Coacăze, soluție pentru rezistență la antibiotice

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Extractul de coacăze potențează antibioticele, sensibilizând bacteriile
Extractul de coacăze potențează antibioticele, sensibilizând bacteriile

Un nou studiu publicat în Advanced Science de cercetătorii de la Universitatea McGill din Quebec constată că molecule din coacăze fac bacteriile mai sensibile la antibiotice și dezvăluie un mecanism dublu prin care fac acest lucru.

În coacăze ar putea fi soluția contra rezistenței la antibiotice a bacteriilor? Folosirea în exces de antibiotice, atât la oameni cât și la animale, a dus la apariția unor superbacterii rezistente la aceste medicamente. Suprapopularea, migrația globală și salubritatea proastă sunt doar câteva dintre motivele pentru care problema rezistenței la antibiotice a crescut.

Unii cercetători merg chiar până acolo încât să avertizeze că „suntem pe punctul de a reveni la o epocă pre-antibiotice, în care infecțiile minore pot deveni din nou mortale".

În acest context, oamenii de știință din întreaga lume încearcă să găsească soluții inovatoare și, uneori, absolut neconvenționale, analizând insecte, venin de viespemucusul de pește, ciuperci sau chiar noroi pentru a găsi compuși care ar putea fi mortali pentru aceste superbacterii.

Coacăze, soluție la îndemână

Cercetătorii de la Universitatea McGill din Quebec, în colaborare cu Institutul Național de Cercetări Științifice (INRS) din Montreal – amândouă din Canada - au decis să exploreze potențialul coacăzelor pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Nathalie Tufenkji, profesor de inginerie chimică la Universitatea McGill, este autorul principal al studiului de care vorbim. Prof. Tufenkji și colegii săi au descoperit că un extract de coacăze poate face bacteriile mai sensibile la antibiotice. Autorii și-au publicat concluziile în revista de specialitate Advanced Science pe 28 mai.

Extractul de coacăze oprește rezistența la antibiotice

Convingerea larg răspândită că sucul de coacăze ajută la tratarea infecțiilor tractului urinar (UTI) a determinat-o pe Prof. Tufenkji și echipa sa să studieze coacăzele. Oamenii de știință au ales bacterii care provoacă UTI, pneumonie și gastroenterită, inclusiv Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli pentru studiul lor.

Ei au aplicat extract de coacăze la culturile bacteriene și au văzut că moleculele din acesta au făcut culturile mai sensibile la antibiotice în două moduri.

În primul rând, extractul de coacăze a făcut ca membranele bacteriei să fie mai permeabile la antibiotic. În al doilea rând, extractul de coacăze a perturbat mecanismul pe care îl folosesc bacteriile pentru a elimina antibioticul.

Cum acționează asupra bacteriilor

„În mod normal, când tratăm bacteriile cu un antibiotic în laborator, acestea dobândesc în cele din urmă rezistență", a arătat prof. Tufenkji.

„Dar când am tratat simultan bacteriile cu un antibiotic și extract de coacăze, nu s-a dezvoltat rezistența. Am fost foarte surprinși de acest lucru și îl considerăm o oportunitate importantă", a notat cercetătoarea.

Dubla acțiune a extractului de coacăze este eficientă chiar și la doze mai mici. După ce au descoperit aceste mecanisme în culturile celulare, oamenii de știință și-au replicat descoperirile într-un model de insecte.

„Acestea sunt rezultate foarte interesante", a spus co-autorul studiului, Éric Déziel, profesor de microbiologie la INRS. El a explicat că „activitatea este generată de molecule numite proantocianidine. Există mai multe tipuri diferite de proantocianidine, care acționează împreună pentru a oferi acest rezultat".

Va fi testat pe animale

„Va trebui să facem mai multe cercetări pentru a determina care dintre ele sunt cele mai active în sinergie cu antibioticul", a adăugat Prof. Déziel.

Profesorul Tufenkji a continuat: „Suntem dornici să continuăm această cercetare. Speranța noastră este să reducem dozele de antibiotice necesare în medicina umană și cea veterinară, ca parte a eforturilor mondiale de combatere a rezistenței la antibiotice".

Dacă rezultatele sunt confirmate la animale, anumite clase de antibiotice supuse unui nivel ridicat de rezistență ar putea deveni din nou utile prin folosirea extractului de afine pentru a le crește potențialul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel