Cicatricea cheloidă, semn al unui proces lent de vindecare. Cum te afectează

Monika Baciu |
Data publicării:
cicatricea cheloida - FOTO: Freepik@photohobo
cicatricea cheloida - FOTO: Freepik@photohobo

Cicatricea cheloidă este o cicatrice groasă și în relief. Aceasta poate apărea oriunde aveți o leziune a pielii, dar de obicei se formează pe lobul urechilor, umeri, obraji sau piept.

Cicatricea cheloidă nu este dăunătoare pentru sănătatea fizică, dar poate provoca suferință emoțională. Prevenirea sau tratamentul timpuriu este cheia.

Tratamentul cicatricilor cheloide este posibil. Dacă nu vă place cum arată sau cum se simte o cicatrice cheloidă, discutați cu un medic despre cum să o aplatizați sau să o eliminați. Chiar și cu tratament, un cheloid poate să dureze ani de zile sau să reapară.

Cicatricea cheloidă, simptome

O cicatrice cheloidă se poate forma la câteva luni sau ani de la rănirea care a provocat-o. Semnele și simptomele pot include:

- Cicatrice groasă, neregulată, de obicei pe lobul urechii, umeri, obraji sau mijlocul pieptului

- Piele lucioasă, fără păr, cu umflături, cu relief

- Dimensiuni variate, în funcție de mărimea leziunii inițiale și de momentul în care cheloidul se oprește din creștere

- Textura variată, de la moale la fermă și cauciucată

- Roșiatică, maro sau violacee, în funcție de culoarea pielii dvs.

- Mâncărime

- Disconfort, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Pacienții, afectați de lipsa tratamentelor inovative. Rozalina Lăpădatu: Ceasul ticăie. Orice zi de întârziere înseamnă o șansă mai mică de tratare și recuperare. Îl poate costa viața

Tratamentul precoce poate ajuta la minimizarea creșterii unui cheloid. Discutați cu un medic imediat după ce ați observat un cheloid. Dacă doriți să tratați unul pe care îl aveți de ceva timp, discutați cu un medic specializat în afecțiuni ale pielii (dermatolog).

Cicatricea cheloidă, cauze

Experții nu înțeleg pe deplin care sunt cauzele cicatricilor cheloide. Dar cei mai mulți sunt de acord că este probabil o disfuncție a procesului de vindecare a rănilor. Colagenul - o proteină care se găsește în tot corpul - este util pentru vindecarea rănilor, dar atunci când organismul produce prea mult, se pot forma cheloide.

Creșterea cheloidelor ar putea fi declanșată de orice fel de leziuni ale pielii - o mușcătură de insecte, acnee, o injecție, un piercing pe corp, arsuri, epilare și chiar zgârieturi și lovituri minore. Uneori, cheloidele se formează fără un motiv evident.

Cheloizii nu sunt contagioși sau canceroși. Un cheloid este diferit de o cicatrice hipertrofică. O cicatrice hipertrofică rămâne în limitele rănii inițiale și poate dispărea în timp fără tratament.

Cicatricea cheloidă, factori de risc

Factorii de risc pentru cheloide includ:

- Să ai pielea brună sau neagră. Cheloizii sunt cel mai des întâlnite la persoanele cu pielea brună sau neagră. Motivul pentru această predispoziție este necunoscut.

- A avea un istoric personal sau familial de cheloizi. Cheloizii pot fi prezenți în familii, ceea ce indică faptul că tendința ar putea fi moștenită. Dacă ați avut un cheloid, riscați să dezvoltați și altele.

- Să aveți sub 30 de ani. Aveți mai multe șanse să dezvoltați un cheloid dacă aveți între 20 și 30 de ani.

Vezi și: Prețurile medicamentelor, modificate. Monica Negovan: Asigurăm acces tuturor pacienților în mod echitabil și cu medicamente eficace

Cicatricea cheloidă, complicații

Cheloizii localizați pe o articulație ar putea dezvolta un țesut dur, strâns, care restricționează mișcarea. Dacă sunteți predispus să dezvoltați cicatrici cheloide, urmați aceste sfaturi de autoîngrijire preventivă:

Practicați o bună îngrijire a rănilor. Păstrați o rană curată și umedă. Spălați ușor zona cu apă și săpun blând. Aplicați un strat subțire de jeleu de petrolatum (Vaselina, Aquaphor) sau alt unguent. Reaplicați unguentul pe parcursul zilei, după cum este necesar. Medicul dumneavoastră ar putea recomanda aplicarea unui tampon de presiune sau a unui tampon de gel de silicon pe o rană în timp ce aceasta se vindecă. Adulții trebuie să ia aceste măsuri preventive timp de șase luni după o leziune a pielii, iar copiii până la 18 luni.

Protejați-vă pielea de leziuni. Încercați să evitați să vă răniți pielea. Luați în considerare posibilitatea de a nu vă face piercing-uri pe corp, tatuaje și operații elective. Chiar și rănile minore - cum ar fi firele de păr încarnate, tăieturile și zgârieturile - pot induce creșterea unui cheloid.

Dacă vă decideți să vă supuneți unei intervenții chirurgicale, discutați cu medicul dumneavoastră despre tendința de a dezvolta cheloide. Medicul dumneavoastră poate folosi tehnici chirurgicale care reduc riscul de a dezvolta cheloide la locul operației. După operație, întrebați medicul dumneavoastră despre îngrijirea postoperatorie și urmați cu atenție instrucțiunile.

Vezi și: Accesul la terapiile moderne, modificat. Cristian Bușoi: Să fim pro-activi, să venim cu propuneri

Cicatricea cheloidă, diagnostic

De obicei, medicul dumneavoastră își poate da seama dacă aveți un cheloid uitându-se la pielea afectată. Este posibil să aveți nevoie de o biopsie a pielii pentru a exclude cancerul de piele.

Cicatricea cheloidă, tratament

Tratamentele cicatricilor cheloide includ următoarele. Una sau o combinație de abordări ar putea fi cea mai bună pentru situația dumneavoastră. Chiar și după aplatizarea sau îndepărtarea cu succes, cheloidele pot crește din nou, uneori mai mari decât înainte. Sau este posibil să dezvoltați altele noi.

Îngrijirea rănilor. Pentru cheloidele mai noi, prima opțiune de tratament ar putea fi pansamentele de compresie realizate din țesătură elastică sau din alte materiale. Această metodă este utilizată și după o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cheloidelor. Scopul este de a reduce sau de a preveni apariția unei cicatrici prin exercitarea unei presiuni asupra rănii pe măsură ce aceasta se vindecă. Astfel de pansamente trebuie purtate timp de 12 până la 24 de ore pe zi, timp de 4 până la 6 luni, pentru a fi eficiente. Această metodă poate fi foarte inconfortabilă.

Crema cu corticosteroizi. Aplicarea unei creme corticosteroide cu putere de prescripție medicală poate ajuta la ameliorarea mâncărimii.

Medicament injectat. Dacă aveți un cheloid mai mic, medicul dumneavoastră ar putea încerca să-i reducă grosimea prin injectarea de cortizon sau alți steroizi. Veți avea probabil nevoie de injecții lunare timp de până la șase luni înainte de a vedea cum cicatricea se aplatizează. Posibilele efecte secundare ale injecțiilor cu corticosteroizi sunt subțierea pielii, vene de păianjen și o schimbare permanentă a culorii pielii (hipopigmentare sau hiperpigmentare).

Congelarea cicatricei. Cheloidele mici ar putea fi reduse sau îndepărtate prin înghețarea lor cu azot lichid (crioterapie). Ar putea fi necesare tratamente repetate. Posibilele efecte secundare ale crioterapiei sunt bășicile, durerea și pierderea culorii pielii (hipopigmentare).

Vezi și: De ce durează ca medicamentele inovatoare să intre pe piața românească. Radu Rășinar: Piața din România nu este la fel de ”prietenoasă” precum cea din Europa

Tratamentul cu laser. Cheloizii mai mari pot fi aplatizați prin sesiuni de laser cu colorant pulsat. Această metodă a fost, de asemenea, utilă pentru ameliorarea mâncărimilor și pentru a face ca cheloidele să se estompeze. Terapia cu laser cu colorant pulsat este administrată în mai multe ședințe, cu 4 până la 8 săptămâni între ședințe. Medicul dumneavoastră ar putea recomanda combinarea terapiei cu laser cu injecții cu cortizon. Printre posibilele efecte secundare, care sunt mai frecvente la persoanele cu pielea mai închisă la culoare, se numără hipopigmentarea sau hiperpigmentarea, apariția de vezicule și cruste.

Radioterapie. Radiațiile cu raze X de nivel scăzut, singure sau după îndepărtarea chirurgicală a unui cheloid, pot ajuta la micșorarea sau minimizarea țesutului cicatricial. Este posibil să fie necesare tratamente repetate. Posibilele efecte secundare ale radioterapiei sunt complicațiile cutanate și, pe termen lung, cancerul.

Îndepărtarea chirurgicală. Dacă cheloidul dumneavoastră nu a răspuns la alte terapii, medicul dumneavoastră ar putea recomanda îndepărtarea acestuia prin intervenție chirurgicală în combinație cu alte metode. Intervenția chirurgicală singură are o rată de recurență de 45% până la 100%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel