Cereale cu lapte pentru bebeluși, risc de obezitate la copii

Pare a fi micul dejun ideal, cu fibre și calciu, dar copiii care mănâncă creme sau băuturi, găsite pe peste tot la cutie, care conțin cereale și lapte, la vârsta de 12 luni, când ajung la 5 ani a...
Sunt extrem de cmune și se folosesc în aproape toată lumea. Cutii care conțin pulbere de cereale și de lapte, amestecate în biberoane și servite copiilor. Dar, la copiii în vârstă de cinci ani, riscul pentru excesul de greutate este aproape de două ori mai mare dacă la vârsta de 12 luni astfel de băuturi în fiecare zi, arată un studiu din revista Acta Paediatrica.
„Băutura sau cremele din cereale și lapte nu sunt rele ca atare, ci cum sunt folosite este problema. Adică atunci când (o astfel de băutură, n.r.) nu este oonsiderată ca o masă, ci ca un supliment, pe lângă alte alimente", spune Bernt Alm, profesor asociat de pediatrie la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, Suedia.
Cercetătorii din spatele studiului au legat anterior consumul de băuturi din cereale și lapte la vârsta de șase luni cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat la vârsta de un an și la un an și jumătate. Studiul prezentat acum este al aceluiași grup de copii, dar câțiva ani mai târziu.
Practic, acesta a presupus urărirea a 1.870 de copii din districtul Halland, din Suedia, ale căror date au fost preluate din studiul Halland privind sănătatea și creșterea. Datele privind înălțimea și greutatea au fost înregistrate de serviciile de sănătate a copilului (pediatrice), în timp ce informațiile privind consumul de alimente și băuturi provin de la părinți.
Aproape că dublează riscul să fie obezi
În rândul copiilor de cinci ani, 11,6% au fost supraponderali și 2,3% obezi. Riscul de supraponderare sau de obezitate s-a dovedit a fi aproape dublu (factorul 1.94), dacă acești copii au fost anterior, la vârsta de 12 luni, consumatori de băuturi din cereale cu lapte, zilnic. Această creștere a riscului a fost independentă de alți factori.
Exemple de alte afecțiuni pentru care s-a constatat că excesul de greutate este mai probabil, era cazul copiilor ai căror părinți au un nivel scăzut de educație, dacă erau fumători și dacă aveau o istorie cazuri de obezitate în familie. Ereditatea a fost cel mai puternic factor unic, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Gothenburg.
În Suedia, copiii beau în mod obișnuit băuturi din cereale cu lapte o dată până la cinci ori pe zi, de la vârsta de șase luni. În studiul în cauză, 85% dintre copii au fost consumatori zilnici la vârsta de 12 luni.
Băuturile suedeze din lapte și cereale constau din lapte și pudră (făină) și sunt aproape nutrițional de terci de ovăz și, de obicei, îmbogățite cu vitamine și minerale. Produse similare există în alte părți ale lumii, dar nu sunt la fel de comune.
„Băuturile din cereale și lapte sunt hrănitoare și bune și au fost folosite de sute de ani în Suedia, dar dacă, de exemplu, copilul are și alți factori de risc pentru excesul de greutate, cum ar fi ereditatea, probabil nu ar trebui să fie luate în considerare", spune Alm.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
-
Pierderea dinților ar putea fi un semnal mortal, arată un studiu21.10.2025, 13:27
-
-
-
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima