Cheia pentru longevitate, descifrată. Ce rol joacă genele, dar și stilul de viață

Monika Baciu |
Data publicării:
cheia pentru longevitate - FOTO: Freepik
cheia pentru longevitate - FOTO: Freepik

Cheia pentru longevitate a fost descifrată de oamenii de știință. Aceștia au aflat cum putem ajunge la 100 de ani.

Cheia pentru longevitate a fost descoperită de oamenii de știință. Cei care studiază centenarii spun că au găsit o altă cheie pentru a trăi peste 100 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Boston și Tufts au studiat șapte centenari. Oamenii de știință au descoperit o genă unică la oamenii de peste 100 de ani. Dar un sistem imunitar robust poate fi, de asemenea, un jucător important în longevitate.

Vezi și: Rinoreea, cauze și tratament. Popescu: O secreție care durează mai mult de 3 săptămâni este un semnal de alarmă

Lupta împotriva infecțiilor

Poate părea contraintuitiv, dar oamenii de știință spun că o cheie pentru a trăi peste 100 de ani este o experiență bogată în lupta împotriva infecțiilor.

Cercetătorii care au studiat ADN-ul a șapte centenari au descoperit că toți aveau un lucru în comun - s-au luptat cu o mulțime de insecte și virusuri.

Subiecții lor aveau un număr mare de celule B, celule imunitare și anticorpi necesari pentru a lupta împotriva vechilor dușmani.

Vezi și: Anevrism aortic abdominal: cauze, diagnostic. Semnul durerii de burtă. Bogdan: Pacientul descoperă când își face o ecografie abdominală și crede că are pietre renale

Oamenii de știință încearcă să afle dacă este esențial să prindă și să învingă infecțiile sau dacă centenarii sunt pur și simplu mai puternici din punct de vedere genetic la capitolul imunitate.

Autorul principal al studiului, Paola Sebastiani, biostatistician la Universitatea Tufts din Boston, a declarat că profilul imunitar al centenarilor arată ”un istoric îndelungat de expunere la infecții și capacitatea de a se recupera după acestea”.

”Credem că centenarii au factori de protecție care le permit să supraviețuiască gripei spaniole, să supraviețuiască COVID-ului”, a declarat Paola Sebastini, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Foramen ovale: ce este și cum se tratează. Ce se întâmplă când zbori cu avionul. Bogdan: E posibil să ajungă la creier

Teste de sânge

Studiul, la care au participat și oameni de știință de la Universitatea din Boston, a analizat mostre de sânge de la șapte centenari cu vârste cuprinse între 100 și 119 ani. 

Echipa a izolat o parte esențială a sistemului imunitar al participanților: celulele mononucleare din sângele periferic (PBMC), un tip de celule imunitare care își au originea în măduva osoasă.

Cercetătorii au supus apoi aceste celule imunitare la o baterie de teste, comparându-le cu mostre de sânge de la doi subiecți mai tineri, ambii fără longevitate extremă în sine și fără centenari în istoricul lor familial. 

Echipa a observat o schimbare dramatică în amestecul de celule imunitare al centenarilor: semnificativ mai multe celule B decât celule T CD4+, ceea ce indică faptul că sistemul lor imunitar a câștigat zeci de ani de experiență dobândită cu greu în lupta împotriva infecțiilor naturale și de mediu.

Vezi și: Testele care-ți arată dacă ai boala arterială periferică. Atenție la piciorul diabetic. Ce este arteriografia. Bogdan: Doare zi și noapte, cedează foarte greu la medicamente puternice inclusiv morfină

În total, studiul a examinat proporția a 13 subtipuri de celule B și T, observând o schimbare majoră în raportul dintre luptătorii înnăscuți și tipurile de celule mai adaptate și mai experimentate. 

”Centenarii adăpostesc sisteme imunitare unice, foarte funcționale, care s-au adaptat cu succes la un istoric de insulte”, conchide studiul, ”permițând atingerea unei longevități excepționale”.

Dar oamenii de știință nu pot spune încă definitiv dacă rezultatele lor arată sau nu o predispoziție ereditară către o viață extrem de lungă sau dacă totul este doar o dovadă a sistemului imunitar experimentat al centenarilor.

”Știm că există mulți factori ereditari care sunt împărtășiți de centenari. Nu suntem în măsură - încă - să facem legătura directă între acești factori și ceea ce vedem în sângele lor, în ceea ce privește tipurile de celule imunitare”, a declarat Sebastiani.

Vezi și: Boala cu simptome comune ignorată de mulți. Semnul durerii de picior, al picioarelor reci sau degetelor negre. Bogdan: Asta ridică suspiciunea. Pacientul român îndură durerea, suferința

Care sunt genele responsabile cu longevitatea

Sebastiani și echipa sa au identificat, totuși, 25 de gene specifice care erau mult mai active la centenari, dezvăluind un model genetic pentru longevitatea extremă. 

Printre acestea, ei au descoperit o utilizare mult mai mare a genei STK17A, cunoscută ca fiind implicată în repararea ADN-ului deteriorat, și HLA-DPA1, o genă care creează antigenii necesari pentru a marca anumite infecții în interiorul corpului.

De asemenea, au găsit o genă, S100A4, care era în întregime unică pentru centenari. S100A4, care face parte din familia S100 studiată în bolile legate de vârstă, este legată atât de longevitate, cât și de reglarea metabolismului.  

În cele din urmă, analiza echipei, publicată vinerea trecută în The Lancet, admite că ”nu putem determina dacă aceste modele specifice EL [Extreme Longevity] sunt factorii care conduc la longevitatea umană extremă sau efectul bătrâneții extreme”.

Vezi și: Anevrismul cerebral, factori de risc. Medicamentele care-l pot provoca. Toader: Un hipertensiv poate avea ghinionul ca anevrismul să se rupă mai repede

Trucul, potrivit lui Sebastiani, va consta în dezvoltarea unor noi studii în care viitorii centenari să fie măsurați și observați în timp, o sarcină care este deja în curs de desfășurare.

”Avem mai mult de un studiu în care am înrolat urmașii unor centenari. Cei mai mulți dintre ei vor deveni ei înșiși centenari - iar noi le colectăm sângele de-a lungul timpului.

Așadar, cândva, sperăm că în curând vom avea un răspuns mai bun cu privire la moștenirea acestor caracteristici”, a spus Sebastiani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel