Cereale cu lapte pentru bebeluși, risc de obezitate la copii

Pare a fi micul dejun ideal, cu fibre și calciu, dar copiii care mănâncă creme sau băuturi, găsite pe peste tot la cutie, care conțin cereale și lapte, la vârsta de 12 luni, când ajung la 5 ani a...
Sunt extrem de cmune și se folosesc în aproape toată lumea. Cutii care conțin pulbere de cereale și de lapte, amestecate în biberoane și servite copiilor. Dar, la copiii în vârstă de cinci ani, riscul pentru excesul de greutate este aproape de două ori mai mare dacă la vârsta de 12 luni astfel de băuturi în fiecare zi, arată un studiu din revista Acta Paediatrica.
„Băutura sau cremele din cereale și lapte nu sunt rele ca atare, ci cum sunt folosite este problema. Adică atunci când (o astfel de băutură, n.r.) nu este oonsiderată ca o masă, ci ca un supliment, pe lângă alte alimente", spune Bernt Alm, profesor asociat de pediatrie la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, Suedia.
Cercetătorii din spatele studiului au legat anterior consumul de băuturi din cereale și lapte la vârsta de șase luni cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat la vârsta de un an și la un an și jumătate. Studiul prezentat acum este al aceluiași grup de copii, dar câțiva ani mai târziu.
Practic, acesta a presupus urărirea a 1.870 de copii din districtul Halland, din Suedia, ale căror date au fost preluate din studiul Halland privind sănătatea și creșterea. Datele privind înălțimea și greutatea au fost înregistrate de serviciile de sănătate a copilului (pediatrice), în timp ce informațiile privind consumul de alimente și băuturi provin de la părinți.
Aproape că dublează riscul să fie obezi
În rândul copiilor de cinci ani, 11,6% au fost supraponderali și 2,3% obezi. Riscul de supraponderare sau de obezitate s-a dovedit a fi aproape dublu (factorul 1.94), dacă acești copii au fost anterior, la vârsta de 12 luni, consumatori de băuturi din cereale cu lapte, zilnic. Această creștere a riscului a fost independentă de alți factori.
Exemple de alte afecțiuni pentru care s-a constatat că excesul de greutate este mai probabil, era cazul copiilor ai căror părinți au un nivel scăzut de educație, dacă erau fumători și dacă aveau o istorie cazuri de obezitate în familie. Ereditatea a fost cel mai puternic factor unic, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Gothenburg.
În Suedia, copiii beau în mod obișnuit băuturi din cereale cu lapte o dată până la cinci ori pe zi, de la vârsta de șase luni. În studiul în cauză, 85% dintre copii au fost consumatori zilnici la vârsta de 12 luni.
Băuturile suedeze din lapte și cereale constau din lapte și pudră (făină) și sunt aproape nutrițional de terci de ovăz și, de obicei, îmbogățite cu vitamine și minerale. Produse similare există în alte părți ale lumii, dar nu sunt la fel de comune.
„Băuturile din cereale și lapte sunt hrănitoare și bune și au fost folosite de sute de ani în Suedia, dar dacă, de exemplu, copilul are și alți factori de risc pentru excesul de greutate, cum ar fi ereditatea, probabil nu ar trebui să fie luate în considerare", spune Alm.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.