Colesterolul, între prietenie și agresiune. Adevărul despre rolul alimentației

Colesterolul face parte din categoria grăsimilor, care împreună cu trigliceridele au o mare importanță pentru sănătatea noastră. Colesterolul nu poate lipsi organismului, spune acad. prof. dr. Nicolae...
Colesterolul „este necesar pentru buna funcționare a celulelor, pentru fabricarea hormonilor sexuali și a sărurilor biliare, care la rândul lor sunt indispensabile digestiei”, explică prof. Nicolae Hâncu, în volumul „Abecedar de Nutriție”.
Sursele de colesterol sunt de două tipuri: externe, respectiv grăsimea alimentară de origine animală (grăsimea saturată), și interne, adică fabricarea lui de către ficat. Primul se numește colesterol exogen, iar al doilea colesterol endogen.
Nivelul normal de colesterol din sânge este de 150-200 mg/dl, din care doar 20-25% este datorat celui exogen. Cu alte cuvinte, colesterolul provenit din alimentație are o cotă mult mai redusă decât cel produs de propriul organism.
„Alimentația nu are o influență majoră asupra nivelului colesterolului din sânge, care, în proporție de 75-80%, este cel fabricat de propriul nostru corp”, se afirmă în lucrarea citată.
Colesterolul în alimente de bază
Cu toate aceste, consumul de colesterol provenit din alimentație trebuie limitat la 300 mg pe zi.
Pentru a vă face o idee despre aportul de colesterol pe care îl aveți zilnic, iată o listă cu alimentele de bază și conținutul lor în colesterol/porție:
- lapte integral (200 ml) - 33 mg colesterol
- lapte parțial degresat (200 ml - 10 mg
- lapte total degresat (200 ml) - 4 mg
- iaurt integral (200 ml) - 29 mg
- iaurt parțial degresat (200 ml) - 10 mg
- brânză telemea (30 g) - 30 mg
- brânză de vaci (100 g) - 10 mg
- Tofu (50 g) - 0
- ou (1 gălbenuș) - 212
- somon (100 g) - 63
- ton (100 g) - 30
- carne de porc (mușchi - 100 g) - 79 mg
- carne de pui (fără piele - 100 g) - 85 mg
- carne de vită (mușchi - 100 g) - 89 mg
- carne de vițel (100 g) - 135
- creier de porc (100 g) - 3.010 mg
- ficat de pui (100 g) - 631 mg
- unt (10 g) - 22
- ulei (5 g) - 0
Colesterolul, factor de risc cardiovascular
Un alt lucru interesant de reținut: „Colesterolul nu are putere calorică, dar în exces devine foarte periculos pentru sănătate”, avertizează prof. dr. Nicolae Hâncu.
Atunci când colesterolul din sânge depășește nivelul normal, el se depozitează pe pereții arterelor, pe care le îngroașă, le rigidizează. Astfel apare ateroscleroza, din cauza căreia se produc: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, anevrismele, insuficiența cardiacă, arteriopatia membrelor inferioare.
„Autorul acestor dezastre este colesterolul LDL sau colesterolul rău, considerat un adevărat ucigaș al omului. În sens opus acționează colesterolul HDL, care se opune apariției aterosclerozei, motiv pentru care se numește colesterol bun”, explică nutriționistul.
Alimentația sănătoasă, exercițiul fizic, renunțarea la fumat, în unele cazuri medicamentele ajută la normalizarea colesterolului și ținerea sub control a riscului cardiovascular.
-
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.