătirea prazului, cum ar fi în supe, prazul este sursă mai bună de prebiotice atunci când este consumat crud.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.