Ciocolata neagră: 5 motive pentru care să nu o excluzi din dietă
Ciocolata este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi de pe planetă, iar dacă este și neagră, cu atât mai bine - susțin nutriționiștii.
Ciocolata neagră este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți. Studiile arată că ciocolata neagră îmbunătățește sănătatea și reduce riscul de boli de inimă. Are o mulțime de potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Ciocolata neagră conține și stimulente precum cofeina și teobromina, dar este puțin probabil să te țină treaz noaptea.
5 beneficii, dovedite științific, ale consumului de ciocolată neagră:
Sursă puternică de antioxidanți - ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt activi biologic și funcționează ca antioxidanți - polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele. Un studiu susține că ciocolata neagră și cacao au cei mai mulți antioxidanți, polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, care au inclus afinele și fructele de acai.
Poate îmbunătăți fluxul sanguin și scădea tensiunea arterială - Flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcțiile acestuia este de a trimite semnale arterelor pentru a se relaxa, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, scade tensiunea arterială. Multe studii controlate arată că cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și pot scădea tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
Crește HDL (”colesterolul bun”) - consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, s-a descoperit că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL (”colesterolul rău”) la bărbați. Ciocolata neagră conține o abundență de antioxidanți puternici care ajung în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative. Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul.
Poate reduce riscul de boli de inima - Compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectori împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să provoace depunerea mult mai puțin colesterol în artere, ceea ce duce la un risc mai mic de boli de inimă. De fapt, mai multe studii observaționale pe termen lung arată o îmbunătățire destul de drastică. Într-un studiu efectuat pe 470 de bărbați în vârstă, s-a constatat că cacao reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 50% în decurs de 15 ani. O altă cercetare a arătat că consumul de ciocolată neagră de mai mult de cinci ori pe săptămână a scăzut riscul de boli de inimă cu 57%. Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat niveluri îmbunătățite de colesterol LDL.
Ar putea îmbunătăți funcția creierului - un studiu pe voluntari sănătoși a arătat că consumul de cacao bogat în flavanoli timp de 5 zile a îmbunătățit fluxul de sânge către creier. Mai poate îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare. Poate îmbunătăți fluența verbală. Cacao conține substanțe stimulatoare precum cofeina și teobromina, care poate fi un motiv cheie pentru care poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt, arată healthtline.com.
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
