Cele mai sărace țări din lume se confruntă atât cu obezitate, cât și cu malnutriție
O treime dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu niveluri ridicate de obezitate, precum și malnutritie, potrivit unui raport din The Lancet.
Acesta spune că problema este cauzată de accesul global la alimentele ultra-procesate și de lipsa de mișcare, notează BBC.
Autorii solicită modificări ale „sistemului alimentar modern" pe care cred că îl vor conduce.
Țările din Africa sub-Sahariană și Asia sunt cele mai afectate.
Raportul estimează că aproape 2,3 miliarde de copii și adulți de pe planetă sunt supraponderale și peste 150 de milioane de copii au înregistrat o creștere constantă.
Și multe țări cu venituri mici și medii se confruntă simultan cu aceste două probleme - cunoscută drept „dubla povară a malnutriției".
Aceasta înseamnă că 20% dintre persoane sunt supraponderale, 30% dintre copiii sub patru ani nu cresc corect, iar 20% dintre femei sunt clasificate drept prea slabe.
Locurile în care prea mulți sunt grași și prea mulți sunt slabi
Până în anii 2010, 14 țări cu unele dintre cele mai mici venituri din lume au dezvoltat această „dublă problemă" încă din anii '90.
Sistemele alimentare defecte
Autorii raportului spun că ar trebui luate măsuri de către guverne, Organizația Națiunilor Unite și academicieni pentru a rezolva problema și indică cu atenție schimbării dietei.
Modul în care oamenii mănâncă, beau și se mișcă se schimbă. Creșterea numărului de supermarketuri, disponibilitatea ușoară a alimentelor mai puțin nutritive, precum și o scădere a activității fizice, duc la creșterea în greutate a mai multor persoane.
Și aceste schimbări afectează țările cu venituri mici și medii, precum și cele cu venituri mari.
"Ne confruntăm cu o nouă realitate nutrițională", spune autorul principal dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare la Organizația Mondială a Sănătății.
„Nu mai putem caracteriza țările drept venituri mici și subnutriți sau venituri mari și obezitate.
„Toate formele de malnutriție au un numitor comun - sistemele alimentare care nu reușesc să ofere tuturor oamenilor o dietă sănătoasă, sigură, accesibilă și durabilă".
Dr Branca a spus că schimbarea acestei schimbări este necesară în sistemele alimentare - de la producție și procesare, prin comerț și distribuție, stabilirea prețurilor, comercializarea și etichetarea, până la consum și deșeuri.
„Toate politicile și investițiile relevante trebuie reexaminate radical", a spus el.
Ce înseamnă o dietă de calitate?
Conform raportului, acesta conține:
multe fructe și legume, fibre, nuci și semințe
cantități medii de alimente de origine animală
cantități minime de carne procesată
cantități minime de alimente și băuturi bogate în energizant și zahăr adăugat, grăsimi saturate, grăsimi trans și sare
Dietele de înaltă calitate reduc riscul de malnutriție prin încurajarea creșterii sănătoase, dezvoltării și protecției organismului împotriva bolilor de-a lungul vieții
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
