Comoția cerebrală ușoară, cu efecte pe termen lung. Femeile sunt cele mai afectate

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
comotia cerebrala usoara. FOTO Pexels @ MART PRODUCTION
comotia cerebrala usoara. FOTO Pexels @ MART PRODUCTION

Comoția cerebrală ușoară, o lovitură trecută cu vederea, poate avea efecte pe termen lung. 

Comoția cerebrală ușoară, ca urmare a unui sport de contact sau a unei căzături nefericite ori a unui accident rutier ușor, pot avea efecte pe termen lung, notează Science Alert.

Astfel, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Noua Zeelandă, s-a constatat că, până la opt ani mai târziu, adulții care au suferit o comoție ușoară au raportat mai multe simptome continue, depresie și probleme la locul de muncă decât cei care nu au suferit niciodată una.

Acest lucru nu înseamnă că toate persoanele care au suferit o comoție cerebrală - numită și traumatism cerebral ușor (TCC) - vor avea simptome permanente, însă subliniază faptul că o comoție cerebrală poate fi un eveniment care le poate schimba cu adevărat viața acelor persoane care nu se ameliorează pur și simplu după câteva săptămâni.

”Se estimează că peste 10 milioane de persoane suferă un TCC în fiecare an, 70-95% dintre acestea fiind clasificate ca fiind ușoare. TCC are un impact pe scară largă și, în timp ce efectele TCC moderate și severe sunt bine documentate, se știe mult mai puțin despre rezultatele pe termen lung ale TCC ușoare”, au scris cercetătorii, conduși de Nicola Starkey, cercetător în psihologie la Universitatea din Waikato, în noua lor lucrare.

”Mai mult de o treime dintre participanții cu TCC ușoară au declarat că au considerat că sunt încă afectați de leziunile cerebrale pe care le-au suferit în urmă cu 8 ani”, a precizat Starkey.

Când apare comoția cerebrală

O comoție poate apărea oricând capul se ciocnește cu ceva, cum ar fi un volan, un genunchi sau pământul, sau chiar atunci când corpul își schimbă rapid direcția.

Dar nu coliziunea este cea care provoacă leziunile: forțele generate de schimbările bruște și extreme ale mișcării acționează asupra țesutului cerebral, întinzând capetele neuronilor numite axoni.

Acest lucru poate provoca o multitudine de simptome, cum ar fi pierderea cunoștinței, dureri de cap, greață, vedere încețoșată și modificări ale dispoziției.

Femeile, printre cele mai afectate de efectele comoțiilor

Participanții la acest studiu au fost persoane care au suferit comoții cerebrale în perioada 2010-2011, iar din cele 1.298 de persoane, 346 au completat chestionarul inițial și 151 și chestionarul de monitorizare opt ani mai târziu.

Echipa a comparat apoi cele 151 de persoane cu același număr de persoane de control care nu au suferit vreodată de o comoție cerebrală.

Deloc surprinzător, cei care avuseseră o comoție cerebrală au raportat mai multe probleme. Ceea ce este surprinzător, însă, este cât de mult timp pot persista aceste simptome - o treime dintre participanți credeau că încă mai sunt afectați de comoția lor opt ani mai târziu.

Aceste simptome pe termen lung nu au fost nici ele ușoare, chestionarele sugerând că unele persoane au avut PTSD sau anxietate, probleme la locul de muncă și sindrom post-contuzie.

Cele mai proaste rezultate păreau a fi la femei, în special la cele care avuseseră multiple contuzii.

“PRESENT”, primul registru al pacienților cu Traumatisme Cranio-Cerebrale (TCC). Europa, peste 2,5 milioane de cazuri noi, România, peste 60.000

Una dintre cele mai mari manifestări ale cercetării științifice medicale din domeniul neurologiei, conturată în al 19-lea Congres al Academy for Multidisciplinary Nuerotraumatology s-a derulat și anul acesta în format exclusiv on-line și a reunit peste 500 de cercetători, medici primari și specialiști, precum și medici rezidenți din țări precum USA, Germania, Spania, Norvegia, Austria, Canada, Slovenia, Elveția, Belgia, Suedia, Olanda, Uzbekistan, Azerbaijan, Belarus, Egipt, Ucraina, Moldova și România.

”Evenimentul s-a axat în mod deosebit pe zona traumatismelor cranio-cerebrale (TCC) a căror incidență în rândul populației înregistrează anual creșteri alarmante.

Una dintre noutățile acestui amplu eveniment a constat în prezentarea, în premieră, a registrului inovator al Traumatismelor Cranio-Cerebrale – “PRESENT”. Citește mai departe AICI.

Vezi și: DE CE apar vânătăile și cum putem scăpa ușor de ele. Pot fi SEMNUL unor afecțiuni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel